Iuliu Maniu. Sfinxul de la Badacin

PRP: 100,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 75,00 lei
Diferență: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Anul publicării: 2023
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Proiect editorial dedicat lui Iuliu Maniu la 150 de ani de la nastere si la 70 de ani de la trecerea in eternitate.
Cuvant-inainte de Vasile Puscas

Volum aparut sub egida: Academia Romana, Institutul de Istorie „George Baritiu” Cluj-Napoca, Fundatia Transilvania Leaders, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si Casa Memoriala „Iuliu Maniu” din Badacin.

Foto coperta 1 si interior: Arhiva Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Badacin.

 

 

Onorata Adunare Nationala!

Istoria ne-a invatat sa credem in adevarul cuvintelor, ca n-ai sa astepti nimic de la imparatii straini, nici de la fiii altor neamuri. Bine poti sa astepti singur numai de la propriile tale puteri. Dovedindu-ni-se acest adevar peste orice indoiala, datoria noastra nu poate fi alta decat sa cercetam, cu cea mai mare grija, unde gasim intreaga forta proprie, care ne poate mentine in viitor si ne poate garanta marirea si gloria Neamului pentru totdeauna. (IULIU MANIU)

 

Descendent dintr-o vestita familie de luptatori pentru cauza romanitatii, incadrata in sustinerea Proiectului National Romanesc al? colii Ardelene, Iuliu Maniu a urcat pe scena politica a Romaniei Mari, din 1918, pentru a desavarsi idealul national al romanilor prin construirea unei Romanii Noi. A fost un politician cu convingeri democratice solide si un om de stat dedicat total binelui? arii. Testamentul lui politic a incorporat crezul rostit inca la sfarsitul secolului al XIX-lea: „Jur pe Dumnezeu, pe constiinta si pe onoare ca imi voi jertfi viata pentru triumfarea cauzei romanesti”. Model de seriozitate, rigoare si munca neintrerupta pentru realizarea binelui public, Iuliu Maniu a fost exemplul sacrificiului unei vieti inchinate Altarului Natiunii Romane.

Gandindu-se la readucerea in atentia contemporanilor a portretului unei asemenea personalitati importante, Editura? coala Ardeleana si partenerii ei au lansat Proiectul editorial „Iuliu Maniu”. Concretizarea acestui demers consta si in publicarea volumului intocmit de istoricul Marin Pop, Iuliu Maniu. Sfinxul de la Badacin. De la bun inceput, trebuie spus ca ceea ce ne propune autorul nu este o biografie clasica si nici un studiu monografic. Este, mai degraba, un portret alcatuit din liniile sugerate de dezbaterile publice din ultimele decenii, care au avut ca preocupare viata si activitatea politica ale lui Iuliu Maniu. De aceea, volumul este constituit tematic din studii si articole publicate de Marin Pop in reviste de cultura si socio-politice, intre care amintim valoroasa publicatie Caiete Silvane (Zalau). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evolutia lui Iuliu Maniu in spatiul public, preponderent in epoca interbelica. Autorul a realizat o bogata documentare arhivistica, a investigat presa vremii, memorialis­tica si a intervievat cateva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducand interpretari istoriografice noi. In acelasi timp, prin tematica propusa si stilul exprimarii, istoricul salajean Marin Pop se adreseaza tuturor cititorilor interesati si fascinati de personalitatea extraordinara a celui care dupa Marea Unire i se spunea „Sfinxul de la Badacin”. (VASILE PU? CA?)

 

Din punct de vedere politic, Iuliu Maniu i-a urmat in functia de pre­se­dinte al Partidului National Roman lui George Pop de Basesti, care trece in eternitate la scurt timp dupa Marea Unire, la 23 februarie 1919. Lui Iuliu Maniu i-a urmat in functie ucenicul sau, Corneliu Coposu. In ordine cronologica, Simion Barnutiu, George Pop de Basesti, Iuliu Maniu si Corneliu Coposu sunt considerate cele mai importante personalitati politice pe care Salajul le-a dat istoriei. (MARIN POP)

 

Cuprins

Cuvant-inainte de Vasile Puscas

Introducere

Familia Maniu

Ioan Maniu (1833-1895)

Clara Maniu (1842-1929)

Cassiu Maniu (1867-1943)

Cornelia Maniu, semnatara a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, sub lupa Securitatii

Testamentul Corneliei Maniu, un document relevant de credinta

Copilaria si formarea profesionala a lui Iuliu Maniu

Din Marele Razboi: „Pleaca si Maniu”. Activitatea militara si politica a lui Iuliu Maniu in timpul Primului Razboi Mondial

Pozitia lui Iuliu Maniu si a Partidului National Roman din Transilvania in problema dizolvarii Consiliului Dirigent

Activitatea politica a lui Iuliu Maniu in toamna anului 1921 si inceputul anului 1922

Pozitia lui Iuliu Maniu si a Partidului National Roman in problema incoronarii Familiei Regale la Alba Iulia (15 octombrie 1922)

Iuliu Maniu, candidat pe listele Partidului National-? aranesc Salaj (1926-1938)

Serbarile Marii Uniri de la Alba Iulia (20 mai 1929)

Iuliu Maniu, participant la sfintirea bisericii din Bobota (1929)

Secvente ale vietii politice interbelice. Un exemplu de moralitate: Iuliu Maniu

Iuliu Maniu si gruparea „actionista” din cadrul Tineretului National-? aranesc (1931-1933)

Iuliu Maniu omagiat de catre salajeni la implinirea varstei de 60 de ani (1933)

Congresul studentesc de la Badacin (1 Decembrie 1933)

Infiintarea si activitatea garzilor „Iuliu Maniu” (1934)

Intrunirile politice national-taraniste de la Sovata in perioada 1933-1938. Iuliu Maniu versus Alexandru Vaida-Voevod si Camarila regala

Incercarile lui Iuliu Maniu de a salva democratia interbelica (ianuarie 1938)

Iuliu Maniu catre regele Carol al II-lea. Despre revenirea lui Carol al II-lea in tara, deziderate si consecinte

Corneliu Coposu despre atitudinea lui Iuliu Maniu fata de evrei

Legaturile lui Iuliu Maniu cu Miscarea Legionara, descrise de Corneliu Coposu

Intalniri secrete intre Iuliu Maniu, Nicolae D. Cocea si Mihail Ralea (1942-1944)

Eforturile lui Iuliu Maniu de a recupera provinciile romanesti cedate in anul 1940

Corneliu Coposu despre „Capcana de la Tamadau”

Grigore Gafencu despre adevarata semnificatie a arestarii lui Iuliu Maniu

O comemorare interzisa de catre Securitate. 20 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

Corneliu Coposu despre cele trei presupuse greseli politice ale mentorului sau, Iuliu Maniu

Incercari ale salajenilor de comemorare si reabilitare a memoriei lui Iuliu Maniu, sub lupa Securitatii

Prelegere Badacin 2016. Corneliu Coposu despre oratorul Iuliu Maniu

O zi din viata lui Iuliu Maniu descrisa de Corneliu Coposu

Corneliu Coposu despre arhiva lui Iuliu Maniu

Bibliografie

Discursuri istorice

     Discursul rostit de Iuliu Maniu la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

     Primul discurs rostit de Iuliu Maniu in Parlamentul Romaniei Mari. Marti, 22 decembrie 1919

     Declaratie facuta in numele Partidului National si Partidului? aranesc privind proiectul noii Constitutii (9 martie 1923)

     Declaratia prezentata in Adunarea Deputatilor privind fuziunea Partidului National cu Partidul? aranesc si crearea Partidului National-? aranesc in 15 noiembrie 1926

     Declaratia din 14 iunie 1930 dupa revenirea regelui Carol al II-lea in tara

     Consideratii privind necesitatea unei confederatii sud-est europene    si actiunile intreprinse in anii 1929-1933 (4 aprilie 1934)

     Declaratii date de Iuliu Maniu pe durata anchetei din 14 iulie – 26 septembrie 1947

Indice de nume (selectiv)

Album foto Iuliu Maniu

 

MARIN POP este sef sectie Muzeografie-muzee locale in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau. Este originar din Bobota, judetul Salaj, satul Seniorului Corneliu Coposu. Absolvent al Facultatii de? tiinte Socio-Umane, specializarea Istorie-Geografie, din cadrul Universitatii Oradea (1997); muzeograf in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, specializarea Istorie contemporana (1997-2008); de la 1 ianuarie 2009 – cercetator stiintific si sef Sectie Istorie moderna si contemporana (devenita din anul 2011 sectia Muzeografie-muzee locale). In perioada 2007-2010, a urmat cursurile? colii Doctorale a Universitatii din Oradea, specializarea Istorie. In anul 2010, a sustinut teza de doctorat cu tema „Viata politica in Romania interbelica (1919-1938). Activitatea Partidului National si National-? aranesc din Ardeal si Banat”, avandu-l coordonator stiintific pe prof. univ. dr. Mihai D. Drecin. In domeniul muzeo­grafiei, a organizat numeroase expozitii de baza, printre care o amintim pe cea de la Centrul Cultural „? incai-Coposu” din Bobota (sala Corneliu Coposu – 1998) sau pe cea de la? coala „Corneliu Coposu” din Zalau (2000); alte expozitii de baza la scolile din Zalau, muzeele locale din Buciumi, Bocsa, Napradea, Casa Memoriala „Iuliu Maniu” din? imleu si Badacin etc. Participa si organizeaza numeroase sesiuni stiintifice, simpozioane, mese rotunde, conferinte, etc. Este redactor la revistele de cultura Acta Mvsei Porolissensis si Caiete Silvane. A publicat, pana in prezent, 26 de volume (autor, coautor, coordonator, editii ingrijite, editor), 78 studii si articole stiintifice in revistele de specialitate din tara si peste 200 articole in revistele de cultura din Salaj si Satu Mare, marea lor majoritate in revista de cultura Caiete Silvane.

Dintre volumele de autor, amintim (selectiv) urmatoarele: Viata politica in Romania interbelica (1919-1938). Activitatea Partidului National si National-? aranesc din Ardeal si Banat, Cluj-Napoca, Editura Mega si Porolissum, 2014 (teza de doctorat); Monografia familiei Coposu. Intre istorie si memorie, Zalau, Editura Caiete Silvane, 2014; Corneliu Coposu si Blajul. Destinul unei generatii, Zalau, Editura Caiete Silvane, 2015; Corneliu Coposu si exilul romanesc sub lupa Securitatii (documente si corespondenta), Bucuresti, Editura Universitara, 2017; Personalitati salajene, din generatia Marii Uniri, Cluj-Napoca, Editura Argonaut si Editura Mega, 2018; Corneliu Coposu sub lupa Securitatii (declaratii, corespondenta, conferinte si scrieri inedite), Bucuresti, Editura Vremea, 2020 (lucrare distinsa cu premiul Fundatiei Culturale Memoria pentru cea mai buna culegere de documente); coautor (selectiv): Documente privind Zona Codru si Sub Codru din Salajul istoric, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2017; Case, oameni si povesti. Arhitectura si locuire pe Valea Somesului – Salaj, Bucuresti, Editura Universitara, si Zalau, Editura Porolissum, 2018; Colectivizarea agriculturii in Salaj. Contributii documentare (1949-1962), Cluj-Napoca, Editura Mega, 2020; Cartea de aur a judetului Salaj (1933-1937), Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2020; Case, oameni si povesti. Arhitectura si locuire pe Valea Almasului – Salaj, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2021; coordonator (selectiv): Monografia localitatii Bobota, Cluj-Napoca, Editura Eikon, 2013; editii ingrijite, editor: Corneliu Coposu, Jurnal din vremuri de razboi, Zalau, Editura Caiete Silvane, 2013, editie ingrijita de dr. Marin Pop si ing. Cristian Fulger (editia I/2013, editia II/2014); Corneliu Coposu, Journal aus den zeiten des krieges, Bucuresti, Editura Mica Valahie, 2015, editie ingrijita si studiu introductiv de Marin Pop; Corneliu Coposu, Din cele trecute vremi. Jurnalist la Cluj (1935-1938), editie alcatuita, ingrijita si studiu introductiv Marin Pop, Zalau, Editura Caiete Silvane, 2016; Cooperativizare si decooperativizare in Romania (editor Marin Pop), Cluj-Napoca, Editura Mega si Editura Porolissum, 2019.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Cărți noi - Istorie

Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.