Liberalizarea schimburilor economice externe. Avantaje si riscuri pentru Romania
DESCRIERE
In cartea de fata sunt prezentate rezultatele cercetarilor stiintifice efectuate pe baza Grantului C. N. C. S. I. S. nr. 763, avand ca tema “Liberalizarea schimburilor economice din perspectiva acordurilor de asociere si integrare in Uniunea Europeana si avantajul competitiv”. Cele 10 capitole ale cartii reprezinta monografii (studii) de autor care trateaza problemele specifice ale obiectivelor contractuale asumate de echipa de cercetare aprobata.
Unitatea de fond intr-o diversitate de forme de abordare. Lucrarea in ansamblul ei formeaza un tot unitar, unitatea si coerenta capitolelor ei fiind asigurate prin ipotezele de la care au pornit autorii analizelor, de la scopul pe care acestia si l-au propus, ca si de la metodologia de abordare si tratare a problemelor analizate.
Evidentierea avantajelor competitive posibile ale Romaniei in relatiile ei de schimb cu tarile membre ale Uniunii Europene, in perspectiva aderarii ei la aceasta Uniune, si cu celelalte tari dupa ce aderarea se va fi infaptuit, a reprezentat obiectivul principal general al proiectului de cercetare mai sus aratat, proiect propus de autorii lui si aprobat de autoritatea stiintifica beneficiara. Ipoteza fundamentala de plecare a cercetatorilor a fost exprimata cat se poate de sugestiv de Michel Didier in felul urmator: “Nici o economie nationala nu se poate considera ca fiind independenta fata de contextul mondial, iar acest context rezulta dintr-o multime de comportamente care nu caracterizeaza nici o natiune luata separat... De aceea, fiecare trebuie sa vegheze pentru a-si mentine locul in competitia comerciala, echilibrul schimburilor internationale fiind astazi o constrangere inevitabila (Economia. Regulile jocului, Ed. Humanitas...).
Economiile reale ale tarilor nu mai pot functiona normal fara sa exporte marfuri, respectiv fara sa importe bunuri economice din alte tari. In conditiile contemporane, schimburile internationale de satisfactori si de prodfactori au devenit singurul mijloc prin care tarile isi pot procura pe cale pasnica ceea ce le lipseste si, mai ales, prin care pot maximiza bunastarea sociala, tinandu-se seama de preferintele cetatenilor lor si de posibilitatile de productie pe care le au. A lua in consideratie aceste sfidari inseamna sa se treaca de la ipoteza macroeconomiei inchise la macroeconomia deschisa. Raportandu-ne la situatia (statutul) Romaniei in economia mondiala, putem spune ca tara noastra este o macroeconomie deschisa mica, cu toate caracteristicile unei asemenea macroeconomii.
Prof. univ. dr. Nita Dobrota
An aparitie 2003
Nr. de pagini 388
Format 17x24
OPINIA CITITORILOR