Jurnal de camin

PRP: 30,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 21,00 lei
Diferență: 9,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Jurnal de camin. Zoltán Rostás este profesor de sociologie si de comunicare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Este cercetator la GAC– Centrul de Cercetari Regionale si Antropologice din Miercurea Ciuc.

Sorin Stoica (1978– 2006) a fost unul dintre cei mai apreciati prozatori ai acestui deceniu. A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti;  studii de masterîn comunicare siîn antropologie culturala. A fost preparator asociat la Catedra de Antropologie Culturala si Comunicare a Facultatii de Jurnalism, Universitatea din Bucuresti.

Zoltán Rostás si Sorin Stoica au coordonat volumele: Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale, Tritonic (2003), Televizorulîn„micul infern“, Tritonic (2005), Tur-retur. Convorbiri despre muncaîn strainatate, vol. I si II, Curtea Veche Publishing (2006).

Ori de câte ori amîn mâna manuscrisul unei carti coordonate de Zoltán Rostás (aproape de fiecare data,împreuna cu un foarte tânar colaborator al lui, exact ca un mare artist care lanseaza la fiecare aparitie o viitoare stea), maîntreb, cu o curiozitate vie, oare ce a mai putut sa inventeze.

De fapt, Zoltán Rostás nu inventeaza nimic. Pur si simplu, descopera un aspect al realitatii,întotdeauna crud, dur, inedit, pe care-l exploreaza cu un rece surâs stiintific si cu o caldaîntelegere umana. Mereu prin intermediul studentilor sai, pe care-iînvata aceste doua atitudini, apoiîi trimite sa observe domeniul ales.

De data aceasta, avându-l drept colaborator pe regretatul prozator Sorin Stoica, acela cu care a realizat si remarcabilul Tur-retur.  Convorbiri despre muncaîn strainatate (vol. I, II) (Curtea Veche Publishing, 2006), nu si-a mai trimis nicaieri studentii. Le-a cerut doar sa-si descrie viata de camin.

O descriere numai buna sa-ti faca parul maciuca: fete de 18-19 ani care-si cresteaza pielea cu lama, care-si cresc singure copiii, careîngrijesc câini aruncati de la etaj, raspund avansurilor unui dealer tatuat din cap pânaîn picioare sau celor ale unui„comunistîmputit“ cu Audi 4, baieti care-si gatescîn usa camerei cartofii prajiti, umplându-si asteptarea cu doze de bere, baieti si fete care asculta cocteiluri asurzitoare de manele, hard rock, folk si... karaoke, fumeaza iarba, platesc fara sa crâcneasca spagi, arunca gunoiul pe geam, vomita...

Cândînchizi paginile acestui adevarat Decameron al României contemporane,întelegi,înfiorat, un singur lucru: de ce imediat ce termina, cu chiu, cu vai, o facultate, tinerii nu au decât un gând: sa-si ia lumeaîn cap.
Doina Jela

Ma trezescîn acelasi ritm de manele, cu versuri foarte sugestive pentru unînceput de saptamâna. Costi Ionita ne cânta:„Ooooooooooooof, viata mea“, compatimindu-ne parca pentru ca trebuie sa ne trezim de dimineata ca sa ajungem la cursuri si sa câstigam peste doi-trei ani niciun sfert din banii pe careîi ia el la o nunta. De la etajul trei se aude o alta manea, mult mai antrenanta:„Fac târâs pe coate lânga unitate…“ Asta e asa, deînviorare, de pregatire pentru o noua saptamâna. Aud ca vecinul de la camera de sub camera mea se da jos din pat. Patul scârtâieîngrozitor, probabil ca sa anunte ca stapânul s-a trezit. Merg la fereastra sa-mi strâng rufele de pe sârma si nu mica mi-e mirarea cândîl vad pe vecinul proaspat trezit. E iesit trei sferturi pe geam si tipa de zor la vecinul de la etajul trei:„Închide, ma, muzica aia odata, pâna nu fac eu cu tine târâs pe coate pe aici… Ai auzit? Vezi ca vin la tine, daca nu oînchizi acum… Ce al dracu' esti tu!“ Iese la geam si vecinul de la trei, prost dispus si el, dar pus pe harta:„Ce vrei, ma, ce vrei? Ce-ai, nu poti sa dormi, sau ai visat urât?“ Siîncepe o cearta pe cinste, unul zice, celalalt raspunde, atmosfera seîncinge, devine palpitanta. Ies pe la geamuri si ceilalti studenti cu niste fete adormite, ca de luni dimineata. Toata lumea e curioasa sa vada ce seîntâmpla când se aude scandal. Nu mai conteaza nici somnul, nici nimic când e spectacol. Vorba aia:„Pâine si circ sa fie, ca de restul ne ocupam noi“.


Anul aparitiei:   2008
Numar pagini: 512
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-973-669-630-5

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0501 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.