Legende despre Vlad Tepes. Legende populare romanesti

PRP: 12,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 10,20 lei
Diferență: 1,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2016
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cartea autorului Mihai Alexandru Canciovici „Legende despre Vlad Tepes. Legende populare romanesti" de la editura ROSETTI INTERNATIONAL

Personalitate complexa din legenda populara romaneasca, Vlad Tepes se dezvaluie in numeroase ipostaze, care il pun in valoare ca o figura istorica permanent prezenta, desi in cronicile straine el fusese mult controversat. In mentalitatea populara romaneasca, el devine simbolul eroului justitiar, de o mare cinste si dreptate care s-a contopit cu cerintele neamului sau si ale momentului istoric. Despre Vlad Tepes s-a spus ca ura hotia si era cel mai aspru dusman al hotilor. Se stie in mod real ca domnitorul instituise pedeapsa inspaimantatoare a tragerii in teapa pentru toti cei care erau prinsi furand. (Mihai Alexandru Canciovici, Studiu introductiv)
     Fragment din povestirea "CAND A FUGIT TEPES PESTE MUNTI":
 
    "Si daca s-a vazut coplesit de numarul cel mare al turcilor, in care zadarnic secerase o noapte intreaga, cu gand ca i-o rapune, a dat viteazul porunci sa se ascunda in codri oastea ce bruma ii mai ramasese. Apoi in fruntea ei si pe poteci ascunse, a mers maria-sa in munti la cetatea ce-si cladise pentru vremuri grele si care-i purta numele: Cetatea lui Tepes. Acolo s-a inchis intre ziduri si, stand zile intregi, se ruga intruna lui Dumnezeu sa aduca vremuri mai bune pentru neamul nostru si plangea cu multa jale, gandindu-se la vitejii cazuti in lupta cu paganii.
    Turcii insa s-au luat dupa el si, cercetand, i-au aflat culcusul sus in munti, pe Valea Argesului. si atunci s-a pornit cu totii cata frunza si iarba: iar cand s-au apropiat de culcusul lui Voda, au tabarat mai in vale. Apoi capetenia lor si-a ales cativa turci pe spranceana si i-a pornit pe dealuri, mai in apropierea stancii pe care era asezata cetatea, sa cerceteze cam cati voinici ar avea Voda si in care loc anume or putea aseza tunurile, ca de acolo sa poata bate paganii cetatea mai cu folos. Cautau, vedeti dumneavoastra, locul cu norocul, de unde se sileasca pe Tepes a iesi din ascunzatoare, ca sa poata fi rapus.
    Dar nu le-a ajutat Cel-de-sus.
    Ca... s-au dus ei turcii, nu-i vorba, si, cercetand, au gasit tare bun dealul Pietraria, mai in partea cealalta de unde e stanca pe care se vede cetatea; bun pentru tunuri fiind mai inalt decat stanca de care ne fu vorba, si bun pentru ca dealul Pietraria putea folosi si ca drum de carute.
    Dar intre turcii trimisi ca iscoade era si un nepot al celui urmarit, nepot pe care Vlad-Voda il stia de mic intre turci.”

Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 143
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0614 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.