Modus vivendi. Antologie de autor (1999-2011), Gelu Vlasin, SCOALA ARDELEANA
DESCRIERE
Texte introductive de Al. Cistelecan, Bogdan Cretu, Ioana Tatarusanu
Pe coperta: desen de Miron Duca
Poetul a debutat in Romania literara (1999) cu cateva „depresii” personale si sugestive: notatii discret sentimentale dintr-o realitate cu site, internet, web, cielo, joyce lauren blanc, jacuzzi si telenovele. Postmodernista este senzatia de prozaic cotidian – nici transparenta cu totul, nici de tot opaca – peste care atarna umbra unei femei pierdute. Cea mai mare calitate a acestei poezii, care nu pare a unui incepator, este egalitatea cu sine, tonul neschimbat, nivelul pretutindeni inalt al emotiei lirice. (Nicolae Manolescu)
* * *
Pare ca Vlasin lucreaza pe scenarii elaborate, pe care se straduieste sa le destrame (de fapt, doar sa le ascunda). Mecanismul acesta de relevare prin irelevanta devine un principiu de metamorfoza in baza caruia Vlasin isi organizeaza singur rupturi de viziune si de scriitura, de parca ar fugi si de sine si de orice eticheta. Zumzetul blancurilor dintr? un volum e anulat de strangularea discursului in urmatorul si pina la urma din deprimismul (al carui manifest l? a redactat) initial, alimentat cu destul mizerabilism, se va alege un lirism de elevatie (in ultimele cicluri). Ce era ascuns, ce era destramat, se afirma in cele din urma deschis.? i la Vlasin refulatul se intoarce victorios. (Al. Cistelecan)
* * *
Minimalista prin excelenta, poezia lui Gelu Vlasin nu isi propune sa rupa, cum se spune, gura targului; in schimb impune printr-o distinctie speciala, ca un jucator de renz care, neputand concura pentru punctajul maxim, isi asuma deliberat alternativa „jocului la zero”. Antenele sensibilitatii lirice capteaza un sound proaspat, reconfortant, conturand in jurul spatiilor absente o atmosfera delicata. Gelu Vlasin e un poet deja format, cu o voce distincta si, subliniez, cu o poetica evoluata… (Paul Cernat)
* * *
Perspectiva pe care o propune antologia de fata e incurajatoare si graitoare nu doar pentru poezia ultimelor doua decenii, ci si pentru tinerele generatii, pentru ca ofera lectia pretioasa si din ce in ce mai vitregita de furtuna dorintei de afirmare, a echilibrului si unitatii. […] Din versurile de fata va reiesi o alta caracteristica a lui Gelu Vlasin (poetul si omul, aici suprapunerea e inevitabila), anume generozitatea, radacina nevoii de a? l observa si admira pe celalalt exact in momentele nevralgice ale umanitatii sale. (Ioana Tatarusanu)
* * *
Minimalism, dar nu consecvent, biografism, dar mereu blurat, totul intr-o retorica voit monocorda, afazica, blazata, dar de fapt lipsita de rasuflare, ca in urma unei spaime. Nu e un defect al poeziei, este un efect asumat, construit. Dovada ca poetul ramane consecvent, imprima si in celelalte carti aceeasi aritmie versurilor. […] El este, prin programul sau poetic, prin volumele sale consecvente, asezate in silogism, unul dintre autorii importanti ai anilor 2000. Numele lui nu poate lipsi dintr? o panoramare serioasa a ultimelor decenii literare. (Bogdan Cretu)
* * *
Exista in aceste poeme, asa cum se poate vedea, sentimentul unei „invazii” a obiectelor, care „rupe” miscarea constiintei, iar peste „harta” sentimentelor se abate in permanenta umbra unor lucruri dizgratioase si inutile, care o „decupeaza”, sfarsind prin a-i imprumuta personajului liric aspectul omului mozaic ce reproduce mimetic aspectul „fragmentarist” al realului. Iar „peisajele” lui Gelu Vlasin vor fi populate, prin urmare, de prezente hibride, care sunt in acelasi timp (ca la Urmuz) oameni si lucruri. (Octavian Soviany)
* * *
Poezia nu este o esenta, nu este o matrice localizata intr-o anumita zona a poemului, ci este dispersia spatiilor albe difuzate pe toata suprafata lui, cuprinzand elementele minimalului compatibile cu orice experienta umana, conditionata prin existenta unor contexte valorizate de componenta experientiala pe care un autor o controleaza poetic. (Gelu Vlasin)
* * *
GELU VLA? IN s-a nascut in localitatea Telciu, judetul Bistrita-Nasaud la data de 30 august 1966. A locuit in Madrid aproape 20 de ani (2001-2020). A debutat literar in Romania literara nr. 16/ 1999 cu o prezentare facuta de Nicolae Manolescu, iar debutul editorial a fost cu volumul Tratat la psihiatrie (versuri), Editura Vinea, Bucuresti, 1999, prefata de Nicolae Manolescu, postfata de Paul Cernat, volum premiat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti la sectiunea Debut in 1999 si nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, 1999. Este membru al Asociatiei Scriitorilor din Spania (ACE Escritores), Uniunii Nationale a Scriitorilor din Spania (UNEE), PEN Romania, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), presedinte al Asociatiei Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania (ASARS), director al Revistei Kryton din Madrid, director al Festivalului International de Poezie Diverbium, presedinte al Centrului European pentru Excelenta Culturala. Grupaje de poezie i-au aparut in majoritatea revistelor literare din Romania, iar poemele sale au fost traduse si publicate in reviste din SUA, Canada, Spania, Germania, Franta, Italia, Rusia, Maroc, Argentina, Mexic, Australia, Ungaria si Israel. Poemele lui au fost publicate in peste 30 de antologii de poezie aparute la nivel national si international si au fost analizate in noua volume de critica literara. Cartile sale au fost traduse pana acum in limbile: franceza, spaniola, engleza, germana, italiana si araba. A reprezentat Romania la Festivalul International de Poezie „Trenul Poetilor” – Cuenca 2014, la Festivalul International Guillena – Sevilla, 2015, la Festivalul International „Voix Vives” – Toledo, 2015, Festivalul International de Poezie Ubeda / Jaen, 2016, Festivalul International de Poezie „Madrid – La Nueva Paris Literaria” – 2017, 2018, 2019, Festivalul Mondial de Poezie din Madrid – NO WAR – HUG PEACE, 2019, Festivalul International EXILES, 2019, Festivalul Mondial de Poezie WPI, 2019, Festivalul International Febrero Poetico 2018, 2019, Festivalul Mondial de Poezie / WFP – World Festival of Poetry, 2020, Festivalul International de Poezie din Medellin (Columbia), 2020. In anul 2018 si 2019 a reprezentat Romania la Targul de carte din Madrid / Retiro. In 2019 si 2020 a coordonat Festivalul International de Poezie Diverbium din Madrid la care au participat poeti din peste 30 de tari.
Volume publicate
Tratat la psihiatrie (Ed. Vinea, 1999); Atac de panica (editie electronica, Ed. Noesis, 2000); Poemul turn (Ed. Muzeul Literaturii Romane / A. S. B., 2001); Atac de panica (Ed. Muzeul Literaturii Romane, 2002); Poemul turn (editie electronica, Ed. Liternet, 2003); Soigne a l’hospital psychiatrique (Ed. Equivalences, 2003, Franta); Ultima suflare (Colectia „Biblioteca Bucuresti”, A. S. B. / Ed. Azero, 2005), Tratat la psihiatrie (editie electronica, Ed. Liternet, 2006); Don Quijote Ratacitorul (Ed. Eikon, 2009), Omul decor (Ed. Brumar, 2009), Ayla (Ed. Cartea Romaneasca, 2011), In der psychiatrie behandelt (Pop Verlag, 2012, Germania), Douazecisisapte (Ed. Tracus Arte, 2013), Tratat la psihiatrie (editia a doua, Ed. Karth/ Herg Benet, 2014), Tratado de psiquiatria (Amargord Ediciones, 2014, Spania), Traite a la psychiatrie (Claire de Plume 34, 2015, Franta), Treatise on psychiatry (Contemporary Literature Press, 2015), El ultimo aliento (Huerga y Fierro Editores, 2017, Spania); Ayla (Huerga y Fierro Editores, 2019, Spania)
Premii
Premiul pentru Poezie „Andrei Muresanu” – Bistrita, 2019; Premiul Festivalului National de Poezie „Nicolae Labis”, Suceava, 2004; Premiul „Tertulia Cerro Almodovar” – Madrid, Spania, 2004; Premiul „Puertas Abiertas” – Madrid, Spania, 2002; Premiul Colocviilor „George Cosbuc” (acordat de Uniunea Scriitorilor din Romania), Bistrita – 2000; Premiul pentru Debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti – 1999; Premiul Festivalului International Sighet – 2000; Marele Premiu „Ion Vinea” – 1999; Premiul „Cristian Popescu”, Bucuresti – 1999; Premiul Saloanelor „Liviu Rebreanu”, Bistrita – 1999.
Medalii / decoratii
Ordinul Meritul Cultural in Grad de Cavaler, 2012; Cetatean de Onoare al localitatii Telciu (Bistrita-Nasaud), 2013.
Nr. pagini: 368
Format: 14x22
Anul aparitiei: 2021
OPINIA CITITORILOR