Introducere in dreptul civil. Volumul II

Preț: 100,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

Lucrarea Introducere in dreptul civil. Volumul II este cel de-al doilea volum dintr-o opera care acopera intreaga problematica a disciplinei universitare numite Civilul I. 

Lucrarea este structurata in trei capitole, care realizeaza o analiza extinsa asupra institutiilor dreptului civil referitoare la actul civil, sistemul probatoriu si materia prescriptiei extinctive, completand astfel temele prezentate in primul volum.

Primul capitol al lucrarii examineaza in detaliu institutia actului juridic civil, oferind o sinteza bogata a principalelor concepte conexe acestei institutii. Sunt avute in vedere clasificarile actelor civile, structura actului civil, forma si formalitatile acestuia, precum si modalitatile actului civil. Capitolul se incheie cu prezentarea ampla a institutiei nulitatii si a efectelor actului civil.
Cel de-al doilea capitol prezinta notiunea de proba a actelor civile, analizand, pe rand, principalele mijloace de proba, de la inscrisurile autentice si cele sub semnatura privata, pana la proba testimoniala, prezumtii si cercetarea la fata locului.
Ultimul capitol al lucrarii analizeaza una dintre institutiile fundamentale ale dreptului civil – prescriptia extinctiva. Sunt avute in vedere notiunea prescriptiei extinctive si raportul acesteia cu alte institutii ale dreptului civil, modalitatile de invocare a prescriptiei si de renuntare la prescriptie, domeniul de aplicare a prescriptiei extinctive, prin raportare la actiunile cu obiect patrimonial, la cele cu obiect nepatrimonial, precum si la actiunile imprescriptibile. In finalul capitolului, sunt analizate termenele de prescriptie, cursul prescriptiei extinctive, precum si institutia decaderii.

Lucrarea Introducere in dreptul civil. Volumul II intregeste studiul partii generale a dreptului civil. Lucrarea ofera bazele esentiale pentru aprofundarea materiei dreptului civil, insa, prin modul in care este construita, prin expunerile ample ale doctrinei si dreptului comparat, precum si prin multiple exemple din practica judiciara, aceasta poate fi un veritabil instrument de lucru pentru practicienii dreptului. 

Actualizam astazi cercetarea inceputa cu mai bine de un deceniu in urma, tinand cont de schimbarile survenite in legile, doctrina si practica atasate materiei civile. Lucrarea nu se adreseaza insa exclusiv studentilor, pentru ca analiza infatisata poate fi valorificata inclusiv de profesionistii dreptului, oferindu-le repere, solutii si argumente in deznodarea unor chestiuni practice dezbatute.
Efortul intelectual de a pune si rezolva probleme juridice este continuu si dificil; modificarile normative nu usureaza intotdeauna cercetarea, insa din cercetarile deja intreprinse si din solutiile deja propuse am desprins si analizat in paginile urmatoare elementele considerate esentiale.
Intentia autorilor a fost si ramane sa ofere rationamente si temeiuri, solutii tehnice, fara sa ocoleasca aspectele spinoase deja aparute, toate in acord cu spiritul si litera dreptului privat. Convinsi suntem ca doar dezbaterea poate alimenta un spirit juridic critic, care sa imbogateasca analitic inventarul rigid al expresiilor de lege lata.


Autorii

Despre autori
Paul VASILESCU este profesor la Facultatea de drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Serban DIACONESCU este conferentiar la Facultatea de drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si avocat in Baroul Cluj. 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0464 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.