Mariana Badea, Bac Compendiu. Limba si literatura romana pentru elevii de liceu. Proza, poezie, dramaturgie, personaje literare, curente si epoci literare, limba si comunicare

PRP: 25,20 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 20,16 lei
Diferență: 5,04 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Limba romana este o limba romanica sau neolatina, la fel ca franceza, italiana, portugheza, spaniola, provensala, catalana, sarda, retoromam si dalmata (ultima, disparuta catre sfarsitul secolului al XIX-lea).
Toate limbile romanice s-au format din limba latina si au evoluat diferit de la o natiune la alta, in decurs de cateva secole, pe teritoriile cucerite si stapanite de romani (Galia, Peninsula Iberica, Dalmatia, Dacia).
Limbile romanice se aseamana prin structura gramaticala si prin cea mai mare parte a vocabularului.  Dupa Razboiul de cucerire a Daciei de catre romani (105-106), are loc procesul de romanizare a geto-dacilor, iar limba latina este insusita de catre bastinasi. Prin contopirea geto-dacilor cu romanii s-a nascut poporul roman, iar peste limba geto-daca s-a suprapus limba latina vulgara! populara (lat"vulgaris" = populara), din care s-a format limba romana.  Procesul de constituire a limbii romane il fost indelungat si complex. Se poate contura o prima etapa a formarii limbii romane in secolele VI-VII, dat o consolidare a caracteristicilor mai bine conturate dureaza pana in secolul al IX-lea. Limba romana este o limba unitara, adica se vorbeste la fel pe intreg teritoriul tarii, cu variatii regionale putin semnificative, iar limba  romana vorbita este foarte apropiata de limba romana literara.

Elementele constitutive ale limbii romane

Limba latina care s-a impus in provinciile ocupate de romani a fost latina populara, aceea vorbita in armata si in comert, influentand in mod esential formarea limbii romane in elementele sale constitutive. Latina dasica reprezenta varianta literara a limbii, folosita in operele literare si de catre persoanele cultivate ale Romei.
Pentru a vedea cuprinsul cartii dati click pe imaginea de mai jos:
Badea Bac 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0478 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.