Meniuri de primavara. Calatorie culinara cu Adriana Trandafir

Preț: 12,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Si totusi ...
exista o bucatarie romaneasca

Daca grecii din Fanar au venit in Principate dupa trai bun; daca turcii au impus, prin indelungata lor prezenta in Balcani, anumite feluri de
mancare, feluri insusite de curtea domneasca, uneori ca semn al servitutii, alteori ca semn al ospitalitatii; daca tinerii boieri au adus din vest retete ale lumii civilizate,
"fineturi" cum le spuneau retrograzii in straie greoaie si cu barbile pana la brau,
iar retetele au fost pana la urma acceptate si adaptate gustului"bucatariilor"• noastre; daca romanii au facut din toate"straiele potrivite" cu firea lor, cu gustul pe care roadele pamantului l-au imprumutat tuturor aceste retete, ce

anume este romanesc in bucataria noastra (despre care un ghid gastronomic a avut nefericita inspiratie sa scrie ca are toate retetele imprumutate de la tarile din jur).
Este romanesc tot ceea ce se mananca la noi!

Bucataria noastra este la incrucisarea drumurilor a trei imperii. Ea a plamadit tot ceea ce a imprumutat,"a ajustat" finetea vestului cu mirosul si gustul Orientului. Poate cineva din lumea asta sa declare ca sarmalutele in foi de vita, de varza, de stevie sau de tei sunt aceleasi sarmale cu cele grecesti, turcesti sau unguresti? Sadoveanu le numea"bulgarasi aurii": romanii au facut un festival al sarrnalelor, pentru ca gama acestui fel de mancare este aproape infinita si se pregateste la noi de cateva sute de ani. Poate cineva sa manance tocana cu carne de pui, de vitel sau de porc, condimentata doar cat trebuie cu piper negru, cimbru si patrunjel verde tocat marunt - fara sa vrea o portie de mamaliga calda alaturi si un pahar de vin alb - la fel de bun in orice podgorie?

Cat despre tocana - este un fel de mancare comun intregii lumi unde pastoritul a fost mestesug si mijloc de trai. Originea cuvantului este ungureasca, desi ungurii n-au fost pastori. Iar sarmaua - ca fel de mancare - isi are originea (ca mod de pregatire) in Bizant; locul unde in anul 1200 s-au asezat turcii, iar ei au iubit sarmalele si le-au impus Balcanilor.
Istoria se scrie si -in bucatarie.

Bucataria noastra a luat de peste tot, a gustat si a pastrat ceea ce ia placut. Din tot ceea ce a pastrat, A FACUT ALTCEVA! Da, EXISTA O BUCATARIE ROMANEASCA! Vreti sa va convingeti? Alegeti 10 retete romanesti si cautati-le in bucatariile tarilor din jur. Gustati-le si pe acelea. Veti vedea deosebirea. Si incercati sa aflati de ce atatia nutritionisti nu recomanda laptele si lactate le, inventand povesti despre nocivitatea acestor alimente. Cautati cauza: in Anglia a izbucnit boala"vacii nebune", laptele a fost procesat peste tot in lume, iar comertul cu totul de-a gata infloreste. Cum ar putea spune cineva bucovinenilor sau ardelenilor, care cresc vite si oi, ca laptele le face rau, daca ei mananca lapte de cateva mii de ani si sunt puternici si sanatosi? Nutritionistii au motivele lor sa faca astfel de afirmatii: marile trusturi alimentare sunt pregatite sa monopolizeze toate alimentele si pentru asta orice propaganda negativa este buna. Ce spuneti de o portie de lapte de vaca sau capra fiert la foc mic si consumat cu mamaliga calda?
Poarta alt nume decat"produs romanesc garantat"?


Autori: Maria Cristea Soimu, Adriana Trandafir
Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 189 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Meniuri de primavara. Calatorie culinara cu Adriana Trandafir

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0489 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.