Magia din minte de Uell S. Andersen
DESCRIERE
Magia din minte / The Magic in Your Mind de Uell S. Andersen este calea spre a deveni si a face tot ceea ce iti imaginezi. Vei invata sa nu te lasi influentat de gandurile si impresiile care te impiedica sa iti atingi adevaratul potential, pentru ca odata ce te lasi contaminat de astfel de ganduri risti sa ajungi produsul lor.
Vei intelege ca propria constiinta este cauza tuturor lucrurilor si ca poti schimba starea lumii exterioare schimband-o mai intai pe cea a lumii tale interioare, pentru ca lumea iti reflecta intotdeauna gandurile. Cartea reprezinta totodata si o interesanta incursiune in psihicul uman, inca insuficient cercetat.
Uell Stanley Andersen (1917 –1986) a fost un autor american de romane self-help si povestiri scurte. A devenit cunoscut la scara larga datorita cartii sale „Trei cuvinte magice”, despre care se spune ca ar sta la baza conceptului filosofic New Age - Legea Atractiei. U. S. Andersen a absolvit Universitatea Stanford, activand o perioada ca jucator de fotbal profesionist. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a luptat alaturi de marina militara, pentru ca ulterior sa imbratiseze mai multe profesii. A condus o agentie de publicitate, a lucrat la o exploatare forestiera, pentru ca inceputul anilor 50 sa il surprinda in Los Angeles unde a devenit un cunoscut om de afaceri. Inca din tinerete a fost influentat de conceptele gandirii crestine dar si de cele ale miscarii New Thought (Gandirea Noua). In 1952 U. S. Andersen a inceput sa predea un curs despre Gandirea Noua. Cuprinsul acestor cursuri s-a materializat ulterior in cartea sa de mare succes „Trei cuvinte magice”.
In Magia din minte, Andersen ne invita sa redescoperim continentul intunecat al psihicului necercetat al omului, ocupandu-se de cateva probleme metafizice precum:
1. Cauza ascunsa a tuturor lucrurilor
„S-ar putea sa nu poti schimba pozitia stelelor, sa opresti miscarea de revolutie a Pamantului, sa faci vanturile sa nu mai bata sau sa linistesti marea, dar poti sa alegi ce vei gandi. Poti sa gandesti ce vrei. Poti sa gandesti numai ca raspuns la o viziune interioara si la un obiectiv secret, iar daca adopti o pozitie ferma si foarte hotarata, vei avea succes, nu vei fi intimidat, vei proiecta o imagine clara si fidela, iar in lume vei primi echivalentul ei.”
In acest prim capitol vei afla insasi legea vietii care, in conceptia lui Uell S. Andersen este urmatoarea: „toate lucrurile bune si rele sunt create din imaginea avuta in minte”.
Vom afla tot aici ce putere colosala poate avea imaginatia cu conditia sa stim sa o folosim corect si ca secretul folosirii corecte a imaginatiei consta in cunoasterea Sinelui Secret in care trebuie sa crezi pentru a se manifesta. Potrivit autorului, Sinele Secret sta la baza vietii si se afla in fiecare dintre noi. Vei vedea prin povesti de viata concrete cum, cei care stiu sa isi asculte sinele au intotdeauna numai de castigat.
Iar in cazul in care te intrebi daca exista vreun secret pentru a dobandi puterea, siguranta si seninatatea Sinelui Secret, ei bine, U. S. Andersen crede ca exista:
„Trebuie sa renunti la ego, acel lucru din tine despre care ai crezut intotdeauna ca este chiar sinele tau. Trebuie sa incerci sa dai la o parte acel sentiment de separare care este un produs al mintii tale superficiale si sa cauti adanc in propria constiinta esenta pura a fiintei care este sinele tuturor lucrurilor.”
2. Descoperirea Sinelui Secret
„Pentru omul care aspira exista speranta; are locul asigurat printre zei. Dar cel care sta in spate si nu indrazneste niciodata, nu actioneaza niciodata, se vestejeste in copacul vietii si toate dorintele sale nu vor schimba nimic atata timp cat nu sunt destul de puternice pentru a-l determina sa ia cu asalt zidurile create de frica.”
Descoperirea completa a Sinelui Secret este fara indoiala scopul final al evolutiei, este de parere U. S. Andersen. Autorul te dirijeaza sa iti abandonezi sinele superficial care se face responsabil pentru toata micimea ta si pentru faptul ca te simti in cea mai mare parte a timpului o fiinta mica si neimportanta si sa iti descoperi Sinele Secret, cel care te va ajuta sa fii sau sa devii o fiinta mareata. „Nu sunt Eu, ci o putere mai mare decat Mine” este ceea ce trebuie sa recunoastem, potrivit autorului, in fata Sinelui Secret. Andersen te avertizeaza insa ca, odata pornit pe acest drum:
„Sinele superficial nu se va da batut usor. Luptele si imboldurile sale nechibzuite vor fi permanente. Intelept si extrem de iluminat este omul care reuseste sa isi controleze egoul tot timpul. Sa fii om inseamna sa fii supus greselii, dar sa descoperi inauntrul tau imaginea perfectiunii si bucuriei inseamna sa gasesti o cale de iesire din aceasta mlastina a senzatiei fizice in care suntem prinsi in viata. Salvarea noastra nu se afla mai departe de noi insine deoarece in fiecare dintre noi salasluieste o lumina sfanta, un sine ascuns care poate sa ne aline suferinta si frustrarile, indiferent cat de dureroase sau de persistente ar fi. Nu trebuie decat sa il descoperim si sa il acceptam pentru ca el sa ne devina sinele adevarat si sa faca miracole in viata noastra.”
3. Cel mai mare miracol dintre toate
”Examineaza nenumaratele desene geometrice ale fugilor de zapada si vei deveni constient pe data ca in spatele creatiei se afla o minte matematica suprema, de un milion de ori mai inteligenta decat cea a celui mai erudit dintre oamenii de stiinta. Rotatia ordonata a planetelor in spatiu, dispunerea sistemelor solare in univers, schema atomului, misterul adanc si enigmatic al vietii; suntem cu siguranta orbi daca nu recunoastem lucrarea unei inteligente supreme care indruma, modeleaza si dirijeaza cu un scop. In creativitatea infinit de plastica a acestei inteligente isi au originea toate lucrurile.”
Este imposibil sa nu te intrebi cum de sunt toate lucrurile din jurul nostru atat de desavarsite. Chiar este totul un produs al unei simple intamplari? Pare greu de crezut, tocmai de aceea ideea ca la baza tuturor lucrurilor se afla o inteligenta superioara pare singura acceptabila.
U. S. Andersen crede ca aceasta este mintea universala, inteligenta divina, Sinele Secret care anima orice fiinta. Iar datorita acestuia trebuie sa fim constienti in orice clipa de faptul ca: „Germenul tuturor posibilitatilor se afla in noi.” Asa cum trebuie sa fim constienti de asemenea si de faptul ca toate lipsurile, limitarile si defectele care ne influenteaza viata se afla in mintea noastra, sunt un produs al constiintei noastre limitate si egocentrice.
Autorul te indruma asadar sa pornesti si tu in aceasta calatorie de descoperire a Sinelui Secret, asa cum ar trebui sa faca de altfel toti oamenii. Daca acest lucru se va intampla, crede Andersen, se va ajunge ca intr-o buna zi pamantul sa fie locuit de o rasa de giganti din punct de vedere intelectual si spiritual, in care Sinele Secret se va releva complet.
4. Stapanirea de sine
„Stapanirea de sine incepe cu recunoasterea erorii identitare, cu faptul ca ai avut mereu o parere gresita despre tine; si atunci cand percepi, indiferent cat de incetosat, persoana uriasa care esti realmente, poti sa iti privesti cu compasiune egoul ca pe un pigmeu care se chinuie, poti sa il educi, sa il indrumi, sa il faci sa creasca si sa iti faci sa creasca astfel viata.”
Aflam asadar din acest capitol ca nu vointa apartine omului ci omul apartine vointei sale. Prin urmare, fiecare dintre noi vom deveni si vom fi in aceasta lume ceea ce ne dorim cel mai tare sa devenim. Cu cat aceasta motivatie este mai puternica, cu atat realizarile noastre vor fi mai remarcabile, cu cat motivatia si vointa vor fi mai slabe, cu atat mai neinsemnate vor fi si realizarile noastre. Insa tine minte: Nu iti atingi scopul doar dorindu-ti asta: il atingi in principal gandindu-te la el. Gandindu-te la el, ajungi sa il intelegi, si aceasta intelegere este cea care indeplineste pana la urma scopul.
Tot in acest capitol vei primi cateva sfaturi pentru a-ti intari vointa, vei afla care sunt cauzele suferintei si vei primi un posibil raspuns la intrebarea: ce secrete ascund acei oameni carora pare sa le mearga bine mereu. Vei afla in plus ca fiecare dintre noi este produsul unei forte fundamentale care actioneaza in univers.
„Odata ce ai recunoscut fata de tine ca in corpul tau se afla constiinta suprema care a creat lumile si universurile, trebuie sa lasi egoul sa se dea la o parte de la carma si sa permita unei forte mai intelepte sa iti traseze cursul in viata. Odata ce ti-ai pus soarta si energiile in mainile Sinelui Secret, vei cunoaste o pace si o liniste interioara care intrec orice bucurie pe care ai cunoscut-o vreodata. Viata ta va deveni un intreg. Fiecare zi va servi ca element de constructie pentru un alt obiectiv sau un scop definit. Vei fi uimit in sfarsit de miracolele facute atunci cand Sinele Secret va prelua controlul.”
5. Mintea mai presus de materie
„Persoana obisnuita nu decide niciodata cu adevarat daca mintea domina materia sau materia domina mintea. Ea accepta faptul ca mintea domina materia in anumite situatii, dar tinde sa considere aceste situatii ca fiind mai degraba exceptia, nu regula. Vede cum atitudinea mentala determina rezultatul competitiilor sportive, invinge dizabilitatile fizice, dar cand vine vorba sa adopte complet abordarea „mintea pe primul loc” in viata zilnica, nu prea reuseste.”
Vom vedea asadar in acest capitol cum lumea se dovedeste a fi de cele mai multe ori exact ceea ce este constiinta noastra conditionata sa vada, autorul concluzionand ca pe aceasta premisa uimitoare si extraordinar de dinamica este cladita viata insasi si ca ea reprezinta legea centrala de care atarna evolutia insasi.
Tot aici vei vedea prin intermediul exemplului lui Edgar Cayce si nu numai, cum anumiti indivizi poseda aceasta putere ciudata de a depasi limitele materiei printr-un salt gigantic al mintii pentru a concluziona in final ca:
Toata puterea unui individ sta in disciplinarea constiintei sale si toata eficacitatea lui consta in faptul ca fiinta sa poate sa isi creeze incredere in sine. Prin urmare trebuie sa interzicem mintii sa se indoiasca si sa ne cristalizam imaginile de acolo astfel incat sa putem actiona pozitiv in privinta tuturor problemelor noastre.
„Poti sa fii orice vrei sa fii, daca ai putina incredere in imaginatia ta. Imagineaza-ti dorinta inimii tale; nu da voie imaginii sa se distorsioneze sau sa isi piarda stralucirea, pastreaz-o proaspata, clara si stralucitoare. Va intra in viata ta pe tacute si fara ostentatie, fara sunet de trompete, deoarece va urma o lege care exista in tot universul: aceea ca totul este in esenta o idee si trebuie sa inceapa mai intai in mintea privitorului.”
6. Imaginile mentale
Existam gratie gandului si in orice moment suntem suma totala a gandurilor pe care le avem in minte, crede Andersen. Adaugand la asta ceea ce spunea Anatole France, si anume faptul ca: „Sa stii nu inseamna absolut nimic, sa iti imaginezi este totul”, autorul ajunge la concluzia ca ceea ce capteaza atentia constiintei noastre reprezinta un prezicator al viitorului care nu da gres niciodata.
Prin urmare, calitatea imaginilor noastre mentale determina cat de repede obtinem efectele in lumea exterioara, iar atunci cand alegem ce ganduri sa avem, ne alegem viata.
Asadar, un om care obtine succes constant in viata inseamna ca stapaneste la perfectiune arta de a se comporta ca si cum ar fi imposibil sa nu reuseasca. Gandind astfel, se incarca cu energia si intuitia necesare pentru a fi pregatit in orice situatie. Sau altfel spus: „Nimic nu ii este imposibil cuiva daca este capabil sa proiecteze ceva clar si fara rezerve in minte.” Iar asta poate face oricine, crede autorul, cu putina disciplina si perseverenta. Efortul merita din plin, pentru ca:
„Este un lucru minunat sa simti toata puterea mintii asupra materiei. Odata ce ai reusit sa aduci in viata ta cateva circumstante dorite prin credinta si vizualizare, nu te vei mai simti niciodata singur, fara prieteni si neajutorat, vei sti ca ai in interiorul tau cheia intregii creatii. Abundenta, fericirea, succesul si realizarile sunt nelimitate. Puterea de a ti le asigura pe toate exista in mintea si in imaginatia ta.”
7. Puterea de a alege
Puterea de a alege este una dintre principalele superputeri ale oamenilor, prin urmare foloseste-te de ea, pentru ca, este de parere autorul, multi oameni ajung sa fie total nefericiti in viata din cauza ca nu aleg ei cum sa traiasca si se lasa pur si simplu condusi de intamplarile vietii.
Puterea de a alege cu gandul face ca persoana care refuza sa accepte limitarile mediului sau sa obtina in viata mult mai mult decat ii promit circumstantele initiale. „Din mahala poate sa se ridice un sfant, din saracie, un om bogat, din ignoranta, o minte luminata, dintr-o cabana de lemn obscura, conducatorul unei natiuni.”
„Increderea in sine si in destinul tau este germenul din care rasar toate deciziile. Indoiala reprezinta esenta batranetii si a mortii. Cinismul, pesimismul si disperarea sunt semne ale esecului, bolii si dezastrului. Toate lucrurile rasar din imagini mentale si proiectii emotionale, iar capacitatea de a decide, de a se hotari este automata pentru omul care isi vede unitatea cu toate fiintele si legatura ombilicala cu Sinele Secret.”
Constatam asadar ca nu este nimeni responsabil de nimic din ceea ce se intampla in viata noastra, doar noi insine suntem. Alegerea este mereu a noastra. Noi o facem hotarandu-ne astfel viata si destinul.
8. Invingerea opozitiei
„Opozitia este mediul natural al vietii. Inlatura opozitia care il inconjoara pe om, iar el se va ofili si va muri in curand. Un muschi devine puternic prin miscarea lui. Bataturile protejeaza mana care face zilnic munca grea. Mintea folosita constant devine alerta si maleabila. Dar atunci cand nu ni se opune nimic, ne poticnim si suntem frustrati, iar organismul nostru se face praf din cauza lipsei de obiective si scopuri. Ne dezvoltam dand piept cu obstacolele si depasindu-le. Prin acest efort si aspiratie ne dezvoltam ca sa devenim persoane mai bune, fiinte mai inteligente si mai constiente decat am putea sa devenim vreodata daca am vegeta intr-un mediu complet inofensiv.”
Avem nevoie asadar de opozitie pentru a ne dezvolta, pentru a deveni mai buni si mai puternici. Opozitia ne determina sa invatam mai mult, sa cautam mai mult, sa ne perfectionam. In lipsa ei plafonarea ar fi in floare.
Aflam asadar ca omul nu exista pentru a-si satisface simturile sau egoul, ci a fost creat si pus pe pamant ca sa se descopere, sa devina constient si sa se cunoasca pe sine. Toate obstacolele si evenimentele vietii par a ne fi fost date astfel in acest scop.
„Nu suntem in slujba banului, a placerii sau a vanitatii, ci a unei chemari dinauntrul nostru de a ne dezvolta, de a deveni mai mult decat suntem, de a ne gasi adevaratul sine si de a obtine dominatia asupra circumstantelor.”
Opozitia nu este astfel nimic altceva decat un „teren de testare” unde se dezvolta noi niveluri de constiinta. Iar fiecare obstacol depasit inseamna o noua cucerire a sinelui. De aceea nu trebuie sa lasi nici un obstacol sa te descurajeze. Ele iti apar in cale pentru ca tu sa te dezvolti.
9. Dezvoltarea abilitatilor
„Omul poate sa isi dezvolte orice abilitate doreste. Esenta naturii sale este sa se dezvolte in directia indicata de imaginile care i se formeaza in constiinta…. Nimic nu este atat de extraordinar de multumitor in viata ca stapanirea la perfectiune a unei abilitati. Orice facem bine ne sporeste calitatile ca persoana, ne creste perspectivele si eficacitatea.”
Asadar, cu cat stapanim mai multe abilitati si mai bine, cu atat stima noastra de sine este mai mare, iar noi ajungem sa ne simtim tot mai bine in propria piele. Uneori insa, in ciuda faptului ca ne dorim si ne straduim cat putem sa invatam sau sa ne perfectionam intr-o anumita abilitate, progresele intarzie sa apara. Momentele in care am vrea sa ne dam batuti sunt exact momentele esentiale in care trebuie sa mergem mai departe, pentru ca din acel moment pana cand vom ajunge sa stapanim foarte bine acea abilitate nu mai e mult.
Abilitatile reprezinta singura valoare reala pe care ne putem baza in cazul in care aspiram la independenta financiara, pentru ca, asa cum a spus Henry Ford: „Daca banii sunt singura ta speranta de a obtine independenta, nu o vei avea niciodata. Unica siguranta reala pe care o poate avea un om pe lumea asta este o rezerva de cunostinte, experienta si abilitati”.
Si cu cat vei stapani mai bine aceste abilitati, cu atat vei capata mai mult succes si notorietate, pentru ca: „Cerul are grija de omul care isi pune toata inima in munca sa. In absorbirea lui, el isi pierde sentimentul de sine egoist, iar mintea universala poate sa isi transmita clar prin el energia si creativitatea.”
10. Cum sa iti creezi propriul talent
„Misterul omului talentat este acela ca el este fixat direct in mintea universala, care se manifesta prin el fara nicio restrictie sau distorsionare din partea egoului. Nu omul este responsabil pentru munca sa, ci o putere aflata dincolo de el si deasupra sa, care se manifesta prin el, folosindu-l ca pe un instrument. In esenta sa cea mai adanca, fiecare om este un artist si ajunge la implinirea totala ca individ numai atunci cand isi da la o parte natura egoista si permite talentului creator al Divinitatii sa lucreze prin el, sa indeplineasca acele sarcini care pot fi realizate cel mai bine prin natura sa individuala perfectionata.”
U. S Anderson te pune putin pe ganduri in acest capitol. El te face sa te intrebi de ce uneori in viata ai sentimentul ca ai face altceva desi mergi zi de zi constiincios la un serviciu care iti asigura un trai decent si te ajuta sa traiesti pana la urma?
Acel altceva este se pare chemarea ta interioara, acel lucru pentru care esti menit sa fii aici pe Pamant, numai ca, din diverse motive ai tot amanat sau ti-a fost teama sa il faci. Potrivit autorului trebuie sa ai curajul sa risti sa iti urmezi chemarea pentru ca universul nu abandoneaza pe niciunul dintre cei care aspira. Urmeaza-ti chemarea si fa lucrurile cu pasiune pentru ca cei care actioneaza instinctiv si intuitiv, actioneaza ca instrument pentru Sinele Secret si in spatele actiunii sale stau toate cunostintele, toata inteligenta si toata puterea.
11. Cum sa iti folosesti al saselea simt
Charles Steinmetz de la compania General Electric a scris: „Intr-o buna zi oamenii vor descoperi ca lucrurile materiale nu le vor aduce fericirea si ca nu sunt de folos pentru a-i face creativi si puternici pe barbati si pe femei. Oamenii de stiinta ai lumii isi vor transforma atunci laboratoarele pentru a-l studia pe Dumnezeu, rugaciunea si fortele spirituale care pana acum abia au fost atinse. Cand aceasta zi va veni, lumea va asista la mai mult progres intr-o generatie decat in ultimele patru”.
Autorul ne face atenti la faptul ca mintea noastra se impiedica prea des de lucrurile concrete, materiale, uitand astfel de magia ei. Suntem mult prea mult timp rationali si concreti, uitand impardonabil sa ne pierdem mai des in lumea ideilor, a notiunilor si gandurilor care exista dinaintea lumii materiale si din care ne vin cele mai mari satisfactii. Albert Einstein de exemplu, a afirmat ca teoria relativitatii i s-a relevat intr-un moment de inspiratie. De unde a venit acea inspiratie? Din cunoastere sau din ceva mai presus decat ea?
Aflam asadar ca fiecare dintre noi poate parcurge drumul desteptarii spirituale cu conditia sa isi doreasca acest lucru. Autorul iti dezvaluie pasii desteptarii spirituale, care reprezinta totodata pasii spre trezirea celui de-al saselea simt. Vei constata astfel ca:
„Nimic nu ii este imposibil omului a carui constiinta evadeaza din lanturile egoului. Odata ce se descotoroseste de sinele superficial, i se dezvaluie o lume care este limitata doar de eternitate si infinit. Poate sa devina orice doreste, poate sa realizeze orice vrea, pentru ca intr-un sens foarte real, toate evenimentele si toate lucrurile exista in el. Obiectivul este sa atinga aceasta stare de desteptare spirituala, sa ajunga la aceasta stare de bucurie si extaz, iar eficacitatea deplina este fara indoiala apogeul cel mai valoros si mai plin de satisfactii al vietii sale.”
Descopera calea spre cel de-as saselea simt si convinge-te singur ca exista o modalitate mult mai simpla de a-ti rezolva problemele.
12. Atitudinea mentala care nu da niciodata gres
„Atitudinea mentala care nu da gres niciodata este cea in care individul se lipseste de egoul care urmareste obiectivele si isi stabileste ferm psihicul intr-o constiinta a divinitatii, privindu-si propria viata ca pe o ocazie de manifestare a spiritului calauzitor, considerand ca munca pe care o face este munca Sinelui Secret. Oamenii a caror perseverenta depaseste simpla rabdare omeneasca realizeaza tot ce este extraordinar. Galileo la telescopul sau, Newton sub marul sau, Einstein in laboratorul sau, Columb pe corabia sa, toti sunt exemple ale iluminarii dupa o perioada prelungita de perseverenta.”
Aflam asadar ca atitudinea mentala care nu da niciodata gres este una care nu se teme sa dea gres. Odata ce ti-ai invins aceasta teama, de cel mai rau lucru care se poate intampla, nu vei mai putea gresi. Asta pentru ca sinele tau superficial va fi inlaturat, facandu-i loc Sinelui Secret.
Stiind ca o putere superioara iti calauzeste pasii in cel mai bun mod posibil vei avea atat increderea, cat si stiinta, dar si forta si indemanarea necesare pentru a reusi.
Anul aparitiei: 2020
Format: 14x20
OPINIA CITITORILOR