Misiunea bisericii in contextul psihosocial al familiei crestine de astazi

PRP: 28,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 24,08 lei
Diferență: 3,92 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

Lucrarea Misiunea Bisericii in contextul psihosocial al familiei crestine de astazi, elaborata de Parintele Ciprian – Vasile Rus, constituie teza de doctorat in teologie, sustinuta de autor la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea ,,Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, in anul 2019. Asa cum arata titlul, ea este dedicata misiunii Bisericii referitoare la familia crestina de astazi. Tema abordata astfel este de o importanta si actualitate exceptionala, dar si foarte complexa. Caci familia este mediul natural oranduit de Dumnezeu in care se nasc, cresc si se maturizeaza persoanele umane. De aceea educatia si instructia crestina in cadrul familiei sunt decisive pentru copii si tineri.

Lucrarea este structurata in cinci capitole, fiecare capitol cuprinzand mai multe subcapitole, adecvate continutului si obiectivelor de cercetare asumate.

In primul capitol, intitulat: Coordonatele teologice ale misiunii crestine ortodoxe, sunt prezentate mai intai, in expunere proprie, temeiurile teologice ale misiunii crestine asa cum au fost aprofundate acestea in literatura teologica de specialitate in a doua jumatate a secolului al XX‑lea si inceputul secolului al XXI‑lea. In continuare, sunt abordate coordonatele esentiale pe care se intemeiaza misiunea Bisericii fata de familia crestina: Taina omului si implinirea lui in Iisus Hristos; Iisus Hristos, Apostolul trimis pentru mantuirea si viata lumii; Misiunea crestina si Taina Bisericii; Marea porunca misionara si misiunea si slujirea apostolilor; Biserica apostolica misionara si aspectele misiunii: evanghelizare, marturie, diaconie si pastoratie. Toate acestea sunt prezentate pentru a evidentia coordonatele si aspectele misiunii Bisericii care trebuie sa se desfasoare in contextul societatii contemporane marcata de ceea ce urmeaza sa fie expus in continuare.

In capitolul al doilea, Biserica si misiune intr‑o lume secularizata, sunt prezentate apoi caracteristicile lumii secularizate contemporane, marcata de: individualism, rationalism, ideologii ateiste, panteism precrestin, precum si societatea informationala, globalizarea si autonomia societatii contemporane ca provocari la adresa misiunii Bisericii. In aceasta situatie este accentuata actualitatea mandatului misionar post – pascal, este evidentiata calitatea Bisericii de comunitate marturisitoare si este aratata necesitatea dialogului Bisericii cu stiinta, cultura si societatea.

In capitolul al treilea, Contextul psihosocial contemporan al misiunii Bisericii: pericole si provocari, sunt expuse, mai intai, dinamica misionara, organizarea parohiei, orientarea ei eclesiologica si filantropia ca activitate sociala a misiunii Bisericii, apoi sunt abordate probleme bioetice si morale controversate. Capitolul se incheie cu accentuarea misiunii Bisericii in societatea romaneasca contemporana.

Capitolul al patrulea, Religia, sentimentul religios si valorile morale ale crestinului, trece la analiza religiozitatii, la importanta religiei si a valorilor morale pe care aceasta le promoveaza in viata credinciosilor crestini din Romania. Aceasta problematica este analizata in urmatoarele subcapitole: Religia si sentimentul religios; credinta ca dimensiune afectiva a religiozitatii: rolul valorilor morale in religie; poruncile religioase in traditie si actualitate. In finalul capitolului este accentuata misiunea teologica, educationala si culturala a Bisericii.

Capitolul Aspecte psihosociale ale familiei in contextul actual constituie partea centrala si actuala a lucrarii, atat sub raport doctrinar‑teologic, cat si sub raport social. Aici sunt abordate urmatoarele teme: situatia actuala a familiei; elemente de antropogonie si antropologie ortodoxa; casatoria si importanta ei in perioada Vechiului Testament; statutul femeii si indatoririle sotilor in aceasta perioada; familia si importanta ei in perioada Noului Testament; rolurile si functiile familiei; functia biologica a familiei; functia de solidaritate a familiei; functia pedagogica, educativa si morala a familiei; perpetuarea neamului omenesc sau functia biologica; ajutorul reciproc sau solidaritatea familiei; rolul formativ: familia, prima institutie educationala; familia crestina intre traditie si modernitate: consideratii teologice, psihologice si sociologice; relatia dintre misiunea Bisercii si familia crestina.

Lucrarea este consacrata unei teme de interes major pentru misiologie si pentru viata crestina. Parintele Ciprian Rus ofera o lucrare cu aplicabilitate imediata pentru cunoasterea contextului psihosocial in care traiesc familiile crestine de astazi. In acest sens ea este foarte folositoare pentru teologi, studenti si preoti si pentru toti cei angajati intr‑un fel sau altul in misiunea Bisericii, dar si in consolidarea constiintei eclesiale si misionare.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0481 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.