Marin Aiftinca, Timp si valoare - Editia a II-a
DESCRIERE
Cartea autorului Marin Aiftinca „Marin Aiftinca, Timp si valoare Editia a II-a" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE
Cativa prieteni, care aveau cunostinta de unele studii ale mele, de istorie si filosofia culturii, raspandite in unele publicatii academice de mare prestigiu, dar cu circulatie foarte restransa, m-au indemnat sa le adun intr-o carte. Argumentul lor, m-a convins de indata, era ca lucrarile in cauza sunt practic necunoscute publicului interesat. Imediat am pornit la treaba si iata cartea de fata.
Am reluat completat aici o seama de studii aparute in cartea Intruparea gandului (1996), care, din pacate, a avut o circulatie nesemnificativa. Acestora le-am adaugat noi capitole, conformitate cu un proiect ce urmareste sa reliefeze unele repere pe devenirii culturii si fllosoflei romanesti, de la jumatatea secolului XIX si pana zilele noastre. Mai exact este vorba, intre altele, de unele momente de pnvind constituirea si evolutia Academiei Romane, institutie fundamentala propasirea stiintei si culturii romanesti, pentru conservarea si dezvoltarea neamului nostru. Si cum o institutie nu exista decat prin afirmarea vocatiilor si creatiei celor care o compun, am adus in spatiul acestei carti cateva studii si eseuri ce ilustreaza primirea si activitatea in Academia Romana a unor intelectuali de elita, chiar daca au fost si cazuri dramatice, ca cel al lui Alexandru Hasdeu, care a pastrat legatura cu Academia numai prin corespondenta, intrucat autoritatile tariste, sub a caror stapanire traia, nu i-au ingaduit niciodata sa participe Ia sedintele institutiei al carui membru era.
Tinand seama de rosturile intemeierii sale, Academia Romana a facut Ioc filosofiei mai tarziu, intre celelalte discipline ale spiritului, reunite in sanul ei, chiar daca intre membrii fondatori erau ilustri slujitori ai gandului filosofic, precum a fost Titu Maiorescu. Un studiu consacrat acestei probleme, insotit de altele ce meritele stiintifice si activitatea academica a unor remarcabili reprezentanti ai domeniului (din motive ce tin de timpul rezervat acestei cercetari, nu i-am cuprins aici pe toti filosofii, care au fost membri ai Academiei), formeaza substanta unui capitol separat ce infatiseaza prezenta filosofiei in Academia Romana.
PREFATA LA EDITIA A II-A
Tirajul restrans in care a fost tiparita si difuzarea nesatisfacatoare au facut ca aceasta carte, Timp si valoare, sa fie foarte greu accesibila publicului cititor. Multi dintre cei specializati in problematica abordata nu au cunostinta de ea. Intre timp, am continuat cercetarile referitoare la alte personalitati culturale ce au facut parte din Academia Romana si au ilustrat, prin modelul lor intelectual, nu doar careia i-au apartinut, ci si spiritualitatea romaneasca in ansamblu, si mai mult decat atat. Rezultatele obtinute s-au concretizat, intre altele, in trei studii, care au fost publicate, doua intr-un periodic al Academiei si unul intr-un volum omagial. Le-am reluat aici, in ultima parte a volumului, intrucat completeaza continutul mereu deschis al cartii in discutie. Indemnat de aceste motive, dar si de altele, am pregatit o noua editie a lucrarii de fata. Extinsa tematic, verificata sub aspect formal, cu unele completari ale aparatului bibliografic, cartea vine din nou la intalnirea cu cititorii, speram, o vor primi cu interes si bunavointa.
Februarie 2013
Marin Aiftinca
Nr. de pagini: 240
Anul aparitiei: 2013
OPINIA CITITORILOR