Modelul social romanesc

DESCRIERE

Ca orice alta tara din zona cunoscuta in trecut ca Europa de Est, Romania trebuie sa infrunte dificultatile rezultate dintr-o tranzitie ce s-a dovedit a fi mult mai dificila decat au sperat multi. De curand am citit o carte despre tranzitie, scrisa de economistul si filozoful politic maghiar Janos Kornai, in care el afirma ca in urma cu trei decenii eliberarea de dominatia sovietica a tarii sale si statutul de membru al Uniunii Europene pareau un vis imposibil. Acel „vis imposibil”, continua el, a devenit o realitate. Si ce s-a intamplat? Cetatenii par a fi mai nemultumiti decat erau inainte, lucrurile evolueaza mai incet, si cateva categorii sociale resimt o nostalgie fata de acel trecut.

     Asa cum Mircea Geoana precizeaza in aceasta carte importanta, aceste sentimente sunt vii si vizibile si in Romania. Procesul de reformare, ce a fost o conditie a aderarii la UE, a fost mult prea lung si, uneori, dureros. Si, totusi, beneficiile par sa apara foarte greu. El are dreptate atunci cand afirma ca un model social romanesc trebuie construit pentru a maximiza beneficiile (care, in ciuda perceptiei publice, sunt mari) si, in acelasi timp, pentru a face fata provocarilor. Drept rezultat, societatea va putea, folosindu-si propriile resurse de talente si competenta, sa isi creeze un loc mai bun in lume.

Anthony Giddens

An aparitie 2008
Nr. de pagini 232
Format 14x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0646 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.