O sa-mi manance pisica ochii? Raspunsuri la intrebari mari si mici despre moarte
DESCRIERE
E bine sa pastrezi craniul unui prieten? Care e cel mai bun sol pentru mumificare? Ce se intampla cand mori intr-un avion? De ce au cadavrele diferite culori? Ce se intampla daca inghiti popcorn inainte sa fii ars(a) la crematoriu?
In fiecare zi, Caitlin Doughty, antreprenor de pompe funebre, primeste intrebari despre moarte, iar cele mai interesante vin chiar de la copii.
Prin urmare, a scris acest ghid eclectic, relaxat si bine documentat, continand raspunsuri factuale si pline de umor la 35 de intrebari despre moarte – ce se intampla inauntrul si in afara trupurilor noastre dupa ce murim.
„In aceasta carte se dau detalii stiintifice reale, dar si contexte culturale despre moarte si ce inseamna a muri; ne intalnim si cu putina istorie, subiectul e grav si tratat cu seriozitate, dar imbracat intr-un umor extrem de inteligent.“
Philadelphia Tribune
„O carte amuzanta, curajoasa si, pe alocuri, cu accente filozofice, care ne arata cat de putine stim, de fapt, despre moarte.”
The Guardian
„Trebuie sa decizi ce e mai important pentru tine. Speri sa arati bine pentru cateva milioane de ani (eventual) si sa ajungi cel mai tare obiect decorativ? In acest caz, inchiderea ta in rasina ar putea fi o alegere buna. Dar, daca vrei sa iti conservi ADN-ul astfel incat, intr-un viitor indepartat, sa poti fi clonat, poate ca ar trebui sa te gandesti la altceva: criogenare. Cand o sa mori, putem sa iti inghetam celulele in nitrogen lichid, la multe grade minus. Cercetatorii au clonat din celule inghetate atat soareci, cat si bivoli.
Poate ca ceea ce cauti e mai putin in genul Jurassic Park si mai mult Star Wars. Mai tii minte cand Han Solo a fost «inghetat in carbon», un gaz care ingheata in forma solida? Nici acest procedeu nu pare prea stiintific, dar te duce mai aproape de scopul tau de a-ti ingheta celulele. Nu exista nicio dovada ca inghetarea intregului corp te poate readuce la viata in viitor, pe tine ca individ. Dar sa iti conserve celulele, pentru clonare? Poate ca da.“
ISBN: 978-606-43-0955-6
OPINIA CITITORILOR