Istoria Clujului III
DESCRIERE
Cartea autorului Elek Jakab „Istoria Clujului III" de la editura SCOALA ARDELEANA
Seria I, Vol. III. Proiect editorial aparut sub egida Asociatia „Vechiul Cluj”
Editie critica in limba romana de Varga Attila. Prefata de Ioan Bolovan. Postfata de Tudor Salagean si Adrian Crivii.
Colectia Clujul din cuvinte este coordonata de Irina Petras
Volumul de fata abordeaza intervalul de timp care se refera la perioada domniei lui Carol al VI-lea de Habsburg, secventa cronologica in care Clujul a fost martorul a numeroase tensiuni politice si sociale, generate de instaurarea dominatiei austriece si acomodarea societatii transilvanene cu noul model de organizare societala impus de Casa de Habsburg.
Orasul Cluj cunoaste si cateva episoade interesante privind viata politica a provinciei prin faptul ca, intre anii 1718-1730, s-au desfasurat aici lucrarile Dietei Transilvaniei, iar in perioada 1719-1732 Guberniul provincial si-a mutat aici resedinta. Extrem de important a fost momentul redobandirii statutului de oras liber regesc (statut ce a fost pierdut in anul 1660) in anul 1709. (Ioan Bolovan)
* * *
Volumul de fata, al treilea din cel de-al III-lea tom al operei lui Jakab Elek, este consacrat epocii lui Carol al VI-lea, purtator al coroanei Sfantului Imperiu intre anii 1711 si 1740. O domnie care este tratata, de regula, ca una de foarte indelungata tranzitie intre sfarsitul razboiului de eliberare al lui Francisc Rakoczi al II-lea si epoca Mariei Tereza, a carei personalitate reformatoare a marcat in mod hotarator istoria tarilor stapanite de casa de Habsburg. Pentru Cluj, [...] Jakab Elek a reusit sa documenteze si sa descrie o perioada de reorganizare si adaptare, in care orasul si cetatenii sai incercau sa isi gaseasca un nou destin in noile cadre economice si administrative impuse de stapanirea imperiala, care avea [...] tendinta fireasca de a privi cu neincredere un centru urban reprezentativ care se identifica cu Transilvania si cu locuitorii ei. (Tudor Salagean)
* * *
Lucrand in sfera de business unde performanta se cuantifica in alte paradigme, deci intr-un domeniu total opus celui in care activeaza [...] [Varga Attila], am considerat invitatia care mi s-a adresat drept una din cele mai frumoase provocari. Eu personal sunt pasionat de istorie, nutrind un respect deosebit fata de istoria acestui neam si a acestei provincii, iar a scrie despre ele inseamna, cu siguranta, pentru oricine un mare privilegiu. [...]
Anul acesta, D-l Cercetator Dr. Varga Attila si-a propus sa continue munca asidua de traducator al unei lucrari de referinta pentru istoria orasului nostru. Aceasta analiza exhaustiva despre trecutul acestei urbe se afla in biblioteci de mai bine de un secol, insa, din pacate, din cauza barierei de limba, prea putini au avut acces la ea. Este unul din motivele pentru care efortul depus de catre D-l Cercetator Varga Attila este unul pretios si extrem de util pentru fiecare dintre noi. (Adrian Crivii)
ISBN: 978-606-797-439-3
OPINIA CITITORILOR