Legumicultura de succes pentru amatori

PRP: 20,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,00 lei
Diferență: 2,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

    Cartea se adreseaza micilor proprietari agricoli, ai satelor, cu indemnul de a produce intr-un sistem organizat, folosind cunostintele unui profesionist. Performanta si foloase materiale se obtin prin munca inteligenta, prin cunoasterea tehnicilor de cultura profesioniste.

    Acesta este mesajul de indemn si de speranta, al autorul lucrarii de fata.

    Proiecte si idei tehnologice, de costuri si de eficienta, destishy;nate micului producator agricol, inclusiv pensionarilor, din spatiul rural, sunt axate pe suprafete modulare de 500 mp. Ele includ elementele de detaliu specifice, urmand ca, in functie de zona, de traditie, de vocatie si de posibilitati sa se opteze pe dimensiuni multiplicate in raport cu moshy;dulul tip, de 500 mp teren de gradina, discutat.

    Producatorii agricoli, operatorii si comerciantii din domeniul valorificarii legumelor, specialistii centrelor locale de consultanta agricola din spatiul rural, gasesc in lucrarea de fata indemnul, cunostinte si idei pertinente pentru a-si pune in valoare capacitatea, energia si talentul spre a face bani din activitatile legate de productia si piata legumelor.

ing. dr. Gheorghe Stanciu

    Parte integranta a unei serii de lucrari care au ca scop motivarea si constientizarea din partea micului producator familial a potentialului de care dispune, lucrarea debuteaza cu un capitol in care se doreste cunoasterea cerintelor principale de reusita pentru piata legumelor. Folosindu-se de experienta acumulata pe parcursul atator ani, autorul prezinta diferite modele de calcul economic viabile, dar si de ordin tehnologic privind infiintarea si ingrijirea suprafetelor cu legume.

    Urmatoarele capitole prezinta speciile de legume ce se pot obtine in exploatatia agricola familiala, pretentiile pietei legumelor si avantajele economice ale culturii lor in micile proprietati agricole, cu alte cuvinte cum putem vinde ceea ce producem, sau ce putem produce spre a raspunde cerintei pietei legumelor. Toate acestea, deoarece pentru a fi competitivi este necesara o anumita specializare in producerea si comercializarea legumelor.

    Ultimul capitol se refera la modul de organizare al activitatilor – cheia succeselor in producerea si valorificarea legumelor. Autorul pledeaza pentru insemnatatea si foloasele asociationismului in legumicultura, si din perspectiva integrarii europene si, in acest scop, se ofera un model de statut pentru infiintarea unui centru local de afaceri si de servicii pentru legumicultura.

Dan Margarit, editor


Cuprins:

Cuvant inainte            9 
 
Capitolul I - Organizarea gradinii        11
Marimea suprafetei gradinii de legume     11
Alegerea locului          11 
Alegerea solului optim         11 
Proiectul de amenajare a gradinii       12 
Ce cultivam? Programul de cultura al legumelor   13
 
Capitolul II - Ce  fel de legume putem produce?    15
 
Capitolul III -  Infiintarea si ingrijirea culturilor    19
Soiurile de legume recomandate a fi cultivate   19 
Amenajarea si pregatirea terenului      26 
Lucrarile de toamna        28 
Lucrarile de primavara        29 
Producerea (procurarea) rasadurilor de legume   30 
Infiintarea culturilor          32 
Insamantarea culturilor de legume       33 
Plantarea rasadurilor         33 
Combaterea bolilor si daunatorilor in legumicultura          43 
Recoltarea legumelor        45 
Inventarul legumicol         46
 
Capitolul IV - Tehnici de cultura. Eficienta economica   49 
1. Legumele‐verdeturi, in culturi asociate si succesive          49 
a. Ceapa si Usturoiul verde        50 
b. Salata de capatani       52
c. Spanacul          54 
d. Stevia, Leusteanul, Loboda, Mararul si Patrunjelul de frunze       56 
2. Producerea rasadurilor de legume pentru culturile din solarii si camp       57 
3. Culturi de legume protejate       62 
4. Mazarea verde (zaharata) si fasolea pastai   66 
5. Cartofii timpurii si cartofii de vara     70
6. Varza timpurie, varza de vara si conopida   74 
7. Cultura de tomate timpurii, in camp deschis   78 
8. Ardeiul gras si ardeiul gogosar       83 
9. Castravetii si dovleceii        87 
10. Ceapa uscata          90 
11. Producerea arpagicului        93 
12. Usturoiul uscat          96 
13. Legumele radacinoase        98  
14. Pepenii verzi          101
15. Pepenii galbeni, cantalupul si dovleacul de copt        104
16. Andivele, sparanghelul si hreanul     106 
17. Plantele aromatice: cimbru, asmatui, anason, busuioc, tarhon, etc.       110 
18. Ciupercile comestibile, in doua cicluri anuale (modul de 100 mp)        112 
19. Porumbul dulce (zaharat)        116 
20. Produse semi‐industrializate artizanal   118

Capitolul V - Sa retinem cateva idei. Ce am putea face, daca… ?      121
1. Dorim ca investitiile la infiintarea culturilor de  legume si cheltuielile sa fie cat mai mici  121 
2. Avem recolta de legume avariata     121 
3. Este nevoie sa studiem comportamentul speciilor si soiurilor cultivate     122 
4. Vrem sa ne asiguram de riscuri     122 
5. Nu avem cunostintele necesare pentru reusita investitiei respective in legumicultura   124 
6. Depindem numai de noi       125
 
Capitolul VI - Spre stiinta. Problemele pietei legumelor   127
Ce trebuie sa stim in legatura cu piata legumelor?  127 
O intrebare cheie: Cum putem vinde ceea ce producem, sau, ce putem produce spre a raspunde cerintelor pietei legumelor?     132 
Ca sa fim competitivi este necesara o anume specializare in producerea si comercializarea legumelor            134 
Cerintele comerciale si de sanatate la vanzarea legumelor pe piata.       136
Rezidu-urile toxice si siguranta alimentara    a consumatorilor de legume       137
 
Capitolul VII - Organizarea activitatilor - Cheia succeselor        141 
Insemnatatea si foloasele asocierii in legumicultura          142 
Centrul social local, de afaceri si de servicii pentru legumicultura        144

Incheiere              149
 
Bibliografie selectiva           151
 
Anexa 1 - Lista si adresele institutelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare care asigura seminte selectionate  si rasaduri de legume si material saditor de cartofi  din soiuri autentice, precum si consultanta tehnica  de specialitate       153

Anexa 2 - Lista  si adresele filialelor si sucursalelor  din subordinea societatii "UNISEM” S. A. Bucuresti,  pentru producerea si comercializarea semintelor  selectionate si a rasadurilor de legume si flori   155

Anexa 3 - Lista si adresele oficiilor judetene  de consultanta agricola si dezvoltare rurala   157

Anexa 4 - Lista principalelor pesticide, ingrasaminte  chimice pe baza de macroelemente, ingrasaminte  foliare si stimulatori pentru cresterea, fructificarea  si maturare a legumelor      160

Anexa 5 - Statutul centrului social local  al producatorilor, de afaceri si de servicii  pentru legumicultura (Model)     164

Anexa 6 - LEGEA nr. 447 din 7 iulie 2003 privind  producerea si valorificarea legumelor de camp  169

Anexa 7 - LEGEA nr. 469 din 12 noiembrie 2003  privind producerea si valorificarea legumelor,  florilor si plantelor ornamentale de sera   175

Autor: Gheorghe Stanciu
Anul aparitie: 2009
Nr. de pagini: 180
Format: 14, 5x20, 5 cm
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0693 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.