Jurisprudenta CEDO in Cauzele impotriva Romaniei Culegere de hotarari pentru examenele de admitere si promovare in magistratura. Teste grila

Preț: 85,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

Aceasta culegere este conceputa in principal pentru pregatirea examenelor in magistratura si contine toate hotararile CEDO indicate de Institutul National al Magistraturii in bibliografia de pregatire a acestor examene. In plus, am inclus aici si toate intrebarile tip grila formulate la concursurile de promovare in functie a magistratilor si la admiterea in magistratura din perioada 2007-2011.

   Constitutia Romaniei prevede in art. 11 si art. 20 aplicarea prioritara a Conventiei europene a drepturilor omului fata de dreptul intern, si chiar fata de propriile dispozitii, in materia respectarii drepturilor omului. In consecinta, judecatorul roman poate aplica direct dispozitiile Conventiei la un caz concret. Pentru aceasta, judecatorul roman trebuie sa cunoasca dispozitiile Conventiei. Iar aprofundarea sensului si a interpretarii acestora nu se poate face decat printr-o buna intelegere a jurisprudentei Curtii de la Strasbourg.
 
   De aceea, obligativitatea examinarii unor decizii CEDO ca parte a procesului de pregatire a magistratilor reprezinta un pas necesar in intelegerea corecta a cresterii efective a protectiei drepturilor omului la nivel national, de catre cel investit sa apere si sa aplice legea. In acest sens, constientizarea ca„evolutia” romaneasca in rezolvarea unor probleme ca cea a imobilelor nationalizate, de la Cauza Brumarescu impotriva Romaniei (Hotararea din 28 octombrie 1999) pana la deja celebra Hotarare pilot a Curtii in materie–„Maria Atanasiu” sau ca cea a rasismului, de la Cauza Cobzaru impotriva Romaniei (Hotararea din 26 iulie 2007), pana la Cauza Carabulea impotriva Romaniei (Hotararea din 13 iulie 2010), reflecta deocamdata incapacitatea crearii si aplicarii unor mecanisme eficiente care sa garanteze efectivitatea dreptului, pilon esential intr-o societate democratica, ar putea constitui un punct realist de reper in cautarea unor solutii juste si echitabile.

   In fapt, aceasta culegere se adreseaza fiecarui jurist si tuturor celor interesati de materia drepturilor omului si poate fi privita ca o reflectare a atitudinii sistemului judiciar romanesc in evolutia sa anevoioasa fata de prescriptiile Conventiei europene a drepturilor omului.



Numar pagini:1016
Anul aparitiei:2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0713 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.