Lissa Rankin, Remediul impotriva fricii. Cultivarea curajului ca remediu pentru corp, minte si suflet

PRP: 40,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 36,00 lei
Diferență: 4,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Cartea te va invata cum sa te eliberezi de fricile care iti limiteaza bucuria de a trai si te va ajuta sa iti regasesti controlul asupra propriei vieti cu ajutorul sinelui tau plin de curaj si de intelepciune.


Daca este lasata netratata, frica poate deveni un factor de risc serios pentru boli grave precum cele ale inimii, diabet si cancer. Dr. Lissa Rankin ne explica nu numai de ce trebuie sa ne vindecam de teama care ne pune in pericol starea de sanatate si ne priveaza de bucurie, dar si felul in care teama ne poate vindeca in ultima instanta prin scoaterea la lumina a tuturor aspectelor din viata noastra care trebuie vindecate.

Plina de referiri la studii stiintifice si de povesti inspirate de viata, Remediul impotriva fricii ne prezinta o perspectiva revolutionara asupra efectelor fricii, dar si calea prin care ne putem restabili bunastarea si integritatea pe toate nivelele.

Cartea ne invata:

·         Cum se traduce un gand de teama in schimbari fiziologice care ne predispun catre boala;

·         Cum putem deosebi teama reala (care deriva dintr-o amenintare autentica) de cea falsa (care declanseaza reactii de stres care ne submineaza starea de sanatate);

·         Cum ne putem pune la unison cu vocea curajului din interiorul nostru–„Lumina Pilotului nostru Interior”;

·         Cum ne putem restructura relatia cu incertitudinea astfel incat sa nu ne mai temem de aceasta, ci sa o consideram o poarta catre noi posibilitati;

·         Ce ne pot invata temerile noastre despre adevarata noastra esenta.

 Prin exercitiile recomandate, preluate dintr-o gama larga de practici pentru minte si corp si traditii spirituale, dr. Rankin ne invata sa pornim intr-o calatorie de cultivare a curajului nostru nativ, sa ne scriem propria Reteta pentru Amplificarea Curajului si sa adoptam un stil de viata mai autentic.

Cuprins:

Cuvant inainte de dr. Rachel Naomi Remen xi

Introducere xv

PARTEA INTAI Cum te imbolnaveste frica

Capitolul 1 Psihologia fricii 3

Capitolul 2 Dovezi stiintifice ca frica te poate imbolnavi 17

PARTEA A DOUA Adevarul legat de frica

Capitolul 3 Definirea fricii 57

Capitolul 4 Incertitudinea este poarta catre toate posibilitatile 101

Capitolul 5 Pierderea este naturala si poate conduce la crestere personala 125

Capitolul 6 Traim intr-un univers semnificativ 151

Capitolul 7 Suntem cu totii Una 195

PARTEA A TREIA Reteta curajului

Capitolul 8 Elibereaza-te 229

Capitolul 9 Cei sase pasi pentru cultivarea curajului 247

ANEXA A: 13 tehnici pentru schimbarea convingerilor 331

ANEXA B: 20 de idei pentru cultivarea curajului 336

ANEXA C: 7 pasi pentru crearea tribului tau 339

ANEXA D: Reteta personala a Lissei pentru cultivarea curajului 342

Multumiri 347

Despre autoare 355

Fragment:

Capitolul 9

Cei sase pasi pentru cultivarea curajului

Timpul tau este limitat. De aceea, nu il risipi traind viata altcuiva. Nu cadea in capcana dogmelor, adica a vietii traite la unison cu convingerile altor oameni. Nu lasa zgomotul opiniilor altor persoane sa iti ascunda sunetul vocii tale interioare. Si ceea ce conteaza mai mult, ai curajul de a-ti urma inima si intuitia.

- Steve Jobs

 

Stateam cu Dennis la o inaltime de cateva zeci de metri, pe o platforma de lemn dintr-un copac. Dennis se temea de inaltimi, asa ca desi era prins cu o centura despre care fuseseram asigurati ca poate sustine greutatea unui elefant, isi simtea inima batand cu putere. Primul obstacol din cursul de franghii la inaltime pe care il urmam ne cerea sa coboram pe o franghie prinsa intre doi copaci, la mare inaltime, prinsi cu o centura, dar fara o plasa de siguranta sub noi. In continuare, trebuia sa mergem pe un bustean care se legana intre doua franghii. Alte probe pe care trebuia sa le trecem includeau balansarea pe un bustean vertical care atarna de o franghie ca un clopotel de vant, trecerea printr-o serie de inele negre si taratul de-a lungul unui cablu strans. Daca cedam si cadeam, ne-au asigurat ghizi nostri, centura cu care eram legati ne-ar fi tinut. Asadar, mintea noastra rationala stia ca suntem in siguranta. Cand iti pui insa piciorul pe ceva care se clatina, la o inaltime atat de mare, o forta primara pune stapanire pe tine.

M-am uitat la Dennis, care se apropia de cel mai dificil obstacol al cursei, si l-am vazut stand pe marginea platformei din lemn, aratand cenusiu la fata. S-a uitat la solul aflat la mare distanta sub noi si mi-a spus:

- Tu prima.

Am inceput sa imi prind carligul centurii in fata lui, dar s-a razgandit:

- Este mai putin terifiant daca mergi tu prima, dar mai amuzant daca ti-o iau inainte.

Si-a inchis ochii si s-a concentrat o clipa ca sa isi gaseasca centrul interior, dupa care si-a dat drumul la vale. Desi se temea, nu a ezitat sa isi infrunte teama. L-am ovationat din spate.

Am optat impreuna cu Dennis pentru a ne da in montagne russe si pentru a ne inscrie la cursuri de franghie la inaltime nu pentru a ne traumatiza, ci ca parte integranta a Retetei noastre pentru Amplificarea Curajului, care ne cerea sa ne punem in situatii neconfortabile pentru a invata sa ne detasam de ele.

Uneori, nu este nevoie de mai mult pentru a lasa teama sa te vindece. Daca esti suficient de curajos pentru a te confrunta direct cu lucrul de care iti este teama, aceasta din urma isi pierde influenta asupra ta. Incetul cu incetul, curajul incolteste in tine, la fel ca o samanta. Jia Jiang, despre care am vorbit in capitolul 4, a facut acelasi lucru pentru a scapa de teama de respingere. El a trait o serie de experiente dureroase de acest fel, dar apoi si-a dat seama ca teama sa de respingere il impiedica sa traiasca plenar. Pentru a-si depasi teama, el si-a propus sa treaca prin„100 de zile de respingere”, in timpul carora le-a cerut altora 100 de lucruri nelalocul lor, special pentru a fi refuzat si a se desensibiliza astfel printr-o expunere repetata. El le-a cerut unor necunoscuti de pe strada sa ii imprumute 100 de dolari, sa joace cu el fotbal in curtea casei sale, a facut o cerere de angajare ca model la Abercrombie& Fitch si le-a cerut unor politisti sa il lase sa conduca o masina de politie. A solicitat un avion privat de la Tony Hsieh si un interviu cu presedintele Obama. A mers pana acolo incat i-a cerut unei angajate de la gogoseria Krispy Kreme sa ii faca o gogoasa speciala in forma simbolului olimpic, si a cerut o„reinnoire a hamburgerului[1]” intr-un McDonalds. Jia si-a filmat cererile si a adunat in jur foarte multi oameni dornici sa il sustina sa isi depaseasca teama de respingere. In mod paradoxal, multe din cererile sale absurde i-au fost indeplinite, fapt care i-a trezit respectul fata de bunatatea oamenilor necunoscuti. De si mai multe ori el a fost refuzat insa, iar acest lucru l-a ajutat sa se impace cu teama sa de respingere. Dupa ce s-a supus acestei provocari si a supravietuit unor respingeri repetate, Jia a declarat:„Imaginatia ne prezinta adeseori scenariul cel mai negativ, impiedicandu-ne sa trecem la fapte. Noi suntem cei care ne respingem cel mai mult”.

Cand am inceput sa scriu pe blog in anul 2009, una din cele mai mari temeri ale mele a fost aceea de a nu fi perceputa ca imperfecta. In copilarie, am fost un copil exemplar, care lua numai 10 la scoala, nu bea, nu fuma, nu consuma droguri si isi pastra virginitatea pentru noaptea nuntii. Ca medic, am simtit o mare presiune de a fi perfecta cand lucram in spital; in caz contrar, pacienti nevinovati ar fi putut muri. Am inceput astfel sa pastrez pentru mine adevarul meu launtric sau chiar sa spun mici minciuni pentru a proiecta o imagine de sine mai„perfecta” decat cea adevarata. Acest lucru m-a facut sa ma simt izolata, singura si ipocrita, caci oamenii credeau cu usurinta imaginea pe care o proiectam in afara, dar care nu corespundea cu ceea ce simteam in interiorul meu. Prin urmare, traiam cu teama constanta de a nu fi„expusa”, iar rusinea minciunii in care ma complaceam ma paraliza si imi deteriora relatiile.

Intentia mea cand mi-am inceput blogul era sa„fiu eu insami, fara sa regret nimic”, intr-o maniera publica. M-am folosit de acest blog ca de o oportunitate de a le impartasi unor necunoscuti faptul ca ma luptam cu propriile mele imperfectiuni, in incercarea de a fi cat mai autentica. Imi doream sa evit tendinta mea din trecut de a jongla cu adevarul, sa imi dau jos toate mastile care ma protejau, sa practic vulnerabilitatea si sa invat sa fac fata criticilor. La fel ca in cazul lui Jia, expunerea publica m-a ajutat sa raman fidela menirii mele. Mi-am dezvaluit cu sinceritate teama de a-mi parasi slujba, esecul meu in publicarea primele mele carti, revelatiile dureroase referitoare la maniera in care opereaza egoul meu, problemele din casnicia mea, dificultatile din alte relatii, provocarile financiare, experientele mistice pe care le traiam pe masura ce imi continuam calea spirituala si alte vulnerabilitati pe care le tinusem pentru mine pana nu demult. Pe langa faptul ca m-am desensibilizat in raport cu teama de a fi perceputa ca fiind imperfecta, am invatat ca marea majoritate a oamenilor nu ma judecau si nu ma criticau atunci cand le impartaseam partea cea mai autentica din mine. Dimpotriva. Este aproape ca si cum comunitatea ce imi citeste blogul ar fi lua decizia colectiva de a nu se folosi de vulnerabilitatea mea pentru a-mi face rau. Brené Brown afirma ca vulnerabilitatea este poarta catre intimitate si conexiune, iar experienta personala m-a invatat ca acest lucru este adevarat. Dorinta mea de a-mi expune public imperfectiunile i-a determinat pe oameni sa aiba incredere in mine. In loc sa ma prezint ca un medic perfect, intr-un halat alb imaculat, cu nasturii incheiati pana sus si cocotat pe un piedestal, am acceptat sa ma prezint ca o fiinta umana. Acest lucru nu numai ca nu mi-a afectat reputatia si nu i-a determinat pe oameni sa ma judece, dar chiar a creat un canal de comunicare cu ei care a condus la mai multa incredere reciproca. I-am ajutat astfel pe multi sa mi se alature de-a lungul calatoriei mele, astfel incat sa ne simtim mai putin singuri. Aceasta comunitate de suflet m-a ajutat sa iau decizii dificile, pe care unii le-ar considera curajoase.

De-a lungul timpului, Reteta pentru Amplificarea Curajului meu s-a schimbat de la afisarea in public (pe Internet) a rufelor mele murdare la cautarea celor mai adanci umbre din subconstientul meu, fie singura, fie in compania unor terapeuti, instructori spirituali si prieteni in care aveam mare incredere. Abia acum pot spune ca am inceput cu adevarat sa imi cultiv curajul. Afisarea publica a imperfectiunilor mele a fost destul de inspaimantatoare. In mod paradoxal, ea mi-a alimentat insa Sinele cel Mic, caci mi-a hranit dorinta de aprobare. Am atras astfel foarte multi sustinatori care m-au laudat pentru tot ce faceam, validandu-mi deciziile uneori dureroase. Lumina Pilotului meu Interior nu isi dorea insa sa devin dependenta de aprobarea celorlalti, si cu atat mai putin influentata de criticile lor. Ceea ce trebuia sa fac era sa imi gasesc pacea interioara, scop in care trebuia sa identific adevarul meu real dincolo de amagirea de sine in care m-am invaluit. Aceasta stare de pace trebuia sa provina din acel spatiu interior in care prevala tacerea. Marea provocare a venit atunci cand m-am silit sa raman in stare de meditatie cu adevarul meu launtric, care ma speria mai puternic decat orice confesiune publica a imperfectiunilor mele, ma terifia mai mult decat datoriile de 200. 000 de dolari la care ajunsesem si imi destabiliza psihicul mai mult decat ideea de a-mi parasi slujba stabila de medic. Confruntarea cu demonii din mintea mea m-a fortat sa ies din zona mea de confort mai mult decat orice altceva. Cercetarea zonelor cele mai umbrite ale Sinelui meu Mic a devenit mai usoara dupa ce l-am cunoscut pe Dennis, care isi cauta la randul lui sinele real prin hatisurile subconstientului lui. Desi in ultima instanta cultivarea curajului este o activitate profund personala, ea nu mai pare nici pe departe la fel de inspaimantatoare daca ai un partener responsabil care ti se alatura.

Este posibil ca Reteta ta pentru Amplificarea Curajului sa nu contina calatorii cu un montagne russe, cursuri de franghie la inaltime, terapia prin respingere, meditatia tacuta sau expunerea pe Internet. Calatoria ta va fi numai a ta, fiind ghidata de intelepciunea Luminii Pilotului tau Interior. Cultivarea curajului nu presupune neaparat sa te fortezi sa faci lucruri care te inspaimanta, iar scopul acestui proces nu este in nici un caz sa te traumatizeze. Dimpotriva, scopul lui este sa te ajute sa te scufunzi in starea de pace interioara. Acesta este spatiul in care vei gasi curajul de care vorbesc. Pe masura ce te vei abandona in fata acestei stari de pace, temerile tale te vor conduce pe propria ta cale catre cresterea sufletului tau. Scopul acestui capitol este sa te ajute sa faci acest lucru.

 

De unde trebuie sa incepi

Cultivarea curajului nu se preteaza la o reteta simpla, pas cu pas, de genul celei pentru pregatirea unui prajituri. Fiecare calatorie este individuala si unica, la fel ca o amprenta. Exista totusi unele aspecte similare pentru marea majoritate a oamenilor, si unele practici despre care putem presupune ca pot ajuta pe oricine, cum ar fi apelarea la un profesionist si gasirea linistii printr-o practica zilnica. Daca ai citit cartea mea, Vindecarea cu ajutorul mintii, cei Sase Pasi pentru Cultivarea Curajului ti se vor parea familiari, caci ei merg in paralel cu cei Sase Pasi pentru Vindecarea de Sine pe care i-am descris in acea carte. Dat fiind ca procesul de cultivare a curajului este o calatorie de vindecare si transformare, aceiasi sase pasi care functioneaza in cazul vindecarii fizice te pot calauzi inclusiv catre cultivarea curajului.

Acestea fiind zise, aceasta reteta nu este unica pentru toata lumea, spre deosebire de procesele descrise in alte carti de dezvoltare personala. Eu iti voi prezenta o serie de instrumente si te voi ajuta sa iti dezvolti anumite idei, dar multe din acestea sunt subiective, fiind trecute prin filtrul convingerilor si preferintelor mele personale. Ale tale pot fi radical diferite, motiv pentru care nimeni altcineva nu poate scrie aceasta reteta in locul tau. Pe masura ce iti vei continua lectura, asuma-ti acest proces. Preia doar elementele cu care rezonezi. Exclude-le pe cele care nu iti spun nimic. Lasa-te inspirat. Imagineaza-ti cum ar arata pentru tine o viata traita in pace. De ce ai nevoie pentru a te elibera?

 

Cei Sase Pasi pentru Cultivarea Curajului

Pasul 1: CREDINTA. Inlocuieste convingerile care iti induc o stare de teama cu o incredere care te ajuta sa iti amplifici curajul.

Pasul 2: SUSTINEREA. Cauta sprijin de la oamenii din jurul tau. Ofera-le la randul tau sustinerea ta.

Pasul 3: INTUITIA. Invata sa ai incredere in intuitia ta pentru a deosebi teama reala de cea falsa.

Pasul 4: DIAGNOSTICUL. Identifica ce se ascunde in spatele temerilor tale false.

Pasul 5: RETETA. Scrie-ti Reteta pentru Amplificarea Curajului.

Pasul 6: ABANDONAREA. Detaseaza-te de rezultatul final si accepta realitatea asa cum este.

 

Pasul 1: CREDINTA. Inlocuieste convingerile care iti induc o stare de teama cu o incredere care te ajuta sa iti amplifici curajul.

Am vazut in prima parte a cartii cat de mult rau ne pot face reactiile de stres ale organismului. Am aratat acolo ca aceste reactii nu se produc exclusiv la factorii de stres obiectivi din prezent, ci si la gandurile, convingerile si povestile pe care ni le spunem singuri in sinea noastra. Aceste reactii de stres ne pot face chiar mai mult rau decat cele generate de factorii initiali de stres. Stresul nu este altceva decat o forma a fricii. Deci, ce solutie avem? Noi trebuie sa cultivam convingeri care sa ne limiteze reactiile de stres si sa ne ajute sa ne relaxam. Nu toti oamenii realizeaza ca majoritatea temerilor lor false deriva din convingerile limitatoare pe care le considera adevarate. Multi nici macar nu sunt constienti ca au astfel de convingeri, caci le accepta ca fiind adevarate si nu le mai pun demult la indoiala.

Spre exemplu, sa spunem ca ai convingerea ca nu poti face bani decat daca muncesti din greu si daca te zbati foarte mult. Aceasta este o convingere limitatoare, nu un adevar imuabil. Exista oameni care sunt platiti sa faca ceea ce le place si care nici macar nu simt ca muncesc. Teama falsa care se naste din aceasta convingere este ca daca vei trece la o cariera care iti face placere, vei sfarsi prin a da faliment. Exista insa foarte multi oameni curajosi care si-au asumat acest risc si care obtin foarte multi bani facand exact ceea ce le place. Atat timp cat vei continua sa ramai blocat in convingerea limitatoare ca trebuie sa faci sacrificii si sa te zbati pentru a-ti asigura securitatea financiara, nu vei putea face niciodata alegeri curajoase legate de cariera ta.

O alta convingere limitatoare este aceea ca toate relatiile romantice isi pierd mai devreme sau mai tarziu magia, asa ca este ceva normal sa te simti deconectat, plictisit sau singur intr-o relatie pe termen lung. Adevarul este insa ca exista cupluri la fel de indragostite ca in prima zi, in care cei doi parteneri simt aceeasi atractie fizica unul fata de celalalt. Daca te vei complace in aceasta convingere limitatoare, teama falsa care poate aparea te va impiedica sa ii ceri partenerului tau sa lucreze cu un terapeut marital atunci cand nu te mai simti conectat cu el. Pe de alta parte, daca el refuza sa faca acest efort pentru salvarea relatiei voastre, aceeasi teama falsa te poate face sa eviti despartirea de el, datorita altor convingeri limitatoare, de gen:„Copiii nostri vor fi distrusi daca voi divorta”,„Toata lumea va crede ca sunt o persoana rea daca voi divorta” sau„Nu voi mai intalni niciodata iubirea la varsta mea”.

Cele Patru Prezumtii Pline de Teama tind sa fie principalele convingeri limitatoare care induc teama. Spre exemplu, convingerea limitatoare care spune ca trebuie sa te zbati pentru a face bani ar putea intra in categoriile:„Traiesc intr-o lume periculoasa” si„Incertitudinea este nesigura”. Intr-o maniera similara, convingerea ca toate relatiile isi pierd mai devreme sau mai tarziu pasiunea si ca trebuie sa le accepti ca atare ar putea intra in categoriile„Incertitudinea este nesigura” si„Nu pot gestiona pierderea lucrurilor pe care le iubesc”. Practicarea exercitiilor din partea a doua a cartii de fata te poate ajuta sa iti schimbi aceste convingeri si sa inlocuiesti cele Patru Prezumtii Pline de Teama cu cele Patru Adevaruri care Promoveaza Curajul. Acestea din urma relaxeaza mintea, reduc reactiile de stres si pot echilibra sistemul nervos chiar si in mijlocul celor mai stresante evenimente ale vietii. Daca pornesti de la premisa ca incertitudinea este un portal catre toate posibilitatile, esti automat mai predispus sa iti asumi un risc in cariera sau intr-o relatie, cerandu-i partenerului tau sa lucreze impreuna cu tine la salvarea acesteia. Daca ai incredere ca traim intr-un univers semnificativ, tu simti ca nu ai de ce sa te temi, chiar daca sfarsesti in datorii, iar relatia ta se destrama din cauza riscurilor pe care ti le-ai asumat. Dimpotriva, ai incredere ca aceste rezultate aparent indezirabile au un sens si ca sufletul tau isi continua cresterea personala. Esti convins ca mai devreme sau mai tarziu totul va capata sens si ca riscurile asumate isi vor dovedi valoarea, chiar daca lucrurile nu au evoluat asa cum ti-ai dorit initial.

Desi teama poate fi ea insasi un vehicul pentru cresterea personala, schimbarea convingerilor astfel incat sa te temi mai putin usureaza procesul de transformare. De aceea, primul din cei Sase Pasi pentru Cultivarea Curajului consta in inlocuirea convingerilor care induc o stare de teama cu altele care stimuleaza curajul. Este foarte important sa avem grija ce convingerile cultivam in legatura cu factorii de stres si cu temerile care ii insotesc. Sistemul nostru nervos se calmeaza atunci cand ne raportam in mod corect la incertitudine, cand ne impacam cu pierderile, cand avem incredere ca traim intr-un univers inteligent si semnificativ si cand ne aducem aminte ca nu suntem niciodata singuri. Aceste convingeri se ascund in subconstientul celor mai multi dintre oameni, de unde ruleaza programe invatate in copilarie fara ca noi sa stim. De cele mai multe ori, noi nu suntem constienti de faptul ca operam dupa un program rulat de convingeri precum:„Ai grija in primul rand de tine” sau„Protejeaza-ti cu orice pret inima”.

Ce convingeri limitatoare crezi ca opereaza in subconstientul tau? Este posibil ca in timpul lecturii partii a doua sa fi devenit constient de anumite convingeri limitatoare generale care iti guverneaza viata, dar pot exista si altele, care se repeta ca niste tipare in viata ta. O modalitate garantata de a afla cand operezi tinand cont de o convingere limitatoare bazata pe teama consta in a-ti examina tiparele repetitive. Sa spunem ca te-ai casatorit de trei ori la rand cu alcoolici, sau ca ai fost concediat din toate slujbele care ti-au placut, sau ca ramai mereu fara bani, sau ca te imbolnavesti ori de cate ori lucrurile par sa ia intorsatura dorita de tine. Probabil ca ori de cate ori ti se intampla asa ceva, iti spui o poveste si te consideri victima celorlalti oameni sau a ghinionului. Exista insa sanse mari ca daca astfel de lucruri ti se intampla frecvent, la baza lor sa stea o convingere limitatoare.

Iata cateva exemple de convingeri limitatoare care te-ar putea predispune catre rezultate pe care ai prefera sa le eviti. Iti suna vreunul familiar?

Exercitiul de cultivare a curajului nr. 15

Identifica-ti tiparele

1. Exista tipare negative care se repeta in viata ta? Enumera-le. Nu te judeca insa din cauza lor. Umple-te de compasiune fata de tine insuti.

2. Mai are cineva din familia ta tipare similare, sau dimpotriva, tipare polar opuse? Nu-ti judeca nici acesti membri de familie. Umple-te de compasiune fata de ei.

3. Poti identifica vreo convingere care ar putea sta la baza acestor tipare? De multe ori, tu ai mostenit aceste convingeri de la parinti, care le-au mostenit la randul lor de la parintii lor. Acest exercitiu nu isi propune insa acuzarea stramosilor nostri, ci doar scoaterea la lumina a convingerilor limitatoare care opereaza prin tine, astfel incat sa poti deveni constient de ele si sa le poti vindeca.

4. Daca ai reusit sa identifici o convingere limitatoare, discuta despre ea cu un terapeut sau cu un antrenor calificat, sau investigheaza tehnicile de vindecare a convingerilor limitatoare si de inlocuire a lor cu altele noi. In Anexa A din aceasta carte vei gasi 13 sfaturi pentru schimbarea convingerilor personale.

 

Optimism versus pesimism

Esti optimist sau pesimist prin natura ta? Datorita explicatiilor pe care le dau evenimentelor negative din viata lor, pesimistilor le vine mult mai greu sa isi asume riscuri curajoase, in timp ce optimistilor le vine mult mai usor, intrucat pornesc din start de la ideea ca totul va merge bine sau se va termina cu bine, chiar daca acum se confrunta cu dificultati. Pesimistii sunt predispusi sa creada ca atunci cand li se intampla ceva rau, acest lucru este cu siguranta personal, generalizat si permanent. Cu alte cuvinte, orice rezultat negativ se datoreaza unui esec personal („este numai vina mea”), poate fi aplicat intregii vieti, nu doar acestui rezultat („intotdeauna am avut ghinion”) si va dura de-a pururi („sirul ghinioanelor nu se va termina niciodata”). Pe de alta parte, ei percep evenimentele pozitive ca fiind temporare („hm, am avut si eu noroc o data in viata”), specifice („norocul meu se aplica doar acestui lucru”) si impersonale („acest rezultat nu se datoreaza unui lucru facut de mine”). Optimistii opereaza dupa cu totul alte reguli. Ei considera evenimentele negative ca fiind temporare, specifice si exterioare lor, si pe cele pozitive ca fiind permanente, generale si datorate propriei lor competente.

Daca ai convingeri negative care te impiedica sa iti manifesti curajul natural, mangaie-te cu ideea ca optimismul si curajul pot fi cultivate. In cartea Optimismul invatat, dr. Martin Seligman prezinta un exercitiu pe care il numeste„ABC”, un acronim de la Adversitate, Convingere si Consecinte[2]. Atunci cand te confrunti cu o adversitate (A), evenimentul se transforma intr-un gand, care este tradus rapid printr-o convingere (B). Aceste convingeri iti pot influenta comportamentul, generand consecinte (C). Daca vei invata sa iti modulezi traducerea adversitatii in convingeri, tu poti influenta consecintele ce apar in urma unui eveniment neplacut. Prin schimbarea modului de interpretare, tu iti poti converti gandurile pesimiste in ganduri optimiste, fapt care iti va da mai mult curaj.

Spre exemplu, sa spunem ca seful tipa la tine (adversitate). Acest lucru te deranjeaza si te gandesti:„Seful meu este atat de nerecunoscator. Nu ma apreciaza. Nu voi obtine niciodata recunoasterea rezultatelor muncii mele” (convingere). Mai tarziu, rabufnesti in fata sefului si iti depasesti (in mod intentionat) un termen limita (consecinta). Sau, sa spunem ca iubitul tau anuleaza o intalnire pe care o asteptai cu entuziasm (adversitate). Iti spui in sinea ta:„Stiam eu ca era prea frumos ca sa fie adevarat. Nu ma iubeste” (convingere). Te simti toata ziua ranita, dezamagita, furioasa si deprimata (consecinta).

Cum iti poti schimba convingerile care apar ca urmare a evenimentelor adverse? De pilda, daca seful tau se enerveaza pe tine, in loc sa interpretezi la modul personal acest lucru, pornind de la prezumtia ca este ceva permanent care ti se intampla tot timpul, spune-ti ca este ceva de moment, care se aplica numai in circumstantele de fata si care nu se refera la tine personal. In loc sa pornesti de la premisa ca seful nu te apreciaza, te poti intreba daca seful tau a avut cumva o dimineata proasta acasa si daca nu ai fost prins la mijloc. In loc sa reactionezi printr-o atitudine pasiv-agresiva, tu poti reactiona cu compasiune. Chiar daca seful tau nu va observa acest lucru, cel putin te vei simti mai bine, ba chiar mai curajos, confruntandu-ti seful cu amabilitate si initiind o conversatie explicativa. Intr-o maniera similara, in loc sa pornesti de la convingerea ca iubitului tau nu ii pasa de tine si sa te simti deprimata, te-ai putea intreba daca acesta nu este foarte ocupat si daca nu are nevoie de ceva mai mult spatiu. Gaseste-ti altceva de facut in aceasta seara si nu te inflama inutil.

 

Exercitiul de cultivare a curajului nr. 16

Converteste-ti pesimismul in optimism

Dr. Martin Seligman, autorul cartii Optimismul invatat, recomanda tinerea unui jurnal ABC timp de cateva zile pentru evaluarea convingerilor care se nasc in mintea ta in fata evenimentelor adverse. In acest scop, trebuie sa iti urmaresti monologul interior si sa iti observi reactiile atunci cand ti se intampla ceva neplacut.

1. Noteaza in jurnal evenimentul advers.

2. Enumera-ti gandurile si convingerile care iti trec prin minte ca rezultat al adversitatii.

3. Noteaza consecintele lor. Cum te-ai simtit? Cum te-ai comportat?

4. Reciteste toate tiparele convingerilor tale si consecintele lor. Te consideri un pesimist sau un optimist? Atunci cand isi trec in revista convingerile care le apar in fata adversitatii, pesimistii constata inevitabil ca acestea le declanseaza stari emotionale si comportamente negative, in timp ce optimistii observa ca gandurile si convingerile lor ii ajuta sa treaca rapid peste adversitate.

5. Pune-ti la indoiala convingerile pesimiste. In acest scop, va trebui sa inveti sa te contrazici pe tine insuti. Atunci cand ti se intampla ceva neplacut, observa-ti convingerile pesimiste si argumenteaza contrariul lor. Spre exemplu, daca pornesti de la premisa automata ca ti se intampla numai lucruri rele, intreaba-te daca nu exista si alte explicatii pentru evenimentul advers cu care te-ai confruntat. De pilda, cauta explicatii alternative pentru supararea sefului tau sau pentru motivul pentru care iubitul tau a anulat intalnirea. De vreme ce nu stii care dintre ele sunt adevarate, de ce nu ai alege convingerile care te ajuta sa te simti mai curajos si mai calm? Alege convingerile optimiste si observa cum pun acestea capat spiralei descendente la care conduc cele pesimiste.

 

Intreaba-te intotdeauna ce este adevarat

Este tentant sa incercam sa eliminam toate gandurile si convingerile negative, dar de multe ori acestea iti pot fi de folos. Se creeaza astfel un paradox, si orice paradox are potentialul de a slabi fraiele mintii cognitive, creand un spatiu pentru rezolvarea creatoare a problemelor.

In cartea lui Lisby, Cunoasterea extraordinara, autoarea relateaza povestea colegei sale Phyllis Cath, o psihiatra foarte rationala si foarte reputata. Lisby i-a povestit lui Phyllis istoria unui barbat care a obtinut informatii pe care nu ar fi avut de unde sa le cunoasca, intr-o maniera iesita din comun, care nu poate fi atribuita decat celui de-al„saselea simt”. Prietena ei a experimentat atunci o stare paradoxala.„Pe de o parte, in timp ce ascultam povestea, ma gandeam:‚Desigur!’, dar pe de alta parte eram extrem de uimita si o consideram de necrezut. Cum puteam gandi in ambele feluri? Nu parea sa aiba nici un sens. Am perceput povestea in doua maniere diferite, diametral opuse, fiecare parand sa aiba sens numai din perspectiva ei”.

Cand a auzit aceasta poveste, Phyllis Cath a intrat pe taramul paradoxului, in care gandurile ei erau in acelasi timp normale si de necrezut. Ea a oscilat intre cele doua puncte de vedere incompatibile fara sa le poata reconcilia si fara sa poata decide care dintre ele este cel adevarat. Prin urmare, ea nu l-a respins pe nici unul, dar nici nu l-a acceptat pe vreunul. Intr-un fel, mintea ei s-a dilatat, ca sa le poata include pe amandoua. Atunci cand se produce o astfel de dilatare a mintii, aceasta reprezinta o invitatie pentru accesul la alte posibilitati.

Daca nu esti sigur in ce masura te ajuta sau te limiteaza convingerile tale, examineaza-le cu ajutorul unei tehnici pe care o aplica cu clientii ei partenera mea de afaceri, dr. Anne Davin: pune-ti intrebari legate de adevarul sau neadevarul convingerilor tale.

 

Tehnica de cultivare a curajului nr. 17

Ce este adevarat si ce nu?

1. Examineaza-ti gandurile pe care ti le spui intr-o anumita situatie. Sa spunem ca gandesti:„Acest lucru nu ma va ajuta niciodata sa imi platesc facturile”, sau„Sunt prea batran ca sa fac ce imi place”. Daca este posibil, redu convingerea la o singura fraza. (Daca ai mai multe convingeri, poti practica exercitiul de mai multe ori.)

2. Examineaza ce ai scris si intreaba-te ce anume este adevarat in legatura cu afirmatiile respective. Invoca-ti Lumina Pilotului Interior si foloseste-ti discernamantul pentru a decide ce aspecte ale afirmatiilor in cauza iti sunt utile. Noteaza aceste aspecte pe o lista separata.

3. Examineaza din nou ce ai scris si intreaba-te ce anume nu este adevarat in legatura cu afirmatiile respective. Invoca-ti Lumina Pilotului Interior si foloseste-ti discernamantul pentru a decide ce aspecte ale afirmatiilor in cauza nu iti sunt utile. Noteaza si aceste aspecte pe o lista separata.

4. Inchide ochii si incearca sa accepti ambele puncte de vedere.

5. Asteapta ca acest paradox sa te ajute sa gasesti solutii creatoare la problema ta.

 

Pasul 2: SUSTINEREA. Cauta sprijin de la oamenii din jurul tau. Ofera-le la randul tau sustinerea ta.

Desi procesul de cultivare a curajului este prin excelenta interior, eu nu iti sugerez nici o clipa sa il practici singur. In ultima instanta, calatoria de la teama la curaj este o calatorie a eroului, dar orice erou are nevoie de mentori, ajutoare, parteneri si sustinatori. Atunci cand incerci sa-ti alchimizezi teama si sa o transformi in crestere personala, se intampla frecvent sa intalnesti membri de familie, prieteni si alte persoane dragi bine intentionate, dar care isi proiecteaza propriile temeri asupra ta, in loc sa iti incurajeze alegerile curajoase. In acest fel, aceste persoane nu numai ca nu te sustin, dar iti pot chiar amplifica propria teama. Teama genereaza teama, iar atunci cand te afli in etapele de inceput ale acestui proces de transformare, cand esti foarte vulnerabil, este nevoie uneori sa iti crezi un cocon in care sa te simti protejat si care sa iti alimenteze curajul.

In prelegerea TED la care am facut referire in capitolul 2, Kelly McGonigal a declarat ca unul din aspectele sanatoase ale stresului este ca genereaza o secretie de oxitocina care te ajuta sa devii mai social. Acest„hormon al mangaierii” te motiveaza sa cauti sprijin in momentele stresante ale vietii, iar acesta este un lucru bun. Nu intamplator, cel de-al doilea din cei Sase Pasi pentru Cultivarea Curajului se refera la sustinerea sociala. Atunci cand viata pare foarte stresanta, tu trebuie sa te inconjori de oameni care tin la tine. La fel de benefica este si schimbarea atitudinii tale in sensul serviciului adus altora. Conexiunea sociala opereaza in ambele sensuri. Primirea dovezilor de iubire din partea altora te ajuta sa devii mai curajos, dar la fel de mult te ajuta oferirea acestor dovezi.

Oxitocina nu numai ca te motiveaza sa cauti suport atunci cand te simti speriat si stresat. Atunci cand primesti acest sprijin, in loc sa iti refulezi emotiile, tu secreti si mai multa oxitocina, iar acest hormon iti protejeaza sistemul cardiovascular de efectele toxice ale fricii. Fiind un antiinflamator natural, el iti ajuta vasele de sange sa ramana relaxate in timpul evenimentelor stresante ale vietii. Dat fiind ca inima are receptori la oxitocina, hormonul ajuta celulele inimii sa se regenereze si sa se vindece in fata reactiilor de stres cronice. Oxitocina fortifica inima, chiar si in fata fricii, si te ajuta sa te recuperezi mai rapid in fata emotiilor asociate cu teama si cu evenimentele stresante ale vietii– nu doar la nivel emotional, ci si fizic.

Exista un studiu care a urmarit aproximativ 1000 de adulti din Statele Unite cu varste cuprinse intre 34-93 de ani. Participantii au fost intrebati cat stres au experimentat in ultimul an, dar si cat timp au petrecut cu prietenii, cu vecinii si cu oamenii din comunitatea lor. In continuare, cercetatorii au folosit inregistrarile publice pentru a afla care dintre ei au murit in urmatorii cinci ani.

Ei au descoperit ca riscul de moarte creste cu 30% la fiecare eveniment stresant, cum ar fi un deces in familie sau o criza financiara. Acest procent nu a putut fi aplicat insa tuturor participantilor la studiu. Oamenii care aveau grija de altii nu au fost afectati in nici un fel de aceasta asociere cu stresul. Se pare ca ingrijirea altora (dar si afectiunea lor fata de tine) creeaza o mare rezistenta la stres.

Atunci cand iti schimbi convingerile– primul pas din procesul de cultivare a curajului– si devii capabil sa privesti pierderea si incertitudinea cu alti ochi, ca pe niste oportunitati pentru crestere si conectare, tu devii mai rezistent la nivel emotional si fizic. Daca te folosesti de aceste experiente ca de niste oportunitati de a cauta sprijin si de a-ti sluji semenii, tu iti amplifici aceasta rezistenta. Practic, aceasta este biologia curajului. De aceea, pasul 2 se refera la cautarea sustinerii sociale, dar si la oferirea ei din toata inima. Vom vedea mai intai unde poti gasi acest suport social, dupa care vom discuta despre oferirea lui, ca modalitati de amplificare a curajului personal.

 

Ce cred„ceilalti”?

Unul din blocajele care te impiedica sa actionezi cu curaj este teama de ceea ce vor crede„ceilalti” daca iti vei asuma riscuri care li se vor parea„nebunesti”. Intr-adevar, ceilalti ar putea considera o nebunie ceea ce tu consideri a fi curajos. De altfel, acesta chiar este un criteriu pentru a sti ca te afli pe calea cea buna. de fapt, cine sunt„ceilalti”, de care esti atat de ingrijorat? In cartea Gaseste-ti propria Stea Polara, Martha Beck afirma ca„ceilalti” sunt alcatuiti de cele mai multe ori din cateva persoane cheie. Dat fiind ca suntem creaturi sociale care se simt in siguranta in tribul lor, noi suntem dispusi sa facem orice pentru a ne integra in clan. Este foarte greu sa satisfaci insa gusturile si opiniile unui numar mai mare de cinci sau sase persoane in acelasi timp. De aceea, in loc sa iei decizii care iti satisfac propriile dorinte, partea creatoare din tine care aspira catre aprobarea tribului creeaza un fel de scurtatura. Ea selecteaza atitudinile si opiniile catorva jucatori cheie pe care psihologii ii numesc„ceilalti la modul generalizat”, face o sinteza a acestor opinii si o extrapoleaza la intreaga planeta, considerand ca umanitatea nu face altceva decat sa stea si sa arate cu degetul (acuzator) catre tine.

In loc sa ne facem griji legate de ceea ce vor crede„ceilalti” daca vom face ceva curajos, Martha ne invita sa ne cream un nou concept legat de„ceilalti” prin construirea unui cerc interior de sfatuitori in care avem incredere, oameni carora le cunoastem opiniile si pe care ne bazam.

 

Exercitiul de cultivare a curajului nr. 18

Creeaza-ti un nou concept legat de„ceilalti”

1. Gandeste-te cine sunt„ceilalti” la ora actuala. Enumera numele oamenilor de a caror judecata te temi si a caror aprobare ti-o doresti ori de cate ori iti faci griji legate de ceea ce vor crede„ceilalti”.

2. Observa daca acesti oameni intruchipeaza calitatile pe care ti le doresti. Sunt ei buni? Integri? Plini de compasiune? Curajosi? Nu ii judeca, ci doar intreaba-te daca le pretuiesti cu adevarat opiniile.

3. Alege oamenii care ar merita sa faca parte integranta dintr-un grup ideal numit„ceilalti”. Daca in actualul grup exista persoane a caror opinie o pretuiesti sincer, pastreaza-i! Daca acesti oameni te limiteaza, in loc sa iti sustina cresterea personala, exclude-i si alege-ti un nou grup. Vestea buna este ca nu trebuie sa ii cunosti personal pe acesti oameni. De fapt, nici macar nu mai trebuie sa fie in viata. Tu poti invoca oricand doresti intelepciunea altor persoane, in viata sau decedate, indiferent daca le cunosti personal sau nu. Acestea pot fi oameni reali care te iubesc si te sprijina, tinand cont in primul rand de interesele tale, dar pot fi inclusiv autori ai unor carti inspirationale, maestri spirituali in viata sau decedati, ba chiar ingeri sau zeitati. Alege sase persoane care te incurajeaza neconditionat si care te ajuta sa te simti mai curajos.

4. Consulta-te regulat cu noul tau grup. Cere-le sfaturi membrilor sai in timpul meditatiilor, in scris, prin rugaciuni sau in persoana, ori de cate ori ai cu adevarat nevoie de un sfat bun.

Adaptare dupa cursul online„Gaseste-ti menirea”, pe care il predau impreuna cu Martha Beck si Amy Ahlers, pornind de la cartea Marthei, Gaseste-ti propria Stea Polara.

 

Gasirea unor mentori cu care rezonezi

De-a lungul procesului de cultivare a curajului, gasirea unui mentor adecvat, aflat cel putin cu cativa pasi in fata ta pe aceeasi cale a transformarii, poate schimba totul. Un astfel de mentor ar putea face parte integranta din grupul pe care il numesti„ceilalti”. Cheia consta in gasirea unor mentori in care ai incredere ca iti vor stimula acea parte care aspira sa ia decizii din perspectiva curajului, nu a fricii.

Gasirea unor mentori adecvati nu este intotdeauna usoara. Este posibil sa nu gasesti un mentor care sa te tina de mana la fiecare pas al calatoriei tale, dar daca esti dispus sa te detasezi si sa ai incredere, mentorul perfect va veni singur la tine, la momentul oportun. Fie iti va aparea in prag, fie vei primi un mesaj de la el in casuta de email. Daca vei cauta apoi un alt mentor, care sa te conduca pe o noua portiune de drum, acesta iti va aparea la fel ca primul, intinzandu-si mana ca sa iti indice calea.

Este posibil sa gasesti un mentor cu care rezonezi:

·         Intr-un loc de adoratie.

·         Intr-o persoana mai varstnica din viata ta.

·         Prin rugarea unui prieten in care ai incredere sa te ajute sa gasesti un maestru spiritual.

·         Prin intermediul cartilor, blogurilor, cursurilor online, conferintelor sau filmelor video ale unor maestri pe care nu ii cunosti personal.

·         Prin folosirea intuitiei si angajarea unui specialist care lucreaza cu clienti individuali, fie ca psiholog transpersonal, fie ca si consilier spiritual, terapeut sau antrenor.

·         Prin apelarea la un maestru de yoga, de meditatie sau spiritual in care ai incredere.

·         Prin integrarea intr-o comunitate spirituala si apropierea de cineva aflat cu cativa pasi inaintea ta, care se ofera voluntar sa te ajute.

·         Prin gasirea unui sponsor in cadrul unui program in 12 pasi.

Daca ai noroc, te poti angrena intr-o„relatie evolutionista” (dupa cum o numeste maestrul spiritual Craig Hamilton) cu un partener de cuplu, un prieten, un membru de familie sau un coleg dispus sa ramana in relatie cu tine chiar daca treci printr-o tranzitie potential dificila si neconfortabila, intr-o maniera plina de iubire, pornind de la dorinta reciproca de a va ajuta unul pe celalalt sa va depasiti temerile false si sa va aliniati cu sinele vostru suprem.

 

Exercitiul de cultivare a curajului nr. 19

Cum sa iti gasesti un mentor

1. Solicita aparitia unui mentor adecvat. Se spune ca atunci cand discipolul este pregatit, maestrul apare. La fel si invers: atunci cand maestrul este pregatit, discipolul apare. Astfel de reuniri se pot produce spontan, dupa un plan divin, dar te poti inclusiv ruga in acest scop. Clarifica-ti intentia de a-ti gasi un mentor, roaga-te pentru calauzire, elibereaza-te de atasamentul fata de rezultatul final, iar apoi fii atent la indiciile care pot aparea.

2. Afirma-ti intentia in fata altora. Lasa-i pe oamenii in care ai incredere sa stie ca te afli in cautarea unui mentor pentru calatoria ta. Cere referinte. Daca stii pe cineva cunoscut aflat pe o cale spirituala care a beneficiat de sustinerea unui mentor spiritual, intreaba persoana daca doreste sa iti fie si tie mentor. Poti gasi pe cineva chiar anuntandu-ti dorinta in media sociala sau prin trimiterea unui email persoanelor in care ai incredere. Anuntarea publica a dorintei tale poate facilita procesul.

3. Lasa-te surprins. Mentorul tau ar putea fi un maestru spiritual reputat, dar si un consilier profesionist. Ar putea fi un autor renumit, dar si un simplu preot. Ar putea organiza seminarii de dezvoltare personala sau adunari spirituale. Tine-ti mintea si inima deschise, caci mentorul potrivit pentru tine ar putea lua o cu totul alta forma decat cea la care te astepti. Spre exemplu, el ar putea fi mai tanar decat tine, sau o femeie in varsta dintr-un azil de batrani. Ar putea fi o persoana fara adapost care isi revarsa perlele de intelepciune asupra ta atunci cand o vizitezi pe banca sa din parc, seful tau, sau chiar servitoarea casei. Nu iti limita oportunitatile prin asteptari foarte inguste.

4. Ai incredere in instinctele si in corpul tau. Asteapta confirmarea instinctului tau atunci cand intalnesti persoana potrivita. Fii atent la oamenii ale caror cuvinte iti fac pielea de gaina, intrucat corpul tau stie ca spun adevarul.

5. Fii curajos. Daca intalnesti pe cineva care iti mangaie sufletul, nu ezita sa il intrebi daca doreste sa iti ofere calauzire. Daca iti raspunde negativ, nu o lua la modul personal. Ai incredere ca raspunsul lui este aliniat cu binele tau suprem si ca mentorul potrivit pentru tine va aparea la momentul oportun.

De asemenea, nu uita ca iti poti fi tu insuti cel mai bun mentor. In interiorul tau exista intelepciunea plina de iubire si de discernamant a Luminii Pilotului tau Interior. De aceea, daca nu stii ce trebuie sa faci in continuare, intreaba-ti Lumina Pilotului Interior. Daca vei invata sa iti accesezi aceasta parte eterna din tine, vei intelege ca nu esti separat niciodata de ea. Vom discuta mai multe despre receptarea si interpretarea mesajelor sale atunci cand vom vorbi despre pasul 3.

 

Gasirea comunitati tale de suflet

Este foarte important sa te inconjori cu o comunitate de oameni dedicati trairii unei vieti curajoase pe care ti-o doresti si tu, mai ales daca fostul tau grup numit„ceilalti” te judeca si te critica atunci cand incerci sa te pui la unison cu adevarul tau launtric. Comunitatea ta de suflet iti poate ridica moralul, te poate ajuta sa devii mai responsabil, sa te angajezi cu mai multa ardoare sa iti traiesti viata cu curaj, si poate actiona ca o oglinda, aratandu-ti daca te-ai ratacit sau te afli in continuare pe calea cea buna.

 

Unde iti poti forma o comunitate de suflet

·         In comunitatile religioase, cum ar fi o biserica, un templu, o moschee sau un centru zen.

·         La un curs spiritual, cum ar fi unul de meditatie, de dezvoltare a intuitiei sau de punere la unison cu Principiul Feminin ori cu Principiul Masculin.

·         La o conferinta spirituala, cum ar fi cele din ciclul„Pot face acest lucru!”, organizate de editura Hay House, sau„Wisdom 2. 0”, Festivalul Health& Harmony si Festivalul Wild Goose.

·         La cursurile de yoga.

·         La cursurile de dans extatic.

·         In organizatiile de voluntari.

·         In grupurile pentru femei sau pentru barbati.

·         In taberele spirituale organizate de Institutul Esalen, Kripalu si Institutul Omega.

·         In cercurile de meditatie.

·         In librariile spirituale, religioase sau metafizice.

·         In cadrul programelor in 12 pasi.

·         In grupurile scolare, cum ar fi cluburile colegiilor sau cele ale parintilor care se aduna la scoala copiilor lor.

·         In cadrul programelor de certificare, cum ar fi programul Institutului de Medicina Integrala pe care il realizez eu, sau cel al Marthei Beck.

·         In cadrul programelor spirituale virtuale, cum ar fi programele mele„Remedii pentru suflet”,„Gaseste-ti menirea” si„Trezirea intuitiei spirituale”, programul„Iluminarea integrala” al lui Craig Hamilton sau cursul de„Ofrande” al Toshei Silver.

·         In grupurile de pe Facebook.

·         Pe forumurile online.

·         In cadrul comunitatilor create in jurul anumitor bloguri.

·         In grupurile muzicale, cum ar fi cercurile de tobe, grupurile kirtan si corurile.

·         In cadrul grupurilor profesioniste cu orientare spirituala, cum ar fi grupurile„Gasirea semnificatiei in medicina”, organizate de Rachel Naomi Remen pentru medici.

·         In cadrul grupurilor de studii bazate pe texte sacre, cum ar fi studiul Bibliei sau cel al Cursului de miracole.

·         In cadrul cluburilor de carte dedicate lecturarii unor carti spirituale.

·         In cadrul grupurilor de exercitii inspirationale, cum ar fi SoulCycle.

·         Consulta sfaturile date de Anne Davin si creeaza-ti propria comunitate de suflet. Vezi in aceasta directie Anexa C: 7 pasi pentru crearea tribului tau.

 

Slujeste-i pe ceilalti

In timp ce gasirea unui grup de suport este esentiala pentru cultivarea curajului, focalizarea exclusiva asupra sinelui intr-o maniera bazata pe teama iti poate limita capacitatea de a fi curajos. Este esential sa iti satisfaci propriile nevoi intr-o maniera sanatoasa, pentru a-ti putea sluji apoi semenii pornind de la conexiunea pe care o simti cu toate fiintele, nu de la un„complex co-dependent al mantuitorului”. Atunci cand iti ajuti semenii din dorinta pura de a-ti oferi serviciile, sistemul tau nervos se relaxeaza, teama ta se reduce, iar curajul tau se amplifica in mod natural.

Viata lui Andy Mackie a ilustrat perfect acest lucru. Confruntat cu propria moarte dupa noua operatii esuate pe inima, Andy trebuia sa ia 15 medicamente recomandate de medicii sai pentru a-i salva viata. Efectele secundare ale acestora il faceau insa sa se simta groaznic. In cele din urma, el a luat decizia curajoasa de a nu-si mai lua medicamentele si de a-si petrece restul zilelor facand ceva ce si-a dorit intotdeauna. Desi medicii au insistat ca va muri in cel mult un an, Andy s-a decis sa isi foloseasca banii pe care i-ar fi cheltuit pe medicamente pentru a cumpara 300 de muzicute si a le darui copiilor, impreuna cu un curs gratuit pentru a invata sa cante la ele. O luna mai tarziu, el a mai cumparat cateva sute. Andy Mackie a murit abia 13 ani mai tarziu, dupa ce a daruit copiilor un total de 20. 000 de muzicute! Fundatia de Muzica ce ii poarta numele continua sa ii puna in aplicare viziunea.

Uneori, curajul se manifesta printr-o actiune care ne sperie nu de dragul nostru, ci al altora. Serviciul curajos al lui Andy Mackie l-a ajuta pe acesta sa isi depaseasca frica de moarte si sa renunte la medicamentele care ii amplificau suferinta. In loc sa se concentreze asupra fricii sale de moarte, el a preferat sa ajute copiii, iar acest lucru i-a imbunatatit starea de sanatate. Teama tinde sa ne inspire sa gasim un sprijin in exterior, pentru a ne reconforta. Prin urmare, noi ne putem folosi de aceasta inclinatie naturala pentru a ne oferi serviciile altora. In acest fel, teama ne poate motiva sa facem din aceasta lume un loc mai bun pentru toti.

Chris Guillebeau s-a simtit inspirat sa traiasca o viata orientata catre serviciu dupa evenimentele din 11 septembrie 2001, in urma carora s-a mutat in Africa pentru a-si ajuta semenii de pe o nava-spital. Zece ani mai tarziu, in 2011, el a organizat Summit-ul Dominarii Lumii, o conferinta menita sa ii ajute pe vizionari sa isi amplifice serviciile aduse lumii. Chris a moderat conferinta chiar daca a trebuit sa cheltuiasca 30. 000 de dolari din buzunarul sau. Lui nu i-a pasat nici o clipa ca pierde bani, caci acesta reprezenta un serviciu pentru el. In anul urmator, un donator privat care a auzit ca el a pierdut bani la prima conferinta s-a oferit sa o finanteze pe urmatoarea. Bun om de afaceri, Chris pusese deja la cale un plan pentru a isi recupera banii in anul urmator, ba chiar pentru a iesi in profit. La acest plan s-a adaugat si donatia anonima, care l-a ajutat pe Chris sa isi recupereze pierderile din anul 2011 si chiar sa puna niste bani deoparte pentru conferintele din viitor. Lui Chris i-a venit o idee cu totul remarcabila.

Un calcul simplu i-a revelat faptul ca daca impartea cei 100. 000 de dolari primiti ca donatie la cei 1000 de participanti la conferinta, rezultau 100 de dolari de persoana. Prin urmare, lui Chris, care tocmai scrisese o carte intitulata Inceputul unui proiect cu 100 de dolari, i-a venit o idee. La sfarsitul conferintei, la care am participat si eu, am primit fiecare un plic in care se afla o hartie mototolita de 100 de dolari si un bilet pe care scria:„Investitie de 100 de dolari. Dorim sa vedem ce destinatie utila poti da acestor bani. Incepe un proiect, fa-i cuiva o surpriza sau fa cu ei ceva complet diferit. Depinde numai de tine”.

Personal, mi-am petrecut urmatoarele zile gandindu-ma ce destinatie as putea da celor 100 de dolari. M-am decis sa scriu un mesaj pe blogul meu si sa imi invit cititorii sa isi impartaseasca ideile lor legate de felul in care ar folosi 100 de dolari pentru a face din aceasta lume un loc mai bun. In final, aveam sa aleg mesajul cel mai inspirat si sa ii ofer cei 100 de dolari cititorului respectiv. Sute de cititori au raspuns, impartasindu-si ideile legate de felul in care ar folosi 100 de dolari pentru a face din aceasta lume un loc mai bun. Altii s-au simtit atat de inspirati de ideile primilor incat s-au oferit sa le ofere ei insisi 100 de dolari pentru a-i finanta. Lucrurile au escaladat, si in final cititorii au investit mii de dolari pentru a finanta idei care ar putea schimba in bine lumea, in timp ce eu asistam la intregul spectacol, miscata pana la lacrimi de generozitatea unor straini dedicati ideii de serviciu.

In acest context, iti propun urmatorul exercitiu de cultivare a curajului, ca o provocare. Esti dispus sa investesti 100 de dolari pentru un proiect mai mare decat tine?

 

Exercitiul de cultivare a curajului nr. 20

Investitia de 100 de dolari

1. Daca cineva ti-ar da 100 de dolari si te-ar provoca sa schimbi cu ei aceasta lume in bine, ce ai face cu acesti bani?

2. Esti dispus sa cheltuiesti 100 de dolari din banii tai pentru acest proiect? Esti suficient de curajos pentru a face acest lucru?

3. Daca nu ai 100 de dolari de cheltuit, poti face ceva pentru a-i strange? Exista alte persoane dispuse sa te finanteze?

4. Poti provoca pe altcineva sa schimbe aceasta lume in bine cu 100 de dolari? Sunt aceste persoane dispuse sa ti se alature in aceasta provocare? Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca toate persoanele care si-ar permite acest lucru ar investi 100 de dolari pentru a schimba aceasta lume in bine…

 

Pasul 3: INTUITIA. Invata sa ai incredere in intuitia ta pentru a deosebi teama reala de cea falsa.

Daca ai ajuns sa faci diferenta intre teama adevarata si cea falsa, inseamna ca poti avea incredere ca instinctul tau te va alerta atunci cand te vei confrunta cu o teama reala care necesita o actiune imediata, dar si ca iti vei pune la indoiala temerile false, examinandu-le doar atat cat sa te folosesti de ele pentru a-ti continua cresterea personala, fara a le lasa insa sa iti guverneze deciziile. Cu cat vei proceda mai des in acest fel, cu atat mai mult iti vei cultiva curajul. Atat timp cat amigdala se afla intr-o alerta continua, declansand reactii de stres de 50 de ori pe zi, iti va fi greu sa iei decizii curajoase. Daca vei invata insa sa iti calmezi sistemul nervos, iti va fi infinit mai usor sa iti accesezi curajul interior.

Pentru a distinge intre teama reala si cea falsa, este foarte important sa te poti racorda la Lumina Pilotului Interior si sa ai incredere in aceasta. Ea iti vorbeste cu vocea intuitiei tale si iti transmite semnale si avertismente prin intermediul corpului tau. Desi noi suntem setati sa ne ascultam intuitia, cultura in care traim nu pretuieste deloc aceasta calitate. De multe ori, oamenii o dispretuiesc fatis, o ironizeaza si o considera apanajul exclusiv al mediumilor cu boluri de cristal. In plus, marea majoritate a nu traiesc plenar integrati in corpul lor, ci mai degraba pe langa acestea. Ei sunt atat de profund integrati in mintea lor ca nu mai tin demult seama de semnalele fizice pe care li le transmite corpul.

 

Deosebirea fricii reale de cea falsa

Asa cum am aratat in capitolul 3, modalitatea cea mai usoara de a deosebi teama reala de cea falsa consta in a-ti pune intrebarea daca cineva se afla intr-un pericol real in momentul prezent. Te urmareste vreun animal salbatic? Este cineva pe punctul de a se ineca? Exista riscul ca cel mic sa se raneasca sau sa moara? Au trecut mai multe zile de cand nu ai avut ce pune pe masa pentru tine si pentru familia ta? Este posibil sa mori in urmatoarele minute? Acestea sunt motive de teama reala, care declanseaza intotdeauna o ACTIUNE. Teama reala iti spune:„Fa ceva, chiar acum!” In astfel de situatii, corpul tau declanseaza reactii de stres care te protejeaza pe tine si pe cei apropiati. De aceea, nu trebuie sa te gandesti daca este cazul sa faci sau nu ceva, ci treci automat la fapte. Daca iti vezi copilul mic cazand intr-un bazin cu apa, daca asisti la impuscarea cuiva sau daca mama ta tipa din camera din spate, vei actiona fara sa stai o clipa pe ganduri.

Temerile reale nu sunt insa intotdeauna atat de explicite. Uneori ele sunt mai subtile, putand genera chiar o stare de confuzie. Spre exemplu, teama reala se poate manifesta sub forma unei cunoasteri intuitive care iti spune:„Nu am de gand sa imi las copilul sa petreaca noaptea in casa acelei persoane”. Ea se poate manifesta sub forma unui vis, a vocii interioare sau a unui instinct care iti spune ca ceva rau este pe punctul de a se intampla. Aceste exemple de cunoastere intuitiva nu reflecta in mod necesar o amenintare iminenta in momentul prezent, dar teama pe care o transmit poate fi intr-adevar reala. Ele te pot conduce la schimbari de comportament care te pot proteja cu adevarat de diferite pericole reale. Spre exemplu, poti intra intr-o camera in care se mai afla cineva, si desi necunoscutul este cat se poate de prietenos, poti simti nevoia de a pleca de urgenta de acolo. Sau poti avea un vis legat de un accident de masina care te determina sa iti iei precautii suplimentare atunci cand te urci intr-o masina. Radiologul dr. Larry Burk aduna istorii de la paciente al caror cancer la san a fost diagnosticat si tratat in urma primiri unor mesaje de avertizare in vise. Nenumaratele povesti care exista legate de intuitia parintilor care ii ajuta pe acestia sa isi protejeze copiii sugereaza ca acest tip de teama reala poate fi extrem de puternic atunci cand sunt implicate persoane la care tinem foarte mult.

Radacina cuvantului intuitie este tuere, care inseamna„a pazi, a proteja”. Intuitia ne ajuta nu doar sa ne protejam pe noi insine, ci si pe ceilalti. In munca mea de medic, intuitia m-a ajutat de sute de ori sa imi protejez pacientii. Acelasi lucru ti-l vor spune si foarte multi politisti sau soldati. De aceea este atat de importanta atentia acordata adevaratei frici.

Cum poti sti insa caror temeri trebuie sa le acorzi atentia ta si pe care trebuie sa le ignori? Cel care ne raspunde la aceasta intrebare este Gavin de Becker, autorul cartii Darul fricii. Acesta conduce o firma care ofera consultanta guvernului, mai multe agentii de securitate si grupuri de mas-media. El ne invata cum sa evaluam corect amenintarile cu violenta.

Experienta l-a invatat pe de Becker ca victimele crimelor violente declara aproape intotdeauna ca s-au simtit inspaimantate inainte ca ofensatorul sa le faca rau, dar si-au ignorat aceste sentimente, deoarece teama li s-a parut irationala. Mintea lor cognitiva nu a putut stabili nici o baza pentru teama lor. Inainte de inceperea violentei, criminalul li s-a parut politicos, dispus sa le ajute si sa le ofere siguranta. Si totusi, marea majoritate a victimelor au fost avertizate de un al saselea simt apartinand unui sistem intern de avertizare extrem de sensibil si corect.

Atunci cand viata ne este pusa in pericol, ne spune Becker, instinctul (intuitia) devine intotdeauna mai puternic decat mintea (ratiunea). El ne explica:„Noua ni se pare ca gandirea constienta este mai buna, dar in realitate intuitia este infinit mai presus de gandirea logica. Cea mai mare realizare a naturii, creierul uman, nu este niciodata mai eficient si mai dedicat atunci cand gazda sa este expusa unui risc. Intuitia se afla pe un cu totul alt nivel, putand fi asimilata gratiei, sau chiar miracolului. Intuitia este ca o calatorie de la a la Z fara a mai trece prin literele de mijloc. Ea reprezinta o cunoastere fara a sti de ce… Intuitia intelege foarte multe lucruri, si desi iti poate transmite cand si cand un mesaj mai putin urgent, aproape tot ce iti comunica ea are semnificatii profunde. Spre deosebire de griji, ea nu te va face niciodata sa iti pierzi timpul de pomana. Intuitia iti poate trimite mai multi mesageri pentru a-ti atrage atentia, si cum acestia pot fi diferiti in functie de gradul de urgenta, este bine sa cunosti aceste diferente”.

De Becker ne explica faptul ca intuitia ne vorbeste tinand cont de o ierarhie a gradului de urgenta. In varful piramidei urgentei se afla frica (teroarea), urmata in ordine de teama obisnuita, suspiciune, ezitare, indoiala, instinct, banuiala si curiozitate. Este posibil de asemenea sa experimentezi alte sentimente sacaitoare, ganduri obsesive, senzatii fizice, intrebari, anxietati si chiar flash-uri de umor negru. De Becker spune:„Daca te vei gandi la aceste semnale cu mintea deschisa (atunci cand apar), vei invata sa comunici cu tine insuti”.

Nr. de pagini: 400
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0663 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.