Momente, schite, nuvele psihologice

Preț: 69,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

Ion Luca Caragiale este nu doar dramaturgul nostru clasic, ci si prozatorul cel mai inzestrat din epoca marilor clasici.

Proza lui este literatura de cea mai buna calitate (nu doar fapt de istorie literara). Contributia scriitorului in materie de proza literara (nuvelistica, proza scurta de observatie psihologica si cea sociala, materializata in faimoasele sale „momente” etc.) merita toata admiratia si toate elogiile cititorului.

Caragiale a fost si un inventator de specii literare, cu privire la textele caragialiene in proza fiind folositi termeni precum: „nuvela”, „schita”, „povestire”, „moment”, „amintiri”, „reminiscenta”, „notita”, „notita critica” etc.

Scriitorul ne ofera productia sa literara in doua registre sau tonalitati distincte, chiar divergente: pe de o parte, o literatura, grava, profunda prin semnificatii, menita sa suscite emotii profunde; pe de alta parte, o literatura facila, cu subiecte banale, urmarind mai degraba efectul umoristic decat explorarea aprofundata a omenescului.

Nuvelele sale sunt admirate si elogiate, mai ales cele calificate ca „psihologice” (Pacat, O faclie de Paste, In vreme de razboi, Doua loturi, La hanul lui Manjoala, La conac). Dar nu mai putin fascinante sub aspect literar sunt celelalte proze, scurte sau scurte de tot, numite de autor „schite”, „momente”, „notite” etc.: Boborul, Grand Hatel „Victoria Romana”, Vizita, Bubico, D-l Goe, Lantul slabiciunilor, Five o’clock, High-life, Telegrame, Inspectiune, Petitiune, Triumful talentului, Bacalaureat, Caldura mare, Un pedagog de scoala noua etc. – m adevarate capodopere ale genului (foarte) scurt narativ. „Momentele, scria G. Ibraileanu, sunt povestiri mici, schite. Caragiale insa s-a nascut cu temperament de autor dramatic, incat au infatisarea de mici piese de teatru”; Momentele formeaza partea cea mai artistica a operei lui, cea mai concentrata si care va trai cel mai mult. Sunt documente lumesti, sunt o imagine a lumii”.

Cartea este destinata elevilor, studentilor, profesorilor si tuturor cititorilor de proza scurta de buna calitate si este insotita de un studiu introductiv al lui Nicolae Barna, doctor in filologie, dar si de un minip dictionar de concepte operationale necesare.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0497 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.