Magia la Caldeeni
DESCRIERE
Francois Lenormant aprofundeaza istoria caldeenilor, practicile religioase si traditiile lor magice. De asemenea, examineaza sistemul de credinte caldeean, inclusiv viziunea asupra vietii de apoi, rolul demonilor si al spiritelor, precum si utilizarea amuletelor si a talismanelor. Aceasta carte ofera o perspectiva cuprinzatoare asupra lumii antice a caldeenilor si a ritualurilor magice complexe pe care acestia le practicau.
Studiul exploreaza texte apartinand bibliotecii palatului regal din Ninive, ce contin 28 de formule de incantatii impotriva spiritelor rele, a efectelor vrajitoriei, a bolilor si a principalelor nenorociri care ii atacau pe oameni in cursul vietii lor de zi cu zi.
Pentru oricine este interesat de magie si de istoria ei, este o lectura fascinanta. In toata Antichitatea, arta izgonirii demonilor a constituit nu o superstitie absurda a oamenilor inculti, ci dimpotriva, era considerata o stiinta suprema, apanaj al preotilor babilonieni care cunosteau tehnicile de exorcizare a acestora.
Istoria anumitor superstitii este unul dintre cele mai ciudate, dar nu mai putin importante capitole din istoria mintii umane si a dezvoltarii acesteia. Oricat de stranii ar parea omului modern reveriile magiei si ale astrologiei, ele au exercitat, timp de multe secole, o influenta prea profunda si prea decisiva asupra omenirii pentru a fi trecuta cu vederea.
*
„In credinta caldeeana, toate bolile reprezinta opera demonilor. Drept urmare a acestei credinte, Herodot atragea atentia ca niciodata in Babilon si Asiria nu au existat medici propriu-zisi, medicina nefiind o stiinta rationala ca in Grecia, ci pur si simplu un domeniu al magiei. Medicina de tip magic actiona prin incantatii, prin exorcism si prin folosirea potiunilor sau bauturilor vrajite, fapt care nu impiedica folosirea anumitor substante ce aveau reale virtuti curative, lucru dovedit de practica indelungata.
Francois Lenormant
CUPRINS
Cuvant inainte de Constantin Daniel 7
Prefata 21
Capitolul I 25
Magia si vrajitoria la Chaldeeni
Primul document despre magia chaldeeana. Bogatia demonologiei chaldeene. Demoni, genii, spectre, fantome, vampiri. Groaza de demoni in care traiau popoarele in antichitate. Distinctia intre magia alba si magia neagra,
intre magia favorabila si vrajitorie.
Capitolul II 83
Magia egipteana si magia chaldeeana
Diferitele tipuri de magie. Egiptul si Chaldeea sunt locurile de origine ale magiei. Raportul magiei egiptene
cu doctrinele escatologice. Diferentele esentiale dintre magia egipteana si magia chaldeeana.
Capitolul III 119
Religia chaldeo-babiloniana si doctrinele sale
Religia oficiliala a Chaldeei si Bibilonului in sistemul sau definitiv. Acest sistem religios inalt este opera
unei mari reforme religioase, analoaga celei a brahmanismului.
Capitolul IV 139
Sistemul religios al cartilor magice din Akkad
Cartile magice din Akkad nu au la baza religia chaldeo-babiloniana. Religia din Akkad este o religie a spiritelor elementare.
Zeii si spiritele la popoarele turaniene.
Anexa 193
Mesopotamia, cronologia lor 195
Nota despre autor 201
Bibliografie selectiva 205
Index mitologic 209
OPINIA CITITORILOR