Nicolae Bagdasar, Opere volumul I si II (Amintiri si Portrete)
DESCRIERE
Cartea autorului Nicolae Bagdasar „Nicolae Bagdasar, Opere volumul I si II (Amintiri si Portrete)" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE
Prefata Volumul I - Amintiri
A-ti scrie amintirile este, desigur, un lucru prezumtios; inseamna a atribui vietii tale o insemnatate deosebita, a face din ea centrul in jurul caruia au gravitat evenimentele pe care le povestesti. Dar a scrie orice alta lucrare nu este, oare, un lucru la fel de prezumtios? Scrisul in genere presupune si implica prezumtie. Numai ca, in timp ce in orice alta lucrare prezumtia este, cu rare exceptii, numai implicita, in amintiri ea este manifestata, ea apare in fiecare pagina si in fiecare rand..
Daca ar fi sa se imparta scrierile de amintiri din punctul de vedere al obiectului Ior, ele s-ar putea imparti in doua categorii. Unele au ca obiect anii copilariei, dezvoltarea de la copilarie la adolescenta si de la adolescenta la maturitate, inclinarile manifestate inca din copilarie, preocuparile adolescentei, ce s-a ales din aceste preocupari, intr-un cuvant, "viata traita, experienta de viata a autorilor lor. Lucru foarte important, caci nicio experienta de viata nu e lipsita de interes, cu atat mai putin aceea a unei personalitati reale. Altele au ca obiect evenimentele ai caror factori determinati au fost autorii, sau la care ei au asistat ca martori, in care propria "viata reprezinta o simpla cama ocazionala pentru a nara acele evenimente. Lucru iarasi interesant, fiindca e vorba de fapte concrete, pe care adesea istoria nu le inregistreaza sau le mentioneaza numai in treacat, fiindca aceste fapte au coloritul lor particular si specific, fiindca e vorba de fapte omenesti, care oricat de marunte ar fi ele, isi au semnificatia lor Si merita sa cunoscute. Altfel, ele ar ramane pe veci inmormantate Si pierdute - pentru amintirea oamenilor.
Prevata Volumul II - Portrete
Am ezitat uneori sa las printre manuscrisele mele postume paginile ce urmeaza. Ceea ce ma facea sa ezit era faptul ca in zugravirea personalitatilor prezentate am /ost silit sa folosesc si lumini, dar si umbre, pentru ca slabiciunile sunt omenesti. In cele din urma a ptevalat motivatia ca toate faptele evocate in legatura cu ele sunt autentice, iar trasaturile de caracter pe care le-am relevat se bazeaza pe astfel de fapte. care erau, de altfel, de notorietate.
Cu constiinta impacata ca n-am adaugat si nici n-am exagerat nimic atat trasaturile pozitive de caracter, cat si in cele negative, ca m-am mentinut limitele adevarului, imi exprim speranta ca, odata si odata, paginile ce urmeaza vor vedea lumina tiparului.
Nr. de pagini: 300+240
Anul aparitiei: 2006
OPINIA CITITORILOR