Jim Rogers, Scoala vietii. Aventuri din calatorii si din pietele financiare - AudioBook Format CD MP3
PRP: 58,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 46,40 lei
Diferență: 11,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Jim Rogers
Editura: ACT SI POLITON
Anul publicării: 2016
DESCRIERE
Ca urmare a succesului extraordinar pe care l-a inregistrat cu Quantum Fund, Rogers a reusit sa-si implineasca visul de a renunta la munca la varsta de 37 de ani.
De atunci a predat cursuri de finante la Universitatea Columbia, a participat la emisiuni de televiziune, a calatorit de doua ori in jurul lumii (o data cu motocicleta, alta data cu masina) pentru a vedea cu ochii lui cum revolutiile din Chile vor afecta pretul cafelei in Seattle sau cum deficitul de cupru din Africa produce pene de curent in Ohio. Pe parcursul cartii audio, Rogers ofera observatii surprinzatoare privind mersul lumii si tendintele pe care le intrevede in viitor. El avertizeaza in numeroase randuri cu privire la pericolele economice care ameninta lumea de astazi, iar printre previziunile pe care le face in cartea sa si care si-au gasit recent confirmarea se afla si cea privind socul francului elvetian.
Scoala vietii este un audiobook ce ofera analize economice, politice si sociale percutante, in urma unei vieti incitante a autorului, traite la cote maxime, bazata pe o curiozitate neobosita de a experimenta si de a intelege lumea din jurul sau.
Jim Rogers povesteste in acest audiobook si despre perioada petrecuta pe Wall Street. Acolo, oamenii castiga multi bani atunci cand piata este in crestere, insa in conditii normale castigurile sunt mult mai greu de obtinut. Persistenta si perseverenta sunt absolut necesare pentru supravietuire, dar la fel este si judecata.„Am pus piciorul pe Wall Street la inceputul unui deceniu care avea sa se dovedeasca cel mai ingrozitor din istoria pietei. Prabusi¬rea indicelui Dow in 1970 era cea mai rea din anii 1930 incoace. Am lucrat doi ani ca analist la trei firme diferite inainte sa fiu angajat in acel an de Arnhold& S. Bleichroeder, o veche firma germano-evreiasca de investitii, de cel mai inalt calibru. (Gerson von Bleichroeder fusese bancherul lui Bismarck)”
Autorul audiobookului spune ca pe Wall Street este nevoie de curiozitate pentru a reusi. Dar si scepticism. Nu puteti lua de bune vorbele nimanui. Trebuie sa cercetati totul singuri; sa dovediti totul singuri. Fiecare sursa trebuie explorata. O suta de oameni pot sa intre intr-o camera, dar numai 3 sau 4% dintre ei vor iesi de acolo si vor emite judecata corecta.
La mijlocul anilor 1970, pietele erau groaznice, mersesera prost ani la rand si aveau sa mearga prost in continuare. In 1964, indicele Dow Jones incheiase anul la 800 si, in 1982, avea sa se afle tot la 800, dupa 18 ani de inflatie record.
La acea vreme, fondurile speculative erau putine si vindeau in lipsa, aceasta fiind una din modalitatile prin care ele isi acopera miza, un lucru relativ putin cunoscut. Majoritatea oamenilor cumpara si vand pentru a face profit. Vanzarea in lipsa inverseaza procesul prin care se obtine profitul. Se vinde mai intai, cu 25 de exemplu, si se cumpara apoi cu 10. Dar cum o puteti vinde daca nu o detineti? Imprumutati valoarea de la cineva. Vanzarea in lipsa este indispensabila pietei. Ii confera lichiditate si stabilitate. Piata are nevoie atat de vanzatori cat si de cumparatori. Fara vanzatori, preturile pot exploda, iar fara cumparatori, preturile se prabusesc. Vanzarea in lipsa nu este pentru jucatorul obisnuit de pe Wall Street. Cere ceva mai multe informatii si doar cei bine informati ar trebui sa aplice.
Uneori, a pierde totul, poate fi o experienta benefica, fiindca va invata cat de mult nu stiti. Dar daca va puteti reveni dupa un esec sau doua, sunt sanse mari sa aveti mai mult succes pe termen lung. Jim Rogers spune ca peste jumatate din oamenii din SUA au bani investiti pe piata si este surprinzator cat de putine stiu multi dintre ei, cat de numerosi sunt cei care nu stiu ce fac.
Modul in care deveniti un investitor de succes este investind numai in acele lucruri despre care aveti multe cunostinte. Fiecare se pricepe la ceva anume. Spre exemplu, daca sunteti pasionati de masini, informati-va cat de mult puteti cu privire la industria auto. Cititi mai mult despre ceea ce se intampla in acest domeniu, ce anume este nou.
Invatati, cu ajutorul acestui audiobook, sa ganditi in termenii adecvati: acesta este un lucru nou; acesta este un lucru diferit; aceasta este o schimbare de directie. Orice lucru nou sau diferit duce la consecinte pe parcurs. Trebuie sa invatati sa ganditi liber.
Asia
De cand s-a mutat in Asia, povesteste Jim Rogers in acest audiobook, nu mai concepe o eventuala intoarcere la New York. Si Orientul, spune el, va avea probleme, asa cum se intampla intotdeauna cu societatile in ascensiune spre putere si glorie. Statele Unite au supravietuit multor obstacole in cursul ascensiunii lor la putere, trecand printr-un razboi civil, mai multe crize economice, abuzuri privind drepturile omului, un esec al statului de drept, masacre si coruptie politica. In Asia, exista un dinamism ce in Statele Unite nu se mai regaseste. New York-ul este capitala economica si culturala a ceea ce reprezinta acum cea mai mare natiune datornica a lumii, cea mai mare natiune datornica din istoria lumii. Cele mai multe natiuni creditoare sunt in Asia. China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong– acolo se afla dinamismul si energia. Rata de economisire si investitii a acestor tari este mare.
Autorul acestui audiobook spune ca in Asia simte ca face parte dintr-un loc care progreseaza. Faptul ca sistemul de invatamant din Singapore este printre cele mai bune din lume, a cantarit mult in decizia familiei sale de a se muta acolo.. Doar 12% dintre singaporezi locuiesc in resedinte private, iar 88% stau in apartamente HDB (apartamente oferite de catre Comisia pentru Locuinte si Dezvoltare). Guvernul a realizat ca pentru a construi o societate stabila, este necesar sa ofere cetatenilor sai o miza in acea societate. In acest scop, s-a mobilizat sa ofere locuinte pentru toata lumea. Economia s-a dezvoltat rapid. Locuintele HDB sunt mult mai elaborate decat cele construite in urma cu 45 de ani. Unul dintre secretele succesului statului Singapore consta in rata sa ridicata de economii si investitii. Toti economisesc si investesc pentru viitor, asa cum se intampla in multe tari din Asia. In Singapore, economisirea este obligatorie, fiecare este solicitat sa contribuie cu 20% din venitul sau la Fondul Central de Economii.
„Daca erai destept la inceputul secolului XIX, te mutai la Londra. Daca erai destept la inceputul secolului XX, te mutai la New York. Daca esti destept la inceputul secolului XXI, te muti in Asia.” (Jim Rogers)
Singapore are un succes uimitor. A acumulat multa experienta si bogatie, incat, spune Rogers,„nu il pot vedea pierzandu-le in timpul vietii mele decat daca s-ar face unele greseli grave.”
Profesorul Rogers
Jim Rogers a predat un curs postuniversitar, ca profesor asociat, fara sa aiba vreo experienta asemanatoare pana in acel moment. Le-a spus studentilor asa:„Va voi preda acest curs ca si cand ati lucra pentru mine. Sunt directorul de cercetare, directorul de investitii, la un fond, si voi veti fi analistii mei. Va voi da companii pe care sa le analizati sa va voi invata cum sa faceti acest lucru.”
Autorul audiobookului Scoala vietii, mai spune:„Postul de profesor titular este, in cel mai rau caz, locul unde isi gasesc refugiul profesorii incompetenti. Mediul universitar american este controlat de cadrele universitate titulare. Acestea fac cercetare; merg la biblioteca. Majoritatea nu o vor spune, dar studentii care vin la ei, pentru ca fie au nevoie de ajutor suplimentar, fie se plang de notele lor sau trimit lucrari care trebuie notate, sunt un impediment in calea a ceea ce ei considera a fi adevarata munca a unui profesor universitar.”
Probleme economice mondiale
SUA este una dintre putinele tari care impune taxe pe baza de cetatenie, nu de rezidenta. Daca cineva renunta la cetatenia americana, se presupune ca o face din motive fiscale, si astfel, trebuie platita o taxa de expatriere, calculata in functie de valoarea activelor persoanei respective.
In acest audiobook, Rogers abordeaza si problema Greciei. Politicienii de la Atena considera ca desprinderea de zona euro este solutia cea mai usoara. Dar acest lucru ar fi o greseala. La inceput va exista un entuziasm debordant, drahma se va tranzactiona la un pret atat de mic incat tara se va bucura de un bilant comercial cu mult mai bun, insa valoarea neta a fiecaruia se va prabusi. Nimeni nu va avea incredere in acea valuta sau in greci. Nimeni nu le va imprumuta bani sau nu va investi acolo.
Lumea a trecut prin perioade de panica financiara, prin dezastre financiare, de la inceputul istoriei. Nu este confortabil. Se intampla. Si lumea supravietuieste. In 1966, Japonia a trecut printr-o zguduitoare cadere. Fiecare broker de actiuni din Japonia a dat faliment. Fiecare broker! Dar in urmatorii 25 de ani, Japonia s-a bucurat de un succes fenomenal, pe care nu l-a intrecut nicio tara in a doua jumatate a secolului XX.
La inceputul anilor 1990, Suedia, cu o bula similara celei americane, s-a confruntat cu propriul colaps. Dar guvernul s-a abtinut sa acorde asistenta financiara de urgenta tuturor. Multi oameni au ajuns faliti, fiind o perioada extrem de grea de 2-3 ani. Dar de atunci, Suedia si-a revenit, s-a dezvoltat, iar acum are una dintre cele mai solide economii ale lumii. Valuta sa este mult mai puternica decat majoritatea, in parte datorita suferintei indurate de tara pe parcursul acelei perioade grele. Acelasi lucru s-a intamplat in 1994 in Mexic si la finele anilor 1990 in Rusia.
„Cei care si-au propus si au incercat sa manipuleze piata, nu au reusit niciodata. Nimeni nu are puterea de a nega legile cererii si ofertei. Dar asta nu-i va opri pe politicieni. Candva, in viitorul apropiat, ii veti vedea instituind controale ale pretului.”
Conform acestui audiobook, economia lumii este un sistem de distrugere creativa. Noul capata forta si inlocuieste vechiul. Automobilul a aparut si a inlocuit calul si trasurica. Toyota a aparut si a inlocuit General Motors. Televiziunea a aparut si multe lucruri s-au schimbat. Asa merge lumea cum a mers dintotdeauna si cum o va face mereu. In unele parti ale Asiei, prosperitatea este evidenta si, in anumite locuri, prosperitatea a fost precursoarea democratiei. In Singapore va fi interesant de vazut daca prosperitatea isi va determina beneficiarii sa se opuna guvernului.
Chinezii sunt printre cei mai mari capitalisti ai lumii. Dupa spusele autorului acestui audiobook, California este mai comunista decat China.„Massachusetts este mai socialist decat China. Am dat de multi oameni de afaceri carora le place foarte mult sa faca afaceri in China deoarece, odata ce primesc aprobarea nu este atat de greu. Desigur, exista constrangeri si exista povesti de groaza. Dar, la modul general, acesti oameni ar prefera sa faca afaceri in China decat, practic, oriunde altundeva in lume, incluzand aici Coreed de Sud, Europa si, cu siguranta, SUA.”
Format: CD MP3
Durata: 8: 14 Ore
Scoala vietii este un audiobook ce ofera analize economice, politice si sociale percutante, in urma unei vieti incitante a autorului, traite la cote maxime, bazata pe o curiozitate neobosita de a experimenta si de a intelege lumea din jurul sau.
Jim Rogers povesteste in acest audiobook si despre perioada petrecuta pe Wall Street. Acolo, oamenii castiga multi bani atunci cand piata este in crestere, insa in conditii normale castigurile sunt mult mai greu de obtinut. Persistenta si perseverenta sunt absolut necesare pentru supravietuire, dar la fel este si judecata.„Am pus piciorul pe Wall Street la inceputul unui deceniu care avea sa se dovedeasca cel mai ingrozitor din istoria pietei. Prabusi¬rea indicelui Dow in 1970 era cea mai rea din anii 1930 incoace. Am lucrat doi ani ca analist la trei firme diferite inainte sa fiu angajat in acel an de Arnhold& S. Bleichroeder, o veche firma germano-evreiasca de investitii, de cel mai inalt calibru. (Gerson von Bleichroeder fusese bancherul lui Bismarck)”
Autorul audiobookului spune ca pe Wall Street este nevoie de curiozitate pentru a reusi. Dar si scepticism. Nu puteti lua de bune vorbele nimanui. Trebuie sa cercetati totul singuri; sa dovediti totul singuri. Fiecare sursa trebuie explorata. O suta de oameni pot sa intre intr-o camera, dar numai 3 sau 4% dintre ei vor iesi de acolo si vor emite judecata corecta.
La mijlocul anilor 1970, pietele erau groaznice, mersesera prost ani la rand si aveau sa mearga prost in continuare. In 1964, indicele Dow Jones incheiase anul la 800 si, in 1982, avea sa se afle tot la 800, dupa 18 ani de inflatie record.
La acea vreme, fondurile speculative erau putine si vindeau in lipsa, aceasta fiind una din modalitatile prin care ele isi acopera miza, un lucru relativ putin cunoscut. Majoritatea oamenilor cumpara si vand pentru a face profit. Vanzarea in lipsa inverseaza procesul prin care se obtine profitul. Se vinde mai intai, cu 25 de exemplu, si se cumpara apoi cu 10. Dar cum o puteti vinde daca nu o detineti? Imprumutati valoarea de la cineva. Vanzarea in lipsa este indispensabila pietei. Ii confera lichiditate si stabilitate. Piata are nevoie atat de vanzatori cat si de cumparatori. Fara vanzatori, preturile pot exploda, iar fara cumparatori, preturile se prabusesc. Vanzarea in lipsa nu este pentru jucatorul obisnuit de pe Wall Street. Cere ceva mai multe informatii si doar cei bine informati ar trebui sa aplice.
Uneori, a pierde totul, poate fi o experienta benefica, fiindca va invata cat de mult nu stiti. Dar daca va puteti reveni dupa un esec sau doua, sunt sanse mari sa aveti mai mult succes pe termen lung. Jim Rogers spune ca peste jumatate din oamenii din SUA au bani investiti pe piata si este surprinzator cat de putine stiu multi dintre ei, cat de numerosi sunt cei care nu stiu ce fac.
Modul in care deveniti un investitor de succes este investind numai in acele lucruri despre care aveti multe cunostinte. Fiecare se pricepe la ceva anume. Spre exemplu, daca sunteti pasionati de masini, informati-va cat de mult puteti cu privire la industria auto. Cititi mai mult despre ceea ce se intampla in acest domeniu, ce anume este nou.
Invatati, cu ajutorul acestui audiobook, sa ganditi in termenii adecvati: acesta este un lucru nou; acesta este un lucru diferit; aceasta este o schimbare de directie. Orice lucru nou sau diferit duce la consecinte pe parcurs. Trebuie sa invatati sa ganditi liber.
Asia
De cand s-a mutat in Asia, povesteste Jim Rogers in acest audiobook, nu mai concepe o eventuala intoarcere la New York. Si Orientul, spune el, va avea probleme, asa cum se intampla intotdeauna cu societatile in ascensiune spre putere si glorie. Statele Unite au supravietuit multor obstacole in cursul ascensiunii lor la putere, trecand printr-un razboi civil, mai multe crize economice, abuzuri privind drepturile omului, un esec al statului de drept, masacre si coruptie politica. In Asia, exista un dinamism ce in Statele Unite nu se mai regaseste. New York-ul este capitala economica si culturala a ceea ce reprezinta acum cea mai mare natiune datornica a lumii, cea mai mare natiune datornica din istoria lumii. Cele mai multe natiuni creditoare sunt in Asia. China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong– acolo se afla dinamismul si energia. Rata de economisire si investitii a acestor tari este mare.
Autorul acestui audiobook spune ca in Asia simte ca face parte dintr-un loc care progreseaza. Faptul ca sistemul de invatamant din Singapore este printre cele mai bune din lume, a cantarit mult in decizia familiei sale de a se muta acolo.. Doar 12% dintre singaporezi locuiesc in resedinte private, iar 88% stau in apartamente HDB (apartamente oferite de catre Comisia pentru Locuinte si Dezvoltare). Guvernul a realizat ca pentru a construi o societate stabila, este necesar sa ofere cetatenilor sai o miza in acea societate. In acest scop, s-a mobilizat sa ofere locuinte pentru toata lumea. Economia s-a dezvoltat rapid. Locuintele HDB sunt mult mai elaborate decat cele construite in urma cu 45 de ani. Unul dintre secretele succesului statului Singapore consta in rata sa ridicata de economii si investitii. Toti economisesc si investesc pentru viitor, asa cum se intampla in multe tari din Asia. In Singapore, economisirea este obligatorie, fiecare este solicitat sa contribuie cu 20% din venitul sau la Fondul Central de Economii.
„Daca erai destept la inceputul secolului XIX, te mutai la Londra. Daca erai destept la inceputul secolului XX, te mutai la New York. Daca esti destept la inceputul secolului XXI, te muti in Asia.” (Jim Rogers)
Singapore are un succes uimitor. A acumulat multa experienta si bogatie, incat, spune Rogers,„nu il pot vedea pierzandu-le in timpul vietii mele decat daca s-ar face unele greseli grave.”
Profesorul Rogers
Jim Rogers a predat un curs postuniversitar, ca profesor asociat, fara sa aiba vreo experienta asemanatoare pana in acel moment. Le-a spus studentilor asa:„Va voi preda acest curs ca si cand ati lucra pentru mine. Sunt directorul de cercetare, directorul de investitii, la un fond, si voi veti fi analistii mei. Va voi da companii pe care sa le analizati sa va voi invata cum sa faceti acest lucru.”
Autorul audiobookului Scoala vietii, mai spune:„Postul de profesor titular este, in cel mai rau caz, locul unde isi gasesc refugiul profesorii incompetenti. Mediul universitar american este controlat de cadrele universitate titulare. Acestea fac cercetare; merg la biblioteca. Majoritatea nu o vor spune, dar studentii care vin la ei, pentru ca fie au nevoie de ajutor suplimentar, fie se plang de notele lor sau trimit lucrari care trebuie notate, sunt un impediment in calea a ceea ce ei considera a fi adevarata munca a unui profesor universitar.”
Probleme economice mondiale
SUA este una dintre putinele tari care impune taxe pe baza de cetatenie, nu de rezidenta. Daca cineva renunta la cetatenia americana, se presupune ca o face din motive fiscale, si astfel, trebuie platita o taxa de expatriere, calculata in functie de valoarea activelor persoanei respective.
In acest audiobook, Rogers abordeaza si problema Greciei. Politicienii de la Atena considera ca desprinderea de zona euro este solutia cea mai usoara. Dar acest lucru ar fi o greseala. La inceput va exista un entuziasm debordant, drahma se va tranzactiona la un pret atat de mic incat tara se va bucura de un bilant comercial cu mult mai bun, insa valoarea neta a fiecaruia se va prabusi. Nimeni nu va avea incredere in acea valuta sau in greci. Nimeni nu le va imprumuta bani sau nu va investi acolo.
Lumea a trecut prin perioade de panica financiara, prin dezastre financiare, de la inceputul istoriei. Nu este confortabil. Se intampla. Si lumea supravietuieste. In 1966, Japonia a trecut printr-o zguduitoare cadere. Fiecare broker de actiuni din Japonia a dat faliment. Fiecare broker! Dar in urmatorii 25 de ani, Japonia s-a bucurat de un succes fenomenal, pe care nu l-a intrecut nicio tara in a doua jumatate a secolului XX.
La inceputul anilor 1990, Suedia, cu o bula similara celei americane, s-a confruntat cu propriul colaps. Dar guvernul s-a abtinut sa acorde asistenta financiara de urgenta tuturor. Multi oameni au ajuns faliti, fiind o perioada extrem de grea de 2-3 ani. Dar de atunci, Suedia si-a revenit, s-a dezvoltat, iar acum are una dintre cele mai solide economii ale lumii. Valuta sa este mult mai puternica decat majoritatea, in parte datorita suferintei indurate de tara pe parcursul acelei perioade grele. Acelasi lucru s-a intamplat in 1994 in Mexic si la finele anilor 1990 in Rusia.
„Cei care si-au propus si au incercat sa manipuleze piata, nu au reusit niciodata. Nimeni nu are puterea de a nega legile cererii si ofertei. Dar asta nu-i va opri pe politicieni. Candva, in viitorul apropiat, ii veti vedea instituind controale ale pretului.”
Conform acestui audiobook, economia lumii este un sistem de distrugere creativa. Noul capata forta si inlocuieste vechiul. Automobilul a aparut si a inlocuit calul si trasurica. Toyota a aparut si a inlocuit General Motors. Televiziunea a aparut si multe lucruri s-au schimbat. Asa merge lumea cum a mers dintotdeauna si cum o va face mereu. In unele parti ale Asiei, prosperitatea este evidenta si, in anumite locuri, prosperitatea a fost precursoarea democratiei. In Singapore va fi interesant de vazut daca prosperitatea isi va determina beneficiarii sa se opuna guvernului.
Chinezii sunt printre cei mai mari capitalisti ai lumii. Dupa spusele autorului acestui audiobook, California este mai comunista decat China.„Massachusetts este mai socialist decat China. Am dat de multi oameni de afaceri carora le place foarte mult sa faca afaceri in China deoarece, odata ce primesc aprobarea nu este atat de greu. Desigur, exista constrangeri si exista povesti de groaza. Dar, la modul general, acesti oameni ar prefera sa faca afaceri in China decat, practic, oriunde altundeva in lume, incluzand aici Coreed de Sud, Europa si, cu siguranta, SUA.”
Format: CD MP3
Durata: 8: 14 Ore
OPINIA CITITORILOR