Manual de alergare
DESCRIERE
In aceasta a patra editie - actualizata si definitiva - a cartii, Jack Daniels isi rafineaza metodele si strategiile pentru a va ajuta sa alergati mai repede si mai eficient. Veti afla in ce constau infailibilele sale formule de pregatire si veti invata diferitele tipuri de antrenamente gandite de el – inclusiv cel pe banda, la altitudine sau in conditii dificile – dar si despre modificarile corpului raportate la varsta, indiferent daca aveti 6 sau 80 de ani.
Cartea contine sfaturi de specialitate pentru efectuarea antrenamentelor specifice diferitelor probe, de la alergari de 800 de metri pana la ultra-maraton sau triatlon. Veti afla cum puteti sa va intocmiti propriul plan de pregatire sau sa urmati unul dintre cele 31 de programe de antrenament si exercitiile aferente elaborate de catre Daniels. Volumul contine patru planuri - valabile de la nivelul incepator pana la cel de elita -, care va vor ajuta sa va recapatati conditia fizica dupa o accidentare.
Daniels (n. 1933) are studii postuniversitare si de cercetare in domeniul alergarii pe distante lungi, atat in Statele Unite, cat si in Suedia. Detine un doctorat in educatie fizica si fiziologie de la Universitatea Wisconsin din Madison si a studiat stiinta exercitiilor fizice la Institutul Central Regal de Gimnastica din Stockholm, sub indrumarea renumitului om de stiinta in domeniul sportului Per-Olof Åstrand. Dincolo de faptul ca a antrenat alergatori olimpici, Daniels a fost si profesor asociat in cadrul programului de mobilitate umana la Universitatea A.T. Still din Mesa, Arizona.
Jack Daniels a fost un atlet de top, medaliat olimpic de doua ori, cu argint si bronz - la Olimpiadele din 1956 si 1960 - la proba de pentatlon modern. A fost numit cel mai bun antrenor de alergare din lume. Are o experienta de peste 55 de ani in pregatirea si indrumarea unora dintre cei mai buni alergatori pe distante lungi din lume, la nivel universitar si nu numai, printre care Jim Ryun, Penny Werthner, Ken Martin, Jerry Lawson, Alicia Shay, Peter Gilmore, Lisa Martin, Magdalena Lewy-Boulet, Anthony „Fam” Famiglietti si Janet Cherobon-Bawcom.
Imi place sa cred ca i-am ajutat atat pe antrenori cat si pe alergatori sa inteleaga care sunt beneficiile atator tipuri diferite de antrenament; ce se petrece in corpul fiecaruia in functie de intensitatea si durata alergarii. (...) Vreau ca ei sa ajunga la concluzia ca efortul sporit la antrenament nu este unica abordare recomandata. De preferat este sa intelegi viteza corespunzatoare, durata si beneficiile diverselor tipuri de antrenament.
Jack Daniels
Deloc intamplator, unii au numit aceasta carte drept „Biblia alergarilor de anduranta”, intrucat ea contine aspecte teoretice fundamentale pentru antrenori si atleti, atat profesionisti, cat si amatori. Imbunatatita si completata la fiecare editie, cartea lui Daniels adreseaza, printre altele, atat de importantele subiecte ale supra-antrenarii si prevenirii accidentarilor. O lectura obligatorie pentru toti cei care doresc sa inteleaga alergarea pe distante lungi si sa-si imbunatateasca modul de pregatire.
Carol Santa
Cartea lui Jack Daniels a fost prima carte de alergare care mi-a ghidat pasii in antrenamente si m-a adus din mijlocul clasamentului pe primele trepte ale podiumului. Eu o consider „biblia” oricarui alergator.
OPINIA CITITORILOR