Jurnalism romanesc in exil si diaspora

Preț: 37,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

"Dupa Revolutia din 1989, recuperarea valorilor exilului romanesc a devenit o prioritate a culturii nationale. In acest context se inscrie si Simpozionul national de jurnalism, organizat la Cluj-Napoca, in luna octombrie 2009, ale carui lucrari sunt publicate in prezentul volum. E vorba de 21 de studii dedicate fenomenului jurnalistic din exil si diaspora. Precedat de conferinta cunoscutului scriitor Petru Popescu (Ganduri despre presa din exil sau munca lui Sisif), primul capitol– Reflectii si paradigme culturale– include sase contributii, datorate unor scriitori, cercetatori sau jurnalisti, care au colaborat, au cercetat sau au intrat in contact cu presa din exil: Georgeta Adam, Mihaela Albu, Marta Petreu, Neagu Udroiu, Gheorghe Sasarman, Paul Schveiger. Jurnalismului audiovizual ii sunt consacrate contributiile semnate de Anamaria Beligan, Mariana Cernicova, Nicolae Melinescu, Gabriela Rusu-Pasarin, Nestor Rates si Michael Shafir. Sectiunea cea mai ampla este dedicata unor publicatii din exil sau diaspora, cateva disparute deja, altele inca prezente in actualitatea revuistica, in diverse colturi ale lumii (in paranteza, autorii studiilor): Franta (Dan Anghelescu, Mircea Popa), Italia (Aurelia Lapusan), Ucraina (Constantin Malinas), Argentina si Mexic (Sanda Moraru), Canada (Gh. Naghi), Australia (Doina si Ilie Rad), Israel (Paul Schveiger). Cateva din aceste publicatii nu sunt incluse de Florin Manolescu in monumentala sa Enciclopedie a exilului literar romanesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, institutii, organizatii (2003), volumul de fata completand astfel tabloul istoriei noastre culturale.
Un alt merit al cartii este ca pune in circulatie portretele grafice ale unor scriitori si jurnalisti mai putin cunoscuti (realizate de artisti precum George Tomaziu, Magdalena Radulescu, Marcel Iancu, Marcel Olinescu, Eugen Dragutescu s.a.), precum si frontispiciile unor publicatii putin vizibile in spatiul cultural romanesc. Indicele de nume
usureaza efortul recuperarii si valorificarii autorilor din exil si diaspora."

Format: 13x20 cm
Nr.pagini  320
Aparitie: 2010

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0450 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.