Jurnal inedit 2001-2002 (Monica Lovinescu)

PRP: 37,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 29,60 lei
Diferență: 7,40 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

„... Nu vom mai regasi niciodata nu doar Romania noastra interbelica, dar nici macar Romania viitorului, la care am visat. Zi de zi, de cativa ani incoace, invatam pe dinafara acelasi verdict. [...] Ce e de facut? m-as fi intrebat pe vremuri. Atunci puteam sa-mi raspund mergem inainte: aveam un microfon si ascultatori. Ascultatori ar mai fi. Dar [azi] fenomenul nu mai e decat acustic. E o ascultare fara tinere de minte. Uitarea se instaleaza in cuvant in chiar momentul in care e rostit.“ (Monica LOVINESCU, Jurnal inedit, 2001)

„Monica Lovinescu a trait intr-o epoca in care binele si raul nu mai intrau pe scena istoriei invesmantate in nuante. Epocile acestea sunt grele pentru cei care le traiesc, caci ii obliga pe toti sa aleaga fara sa se poata refugia dupa alibiul balbaielii care cere timp de gandire, dupa teama de judecata pripita, dupa sofisticaria dilemelor. Desigur, cand ai de ales intre radicalitatea albului si a negrului, te poti insela in privinta oamenilor, dar niciodata in privinta ideilor, a principiilor si a faptelor. Cand in joc sunt adevarul si falsul, negocierea inceteaza. Sub acest credo s-a asezat intreaga viata a Monicai Lovinescu. El razbate, iata, pana in ultimele pagini ale Jurnalului, cele din anii 2001–2002. Nu sunt paginile unui om care s-a imbatat cu iluzii. Scrisul Monicai Lovinescu nu e strain, dupa cum marturiseste chiar ea, de cocleala dezamagirii si de un anume sentiment al zadarniciei. Dar sunt paginile cuiva care n-a putut trai fara repere si care a intalnit in viata destui oameni in care a putut crede pana la capat– ei au facut ca lumea sa se recompuna periodic din chiar precaritatea si mizeriile ei.“ (Gabriel LIICEANU)

„Memorialistica Monicai Lovinescu se imbogateste postum si nesperat cu un nou volum, ramas pana acum inedit. Destinul acestor notatii diaristice a fost acela de a-si contrazice in mod fericit autoarea, care isi declarase, la incheierea Jurnalului din anul 2000, intentia de a renunta definitiv la scris. N-a putut-o face insa, iar noi mai primim in felul acesta inca un dar al constiintei sale alerte. Jurnalul inedit este ultimul lucru scris de mana Monicai Lovinescu; de aceea, putem spune ca reprezinta actul final din lupta ei de o viata cu inertia intelectuala, cu inapetenta pentru riscurile pe care le incumba calitatea de fiinta spirituala a omului, cu nelibertatea si cu multe alte tare specifice omului nou care, cu sau fara voia noastra, constatam ca a iesit de sub forcepsul totalitarismului comunist. Pana la sfarsit, vocea Monicai Lovinescu ramane aceeasi: vocea grava pe care, din pacate, tot mai putini dintre noi ne-o putem aminti. O voce care a tacut fara sa fi cedat.“ (Astrid CAMBOSE)

„Am gasit cativa tineri si mai putin tineri carora sa le transmitem ceea ce as putea numi– daca mi-as ingadui patetisme– datoria de memorie. Cred ca expresia ii apartine lui V., insa il jefuiesc fara remuscari. Daca am reusit sa transmitem aceasta obsesie a aducerii-aminte catorva din cei ce vor ramane dupa noi, aproape totul a avut un sens.“ (Monica LOVINESCU)


Nr. de pagini: 312
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0692 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.