Istoria Clujului V
DESCRIERE
Seria I, Vol. V. Proiect editorial aparut sub egida Asociatiei „Vechiul Cluj” si a Institutului de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane
Editie critica in limba romana de Varga Attila. Prefata de Ioan Bolovan si de Tudor Salagean. Postfata de Adrian Crivii.
Colectia Clujul din cuvinte este coordonata de Irina Petras
Multa lume a citat aceasta carte, insa putina lume a citit-o. In ciuda valorii sale, ea a fost publicata o singura data, si nu a fost niciodata tradusa in limba romana. Suntem mandri ca am demarat proiectul de traducere in limba romana a acestei lucrari monumentale, de importanta majora pentru istoria Clujului. (Sebastian-Iacob Moga, Presedinte al Asociatiei „Vechiul Cluj”)
* * *
Pentru multi dintre cititorii prezentei carti poate parea neobisnuit faptul ca deschidem randurile de fata adresand sincere felicitari colegului nostru Dr. Varga Attila, cercetator stiintific principal la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane si profesor asociat la Oxford Brookes University, pentru consecventa demonstrata, in ultimii ani, in ceea ce priveste recuperarea operei unui mare istoric maghiar din epoca moderna.
Iata ca, acum, avem finalizata traducerea si editarea critica a celui de al cincilea volum al primei serii din monografia dedicata istoriei Clujului de catre savantul Jakab Elek. Reiterez, si cu acest prilej, ideea ca opera lui Jakab Elek este una cardinala pentru cunoasterea adecvata nu doar a istoriei Clujului, dar si a trecutului Transilvaniei date fiind rosturile acestui burg transilvan din Evul Mediu pana in secolul al XIX-lea. (Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan)
* * *
In urma cu cinci ani, Asociatia „Vechiul Cluj” a luat decizia de a sustine initiativa cercetatorului Varga Attila, de la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane, care isi propunea sa ofere publicului larg prima traducere in limba romana a uneia dintre cele mai importante lucrari despre istoria orasului de pe Somes: Istoria Clujului, de Jakab Elek. [...] volumul de fata, al cincilea al celui de-al III-lea tom al Istoriei Clujului, este dedicat remarcabilei domnii a Mariei Terezia de Habsburg, arhiducesa a Austriei, regina a Ungariei si Boemiei (1740-1780), dar si imparateasa a Sfantului Imperiu Roman, in calitate de sotie a imparatului Francisc I (1745-1765) si de mama a imparatului Iosif al II-lea (1765-1790). Personalitate puternica si dinamica, [...] Maria Terezia a ramas prezenta in memoria colectiva a transilvanenilor, devenind personaj al mai multor legende. (Tudor Salagean)
* * *
Iata ca Istoria Clujului de Jakab Elek, traducere in limba romana de Varga Attila, a ajuns si la volumul al cincilea, ceea ce, fireste, inseamna mult pentru acest proiect de lunga durata. Acesta, asa cum se stie, este sustinut de Asociatia „Vechiul Cluj” si Primaria Municipiului Cluj-Napoca, propunandu-si sa ofere si publicului de limba romana accesul la una din operele monumentale din secolul trecut care, azi inclusiv, este de referinta pentru toti cei care vor sa cunoasca mai bine trecutul acestei urbe.
Trebuie sa marturisesc faptul ca sunt placut surprins si bucuros, totodata, pentru aceea ca prezentul demers, extrem de dificil, se bucura de continuitate, iar aceasta se datoreaza institutiilor sus mentionate, dar si cercetatorului dr. Varga Attila de la Institutul de Istorie „George Baritiu” din Cluj-Napoca al Academiei Romane, cel care, pe langa proiectele sale complexe cu caracter interdisciplinar, si-a asumat, cu mult curaj, si aceasta provocare deloc usoara. (Dr. Adrian Crivii)
OPINIA CITITORILOR