Istoria tinutului Herta pana in anul 1940

PRP: 25,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 23,75 lei
Diferență: 1,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

Lucrarea profesorului IOAN MURARIU, doctor in stiinte istorice, vine sa umple un gol in istoriografia noastra actuala. Din 1940 (pana la aceasta data nu s-a pus problema tratarii distincte a unui teritoriu romanesc) si pana astazi nu exista despre Tinutul Herta nicio lucrare monografica. Asa cum releva, pe buna dreptate, autorul, in Introducerea sa succinta, dar consistenta,„niciodata in manualele scolare nu s-a scris un rand despre pierderea Tinutului Herta, in acelasi timp cu Basarabia si nordul Bucovinei. Mai mult decat atat, Tinutul Herta nu a fost mentionat nici macar pe o harta didactica intre teritoriile rapite Romaniei in cursul anului 1940”.

Spre a remedia aceasta lacuna importanta si a preveni orice interpretare eronata, falsa, ori simplele presupuneri si speculatii ale nespecialistilor, nu atat din tara, cat mai ales de peste hotare, dorind sa ofere cititorului posibilitatea de a cunoaste realitatea istorica a trecutului in toata veridicitatea sa, istoricul Ioan Murariu– care ne-a obisnuit in ultimele decenii cu studii si lucrari de o inalta probitate si responsabilitate in cercetarea si relevarea adevarului, cu meticulozitatea si rigurozitatea stiintifica ce i-au devenit caracteristice– exploreaza si sintetizeaza elementele definitorii ale evolutiei Tinutului Herta, din Antichitate si pana in 1940, anul ocuparii si anexarii sale abuzive de catre trupele sovietice.

In acest scop, autorul utilizeaza critic o bogata literatura de specialitate, romaneasca si straina– colectii de documente, catagrafii, cronici, recensaminte, marturii de epoca, dar mai ales documente de arhiva– ordonandu-si rezultatele cercetarii sale intr-o densa si complexa lucrare monografica ce vizeaza intreaga istorie a vietii materiale si spirituale a locuitorilor herteni, istorie ce se integreaza Moldovei, in mod organic, in intregul Ev Mediu, apoi, in epoca moderna, statului roman unitar.

Reconstituirea obiectiva,„sine ira et studio”, a trecutului istoric se face printr-o competenta si elevata cercetare si selectare a faptelor, proceselor, evenimentelor istorice reprezentative, cu caracter economic, social-politic, demografic, cultural, religios, din care, fara ca autorul sa angajeze niciun fel de polemica, reiese in mod convingator, indubitabil, apartenenta qvasi-totala a Tinutului Herta la civilizatia si spiritualitatea romaneasca, prin continutul etnic, lingvistic, confesional al populatiei, prin intreaga sa evolutie istorica.

Textul propriu-zis al lucrarii este exprimat intr-un limbaj stiintific, sobru, limpede, firesc, antrenant si, totodata, fiecare pagina este insotita de un aparat critic, bine dozat si solid argumentat, cu izvoare si lucrari de specialitate, oferindu-i, astfel, cititorului posibilitatea sa verifice el insusi cele scrise.

Ceea ce sporeste considerabil valoarea lucrarii– constituind, in acelasi timp, cea mai veritabila concluzie asupra caracterului romanesc al Tinutului Herta, cel putin in toata evolutia sa, din Antichitate si pana in anul 1940– este ultimul capitol, Anexe, din care orice om de buna credinta, specialist sau simplu cititor, poate constata fara niciun efort, decat acela de a afla din graiul fidel, impartial, al documentelor de epoca, faptul esential ca, de pilda, stapanii de pamant, numele oamenilor si ale satelor, bisericile– cu hramurile lor numite dupa traditie romaneasca– precum si ctitorii acestora, structura demografica radiografiata pe criterii etnice si confesionale, personalitatile vietii culturale si creatiile reprezentative ale acestora, totul si toate arata caracterul romanesc al Tinutului Herta pana la 1940.

Ne aflam, asadar, in fata unei lucrari ce merita sa vada, cat mai repede si in conditii grafice corespunzatoare, lumina tiparului, intr-un numar suficient de exemplare, spre a ajunge in toate bibliotecile si in toate judetele tarii.

Prof. univ. dr. MIHAI IACOBESCU

 Decanul Facultatii de Litere si Stiinte
al Universitatii„Stefan cel Mare” din Suceava



Anul aparitiei: 2010    
Format: 14X20 cm
Nr. pagini: 216

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0554 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.