Impotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistracel 80. Cu 30 de scrisori ale omagiatului catre revista -Timpul-
DESCRIERE
Cartea autorului Asociatia Studentilor Jurnalisti „Impotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistracel 80. Cu 30 de scrisori ale omagiatului catre revista Timpul" de la editura ADENIUM
Volumul a ambitionat sa aduca in atentia cititorului activitatea unuia dintre cei mai importanti lingvisti si publicisti ai momentului din tara noastra, din perspectiva specialistilor, dar si a fostilor sau actualilor sai studenti. In cei aproape saizeci de ani de activitate stiintifica si didactica, Stelian Dumistracel s-a impus in domeniile dialectologie, stilistica, etnolingvistica, pragmatica lingvistica s. a.; la Iasi, a pus bazele unei scoli de cercetare doctorala de orientare coseriana, confruntand „tehnica libera a vorbirii si discursul repetat”.
Punand accentul pe activitatea sa publicistica, „miezul” acestui volum este constituit de treizeci de articole aparute in Revista de cultura contemporana „Timpul”, carora li s-a adaugat o selectie de interviuri si articole publicate in alte diverse periodice, dar, la aniversare, si testimoniale care il prezinta pe Stelian Dumistracel si din postura dascalului preocupat atat de fenomenele limbajului, cat si de problemele comunicarii, din perspectiva larg interdisciplinara.
Stelian-Traian Dumistracel (n. 19 august 1937, Zvoristea, Suceava) este, din 1958, cercetator stiintific la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” al Filialei Iasi a Academiei Romane. Din 1996, anul infiintarii Departamentului de Jurnalistica si Stiintele Comunicarii la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, sustine cursuri de limba romana (fonetica, gramatica, vocabular) si de stilistica si retorica, din perspectiva pragmaticii comunicarii. A publicat, in calitate de autor si coautor peste trei sute de titluri (volume, studii, recenzii etc.) si aproape o mie de articole in periodice culturale si in presa cotidiana. Printre cele mai cunoscute volume se numara „Influenta limbii literare asupra graiurilor dacoromane” (1978), „Lupta in jurul literei a si demnitatea Academiei Romane” (1993), „Pana-n panzele albe. Expresii romanesti. Biografii – motivatii” (1997, 2001), „Limbajul publicistic romanesc din perspectiva stilurilor functionale” (2006), „Discursul repetat in textul jurnalistic” (2006) s. a.
Nr. de pagini: 342
Anul aparitiei: 2017
OPINIA CITITORILOR