Marius Andreescu, Drept constitutional. Teoria generala a Statului

PRP: 44,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 38,61 lei
Diferență: 6,29 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 226

DESCRIERE

Tematica abordata este actuala si cuprinde analize in forme succinte, precise si clare a problematicii clasice specifice unor astfel de cursuri de drept constitutional, dar si aspecte noi, neanalizate pana in prezent in alte lucrari similare, dintre care mentionam: problematica excesului de putere intr-o societate democratica si organizarea statala a puterii conform principiului constitutional al proportionalitatii.
 
Pornind de la aceste realitati, care sunt reflectate in doctrina constitutionala contemporana, prezentul curs universitar isi propune, in primul rand prin tematica, sa reabiliteze in context modern denumirea mai veche a acestei discipline „Drept de Stat” in forma actuala „Teoria generala a Statului”. Titlul este justificat, deoarece esenta definitorie a dreptului constitutional, ca disciplina juridica si ramura a sistemului unitar a dreptului, este aceea de a reglementa, prin normele Constitutiei, relatiile sociale fundamentale privind„instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii de stat” (Ioan Muraru).

Din cuprins

    raportul intre ordinea juridica nationala si ordinea juridica a Uniunii Europene
    ideea de constitutionalism la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene
    problematica excesului de putere intr-o societate democratica
    elemente de drept parlamentar
    organizarea statala a puterii conform principiului constitutional al proportionalitatii


Puncte forte

    toate institutiile juridice ale dreptului constitutional sunt examinate si analizate in contextul jurisprudentei jurisdictiilor constitutionale romane
    abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura
    notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic
    referinte bibliografice la finalul fiecarui capitol

Cuvintele autorilor despre lucrare

Elemente de noutate pe care le propunem pentru prima data in literatura juridica intr-o lucrare care se doreste a fi in primul rand un curs universitar se refera la analiza teoretica si de practica judiciara in materie constitutionala a problematicii delimitarii dintre puterea discretionara si excesul de putere in activitatea institutiilor statului, precum si analiza organizarii puterii statale, nu numai din perspectiva teoriei separatiei si echilibrului puterii in stat, dar si prin aplicarea principiului constitutional al proportionalitatii, stiut fiind faptul ca acest principiu este inscris si in instrumentele juridice de baza ale dreptului Uniunii Europene. Tot ca un element de noutate pe care il propunem spre reflectie studentilor si specialistilor in domeniu este si analiza practicii constitutionale a Guvernului privind procedura asumarii raspunderii in fata Parlamentului pentru un proiect de lege si procedura emiterii ordonantelor de urgenta. Nu in ultimul rand, amintim si analiza teoretica referitoare la raportul dintre principiul suprematiei Constitutiei si principiul prioritatii dreptului Uniunii Europene.

Despre autori

Dr. Marius Andreescu este judecator la sectia penala a Curtii de Apel Pitesti si cadru universitar doctor la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti.

Dr. Andra Puran este cadru didactic la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti si consilier juridic.


Nr. de pagini: 226
Anul aparitiei: 2016
Pentru a vedea cuprinsul din carte dati click pe imaginea de mai jos:
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0623 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.