Mic dictionar explicativ de termeni eco-economici
DESCRIERE
La inceputul secolului al XXI-lea, grija pentru mediul ambiant se concretizeaza sub numeroase forme, Ecologia devenind, din stiinta, stare de spirit, o idee universala, care defineste un nou punct vedere al societatii.
Reintoarcerea la natura, respectarea traditiilor impuse de prevenirea degradarii mediului si de refacere a „ranilor" provocate de dezvoltarea economica sau chiar de lipsa acesteia sunt astazi esentiale pentru continuarea existentei si afirmarii civilizatiei umane.
Dreptul la natura, la un mediu de viata si de munca sanatos al generatiilor prezente si viitoare reclama astazi o recunoastere deplina.
Criza ecologica a depasit perimetrul ariilor intens industrializate, capatand un caracter global. Astfel, acumularile masive de dioxid de carbon in atmosfera au amplificat „efectul de sera", in timp ce gaura din stratul de ozon, semnalata de specialisti deasupra Antarcticii, este rezultatul emisiilor de clorofluorocarburi.
Echilibrul natural al planetei este astfel puternic periclitat, mai ales daca luam in considerare si defrisarile masive din zona tropicala, care duc la distrugerea „plamanului verde" al Terrei - padurea. Viata a miliarde de oameni este afectata de dezechilibrele locale si de cele globale. Astfel, contaminarea aerului pune in pericol 1,5 miliarde de persoane, un miliard de indivizi traiesc fara apa potabila, mai putin de 25% din populatia mondiala consuma 75% din resursele naturale si produce cea mai mare cantitate de deseuri.
Eliminarea cauzelor acestor adevarate dezastre ecologice se poate realiza, asa cum a relevat si Al Gore in lucrarea sa Pamantul in cumpana, numai prin schimbarea modului de gandire a specialistilor din toate domeniile de activitate.
Acum, cand dreptul la natura se impune ca un imperativ primordial, Mic dictionar explicativ de termeni eco-economici raspunde la necesitatea intelegerii problemelor complexe din acest domeniu si releva diversitatea de forme sub care natura poate fi ajutata si protejata.
De asemenea, prin clarificarea terminologiei de specialitate, el contribuie la cunoasterea naturii, a mediului, si, prin aceasta, la respectarea si la protejarea ei.
Prof. univ. dr. Florina Bran
An aparitie 2011
Nr. de pagini 170
Format 14x20
OPINIA CITITORILOR