Lumea noastra polivagala

Preț: 52,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

 

Te-ai intrebat vreodata de ce te simti calm in prezenta unor persoane si nelinistit in prezenta altora? Sau de ce anumite experiente par sa ramana cu tine mult timp dupa ce s-au incheiat? Lumea noastra polivagala iti va deschide ochii catre raspunsuri fascinante si profund revelatoare.

In 1994, Stephen Porges propune pentru prima data Teoria Polivagala. Ideea sa de baza este: nivelul de siguranta pe care il simtim are un impact important asupra sanatatii si fericirii noastre. Aceasta teorie a schimbat radical modul in care cercetatorii si clinicienii abordeaza interventiile in cazul traumelor si interactiunile terapeutice, iar in aceasta carte creatorul ei impreuna cu fiul sau explica principiile in termeni simpli, accesibili tuturor.

Plina de sfaturi utile si exemple din lumea reala, aceasta carte va schimba modul in care gandesti despre creierul, corpul si capacitatea ta de a ramane calm intr-o lume care pare din ce in ce mai coplesitoare si stresanta. Vei invata sa recunosti semnalele subtile ale corpului tau, sa intelegi cum sa creezi un mediu sigur pentru tine si cei dragi si sa transformi traumele din trecut in resurse pentru un viitor mai echilibrat si plin de incredere.

Cu un glosar generos de termeni polivagali la final si cu o lista de diagnostice dezbatute din punct de vedere polivagal, aceasta carte poate deveni pentru tine prima lectie de biologie polivagala, care iti va deschide o perspectiva noua asupra universului biologic interior care, pentru noi toti, functioneaza pe pilot automat. Vei invata sa il observi, sa il intelegi si sa il dirijezi catre starea de homeostazie, echilibru si siguranta, fie pentru a-ti pastra starea generala de bine, fie ca forma de reglare dupa o experienta stresanta sau traumatica.

*

„Prin teoria sa polivagala, Stephen Porges a descifrat enigma mecanismului fiziologic al sistemului de schimburi socio-emotionale cu ajutorul caruia noi, oamenii, ne construim peisajul emotional. Lumea noastra polivagala analizeaza aceasta teorie si ne aminteste ca importanta celorlalti este inscrisa in genomul uman. Cand ne uitam la efectele evenimentelor traumatice, este necesar sa ne dam seama ca sistemul nostru nervos raspunde si se transforma, influentand felul in care reactionam la stres mult timp dupa incidentul traumatic. In cele din urma, autorii ne arata ca solutia sta in cresterea schimburilor vagale interpersonale.”

Drew Pinsky, MD, FACP
(Fellowship in the American College of Physicians),
Board Certified Internal Medicine/Addiction Medicine

„Aceasta carte minunat de utila combina puterea radicala a teoriei polivagale cu intelegerile clinice patrunzatoare si cu instrumente practice pline de bunavointa – toate acestea pentru mai multa vindecare, rezilienta si bunastare intr-o lume stresata. Poti sa simti bunatatea autorilor in fiecare pagina, cu toata sinceritatea relatiei lor tata–fiu si cu tot ce au invatat in interiorul ei. Aspectele stiintifice sunt explicate cu o exceptionala claritate. Avand aplicatii in cadrul cuplurilor, al familiilor, al educatiei si in institutii cum ar fi inchisorile, fiecare cititor va gasi in aceasta carte ceva valoros pentru el. O carte atat de oportuna acum, cand societatea isi revine dupa o perioada de tulburari si trebuie sa faca fata altora, noi. O adevarata bijuterie.”

Rick Hanson, PhD, autor al cartii How to Grow
an Unshakable Core of Calm, Strength, and Happiness

„Lumea noastra polivagala este o carte extraordinara. Este usor de citit, scrisa intr-un limbaj usor de inteles. Aceasta carte te va ajuta sa iti intelegi trauma si sa ai o viata mai buna. In afara de respiratia corecta (extrem de importanta), yoga (si ea foarte buna), concluzia acestei carti – si a teoriei polivagale – este ca relatiile interumane conteaza. Nimic nu este mai profund benefic pentru sanatatea noastra si a sistemului nostru nervos decat conectarea relationala cu oameni pe care ii iubim si in care avem incredere, cu alte cuvinte, cu acei oameni fata de care ne simtim in siguranta. O conversatie buna, cu atat mai mult daca ea are loc in timpul unei mese, poate inversa eoni de evolutie; putem sa ne aducem sistemul nervos in cea mai angajata si evoluata forma a sa. Recomand cu caldura aceasta carte oricui este interesat de stiinta din spatele sigurantei si oricui este interesat sa traiasca o viata mai buna si mai sanatoasa, fara sa recurga la masuri extreme. Si daca ambele deziderate ti se aplica, aceasta carte este obligatorie.”

Diana Fosha, PhD, creator al AEDP (Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy), fondator al Institutului AEDP si editor al cartii Undoing Aloneness and the Transformation of Suffering Into Flourishing: AEDP 2.0

„In sfarsit, o redare simpla, elocventa si directa a uneia dintre cele mai mari realizari in psihologie si fiziologie, de catre initiatorul ei. Stephen Porges, asistat cu pricepere de fiul lui, Steh, plaseaza indispensabila sa teorie polivagala in contextul vietilor noastre complicate in aceste tulburatoare zile post-pandemice, ghidandu-ne astfel catre o stare de siguranta de care depinde viata noastra personala si sociala. O lectura esentiala; aceasta carte m-a lasat plin de o vie apreciere.”

Gabor Mate MD, CM, autor al cartii Mitul Normalitatii.
Trauma, boala si vindecarea intr-o cultura toxica

„Cele mai mari dificultati in ceea ce priveste cunoasterea de sine sunt legate de felul in care mintea, corpul si creierul nostru functioneaza impreuna. In aceasta carte excelenta, scrisa pentru nespecialisti, Porges si Porges creioneaza conceptele teoriei polivagale, aceasta realizare a lor atat de importanta si apreciata la nivel international, aratand cum sistemul nervos autonom este fundamental pentru modul in care experimentam starile de amenintare si siguranta. Teoria polivagala a adus contributii majore in intelegerea modului in care stresul si trauma produc schimbari la nivelul corpului si de asemenea a modului cum, lucrand asupra sistemului nervos autonom, putem sa ne regasim echilibrul. Astfel, a adus contributii majore in psihoterapie si in ceea ce priveste importanta conectarii sociale in vietile noastre. O lectura obligatorie pentru oricine vrea sa inteleaga felul in care sistemul autonom regleaza starile emotionale si ce anume putem face pentru a cultiva starea de bine.”

Paul Gilbert, PhD, OBE, autor al
cartii Compasiunea si mintea umana

„In ceasta carte, autorii explica teoria polivagala intr-o forma simpla, relevanta, usor de inteles si de asimilat. Plina de exemple din viata de zi cu zi, Lumea noastra polivagala ne convinge ca modul in care ne simtim depinde de starea noastra fiziologica, aratandu-ne de ce o simtire interioara a sigurantei este esentiala pentru a avea o viata bogata si implinitoare. Lectura acestei carti ne inspira momente de intelegere personala si idei care ne schimba viata, dar merge si mai departe, oferindu-ne instrumente practice de care avem nevoie pentru a ne aprofunda conexiunile sociale si starea de siguranta in aceasta stresanta lume moderna. Este o carte puternica, plina de speranta, pe care te vei simti recunoscator sa o citesti!”

Pat Ogden, PhD, fondatoare a Sensorimotor
Psychotherapy Institute si autoare a cartii Trauma si Corpul

Cuprins

INTRODUCERE:
Ce este teoria polivagala? 13

LUMEA NOASTRA POLIVAGALA

PARTEA INTAI
IN LAUNTRUL NOSTRU 25
1. Sistemul nervos automat 27
2. Neuroceptia: sistemul de supraveghere al corpului 43
3. Nervul vag 75
4. Evolutia teoriei polivagale 101
5. Conexiune si coreglare: un imperativ biologic 111
6. Trauma si dependenta 129

PARTEA A DOUA
IN LUME 165
7. Paradoxul pandemic 167
8. Teoria polivagala in actiune 179
9. Educatia 201
10. Detentia 213

EPILOG: VIATA POLIVAGALA 229

MULTUMIRI 235

GLOSAR 241

BIBLIOGRAFIE 261

NOTE 273

TEORIA POLIVAGALA 276

INDEX 29

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0499 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.