Maria Timuc - Donator, medic, pacient - Calatori prin randuiala divina. Pagini de istorie a medicinei romanesti
DESCRIERE
Cartea autorului Maria Timuc „Maria Timuc - Donator, medic, pacient - Calatori prin randuiala divina. Pagini de istorie a medicinei romanesti" de la editura DHARANA
Aparitia cartii este prilejuita in special de implinirea 20 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din Romania si este dedicata, deopotriva prof. Irinel Popescu, dar si pacientului care a fost transplantat atunci, doctorul Radu Cobaleanu.
Cartea are putin peste 500 de pagini si contine experiente extraordinare ale medicilor de transplant in prima sa parte, mai precis este o istorie a inceputului transplantului in Romania. Aceasta parte a cartii este scrisa ca un roman, doar ca toate personajele sunt reale, sunt medici care au trecut prin experiente, uneori frumoase, alteori chinuitoare sau dramatice pentru a face din transplant o terapie de rutina, asa cum este el astazi. Personajul principal al cartii este transplantul de ficat, respectiv prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din Romania.
Povestea vietii profesionale - obositoare si uneori deprimanta - a prof. Irinel Popescu, esecurile care l-au marcat si care puteau sa-l dezarmeze si sa renunte, suferintele prin care a trecut pentru a crea in Romania o scoala in domeniu si echipe medicale puternice se vor dezvalui cititorului pas cu pas. Sigur, cartea urmareste si alte personaje, precum prof. Mihai Lucan, pionier in domeniul transplantului renal, precum si povestea vietii unui ofiter al armatei romane, lt. col. Marius Maxim, care - din pacate - a pierdut lupta cu boala in anul 2005.
Cartea contine relatarea primelor transplanturi facute in Romania, respectiv transplantul renal al prof. Eugeniu Proca in anul 1980, precum si transplantul de inima facut de dr. Serban Bradisteanu la Spitalul de Urgenta Floreasca. Omagiem - prin aceasta carte - si pe prof. dr. Dan Tulbure, si pe dr. Alexandru Bucur, oameni cheie in istoria de inceput a transplantului din Romania.
A doua parte a cartii contine experientele a 29 de persoane care au facut transplant de ficat, multe dintre ele fiind povestite de insisi beneficiarii transplantului si sunt, desigur, impresionante.
Documentarea principala pentru aceasta carte a fost facut facuta de mine in perioada 2001-2003, cand lucram in presa si eram deosebit de apropiata de lumea medicala. In ultimile luni am facut unele completari la documentarea de atunci, am adus la zi anumite detalii si, desigur, am intrat in contact cu persoanele transplantate, ale caror experiente vor fi impresionante si pentru familiile donatorilor, in mod special. Ele vor primi o mangaiere pentru pierderea oamenilor dragi ale caror organe traiesc astazi in corpurile unor oameni profund recunoscatori.
Cartea ”Donator, medic, pacient - Calatori prin randuiala divina” - contine si nenumarate pastile de intelepciune, intitulate ”Jurnalul Autorului”, care invita cititorul la introspectie si la intelegerea unor aspecte esentiale ale fiintei umane. Acestea se adreseaza sufletului si partii spirituale a fiintei.
NOTA
Multumim Asociatiei Transplantatilor de Ficat din Romania, Livertrans, in special prof. Irinel Popescu, presedinte de onoare, si dnei dr. Crina Stefanescu pentru aparitia acestei carti.
Anul aparitiei: 2017
Nr. pagini: 510
OPINIA CITITORILOR