In cautarea copacului-mama
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Autoarea ne introduce in lumea ei, lumea profunda a copacilor, ale carei adevaruri fascinante si vitale ni le dezvaluie: copacii nu sunt o simpla sursa de cherestea, ci formeaza un intreg cerc al vietii. Padurile sunt creaturi sociale, cooperante, conectate prin retele subterane prin care isi comunica vitalitatea si vulnerabilitatile, in comunitati nu foarte diferite de ale noastre.
Intr-un stil accesibil si insufletitor, Simard descrie modul in care au evoluat copacii traind unii langa altii timp de sute de ani, cum invata si isi adapteaza comportamentul, cum isi recunosc vecinii, cum concureaza si coopereaza unii cu altii in moduri sofisticate –caracteristici atribuite inteligentei de tip uman, trasaturi care
reprezinta esenta societatilor civile. In centrul tuturor se afla copacii-mame: acele forte misterioase care conecteaza si sustin toate plantele din jurul lor.
Dar autoarea scrie si despre viata ei: un copil nascut si crescut printre tapinari, in padurile din Columbia Britanica si un adult care a ajuns sa iubeasca si sa respecte copacii. Povestindu-si aventura stiintifica, ea scrie de fapt despre propria calatorie si ne face sa intelegem ca dincolo de date si tehnologii exista o curiozitate stiintifica profund umana, care isi doreste sa inteleaga cine suntem si care este locul nostru in lume.
„O carte plina de viata si impresionanta... Pentru Simard, experienta personala duce la revelatie, iar revelatia stiintifica duce la o intelegere profunda... In cautarea copacului-mama ne ajuta sa descifram misterele padurii.
Ne face sa intelegem ca exista si alte organisme, in afara omului – chiar niste ciuperci – care detin controlul.” —
Eugenia Bone, The Wall Street Journal
„In aceasta carte autobiografica, Simard isi creeaza propria retea complexa, intretesand povestea descoperirilor pe care le-a facut cu viniete din trecutul ei. Temele cercetarii sale - cooperarea, mostenirea pe care o generatie o lasa urmatoarei - sunt de asemenea temele vietii ei. Reteaua formata din prieteni, familie si colegi, care o sprijina pe Simard ca om de stiinta si ca femeie, este vizibila pe tot parcursul cartii... E un privilegiu sa fii primit in viata ei.” —Emma Marris, Nature
„La fel ca descoperirile lui Charles Darwin, rezultatele lui Simard sunt atat de revolutionare si controversate, incat si-au gasit repede calea in teoria sociala, planificarea urbana, in cultura si arta. Cercetarile lui Simard au desfiintat ideile secolului al XIX-lea despre inevitabila competitie dintre plante.” — The Washington Post
„Implicatiile cercetarilor lui Simard sunt evidente: daca ignoram complexitatea padurilor, o facem pe propria raspundere.” — The New York Times
Suzanne Simard s-a nascut in muntii Monashee din Columbia Britanica, in Canada si a facut studii la Universitatea din Columbia Britanica si la Universitatea Statului Oregon. Este profesor de ecologie forestiera la Facultatea de Silvicultura a Universitatii din Columbia Britanica.
Simard este un pionier al comunicarii si inteligentei plantelor; conferintele ei TED au fost urmarite de peste 10 milioane de oameni din lumea intreaga.
OPINIA CITITORILOR