Maurice de E. M. Forster (Traducere din limba engleza si note de Cornelia Marinescu)
DESCRIERE
Cartea autorului E. M. Forster „Maurice de E. M. Forster (Traducere din limba engleza si note de Cornelia Marinescu)" de la editura POLIROM
Roman ecranizat in 1987, in regia lui James Ivory, cu Hugh Grant, Rupert Graves si James Wilby in rolurile principale
Scris la inceputul secolului trecut, imediat dupa Howards End, si publicat abia in 1971, Maurice a mers inaintea timpului sau prin tema si prin ideea ca dragostea dintre doi barbati poate exista. Petrecindu-se intr-o eleganta lume edwardiana, povestea lui Maurice incepe cind personajul are paisprezece ani.
Actiunea il urmareste in perioada in care e elev de liceu, apoi student la Cambridge si, in final, angajat la firma familiei. Intr-o societate impartita riguros in clase sociale, personajul principal al romanului e un tinar obisnuit, conventional, care se integreaza perfect, insa aceasta aparenta ascunde o realitate cu totul diferita: Maurice e homosexual. Intre dorinta de a se vindeca de aceasta „boala de care sufera nefericiti ca Oscar Wilde” si aceea de a-si asuma adevarata identitate, Maurice parcurge etapa negarii, a constringerilor religioase si sociale, a despartirii si geloziei. Pe fundalul povestii de dragoste si al constientizarii homosexualitatii, Maurice se distinge de celelalte romane ale lui Forster prin caracterul intimist si exprimarea radicala a libertatii individuale.
„Maurice este acum citit si predat in universitati din toata lumea. Romanul e remarcabil nu numai pentru frumusetea scriiturii, ci si pentru curajul sau… pentru faptul ca in el se intrevede un soi de generozitate melancolica: barbatii care iubesc alti barbati n-aveau cum sa fie fericiti in lumea in care traia Forster, asa ca i-a lasat in grija fanteziei.” (The New Yorker)
„Desi romanul lui Forster urmareste eforturile lui Maurice de a-si ascunde homosexualitatea, de a se «vindeca» de ea si, pina la urma, de a si-o accepta, personajul sau cheie este de fapt cameleonicul Clive, care-si inchipuie ca propriile sentimente pentru alti barbati sint un moft. Clive intrupeaza conservatorismul, conformismul, ca sa nu mai amintim toate dorintele ascunse, pe care Forster le-a vazut reprimate de societatea engleza a zilelor sale.” (The New York Times)
„Romanul lui Forster lupta pentru o anumita discretie, pentru un spatiu personal, fizic si psihic, aflat dincolo de bataia oricarui ochi indiscret. La un secol de cind a fost scris, Maurice pare la fel de actual.” (The Guardian)
Nr. de pagini: 264
Anul aparitiei: 2018
OPINIA CITITORILOR