Mihail M. Cernea. Un inovator in sociologie si dezvoltare internationala
DESCRIERE
Lucrarea “Mihail M. Cernea – un inovator in sociologie si dezvoltare internationala” este o monografie profesional-stiintifica in care ne-am propus sa surprindem activitatea, opera si viata unui eminent cercetator in sociologie, originar din Romania, care a depasit granitele nationale si s-a impus la nivel international prin profunzimea si amplitudinea documentarii si a cercetarilor de teren, prin spiritul creator manifestat in modul de teoretizare a proceselor sociale ce caracterizeaza a doua jumatate a secolului XX, prin metodologia riguroasa ce sta la baza cercetarilor sale si, nu in ultimul rand, prin umanismul remarcabil al tuturor scrierilor sale in care grija pentru om si conditia sa umana s-au transformat din crez in imperativ si strategie practica.
Traiectoria umana si profesionala a lui Mihail M. Cernea este cea specifica spiritelor care, constiente de valoarea lor, au avut forta interioara si rezistenta morala sa se desprinda de mediul in care s-au nascut, au crescut si s-au format ca personalitati pentru a-si implini deplin, pe alte meridiane si paralele, vocatia si menirea cu care erau dotate, dar pe care un context intern social-politic inchistat, dominat de cenzura, le reducea sau le anihila. Mihail M. Cernea a fost cercetator la Institutul de Filosofie al Academiei Romane, iar in 1974 obtine prin concurs statutul de sociolog rural in Banca Mondiala – citadela financiara si economica a lumii. Era primul sociolog angajat al Bancii care trebuia sa demonstreze prin rezultate practice, palpabile, necesitatea sociologiei ca stiinta in aceasta complexa institutie. Si a demonstrat-o din plin, daca avem in vedere onorurile, functiile si premiile cu care a fost cinstit, ca si aprecierile facute de colegii din Banca in lucrarea-omagiu “Michael Makes His Mark: The Life and Times of a Change Agent in the World Bank”.
Mihail Cernea nu numai ca si-a indeplinit excelent sarcina pe care si-a asumat-o la angajare, dar a devenit un ferment al schimbarii: a schimbat mentalitati, conceptii, moduri de gandire, destine umane individuale si colective, politici institutionale si guvernamentale. A fost si este inca un modelator de caractere, un creator de spirite stiintifice exigente, riguroase, asa cum cu placere evoca colegii romani si americani. A stiut ca prin noblete, eleganta si tact sa dea forma lutului uman initial purtator de valente creatoare si sa modeleze, ca un artist maestru, personalitati stiintifice care s-au afirmat avandu-l ca ideal.
Autoarea
An aparitie 2001
Nr. de pagini 400
Format 14x20
OPINIA CITITORILOR