Institutii politice. Caiet de seminar
DESCRIERE
Despre lucrare
Caietul de seminar corespunde materiei Institutiilor politice, urmarind sa reliefeze anumite aspecte importante sau de detaliu, parcurgand fiecare titlu din aceasta.
Lucrarea vine in ajutorul studentilor, fiind un suport in sedimentarea informatiilor prezentate la cursuri. Utilitatea sa este data, in mod deosebit, de testele-grila gasite la finalul capitolelor, de temele de dezbatere care angajeaza studentii la o gandire analitica, dar si de temele de referat pentru o aprofundare si cercetare proprie. Notiunile prezentate, desi vaste, sunt structurate in mod coerent, iar exemplele numeroase sunt menite, in plus fata de scopul didactic al lucrarii, sa largeasca orizonturile de cunoastere ale studentilor, prin contextualizarea nu doar juridica, ci si sociala, culturala si istorica a tuturor aspectelor care au dus la configurarea institutiilor politice, asa cum le cunoastem astazi.
Prin structura caietului de seminar, punandu-se accent pe concentrarea informatiilor in tabele, se doreste crearea unui instrument practic destinat, in special, studentilor facultatilor de drept.
Din cuprins
- Teoria puterii
- Partidele politice
- Teoria statului
- Sistemul electoral
- Referendumul
- Parlamentul
- Actele Parlamentului si procesul legislativ
- Puterea executiva
- ?eful de stat
- Curtea Constitutionala a Romaniei
- Autoritatea judecatoreasca
Puncte forte
- materia este sintetizata intr-o maniera ideala pentru studiul si aprofundarea notiunilor fundamentale de institutii politice
- prezentare vizuala accesibila, pentru o mai buna asimilare a materiei
- sectiuni cu identitate vizuala distincta ce marcheaza cele mai importante concepte
- teme de dezbatere pe subiecte ce antameaza atat notiuni juridice, cat si de cultura generala, ceea ce conduce la integrarea organica a studiului institutiilor politice in evolutia procesului de cunoastere
- teste grila la finalul fiecarui capitol
Despre autor
Andrei-Razvan Lupu este avocat colaborator si cadru didactic colaborator pentru disciplinele Drept Constitutional si Institutii Politice la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
OPINIA CITITORILOR