Imbogatirea fara justa cauza. Studiu comparativ in dreptul german si roman

Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Imbogatirea fara justa cauza. Studiu comparativ in dreptul german si roman. Prezentare - Imbogatirea fara justa cauza. Studiu comparativ in dreptul german si roman. Lucrarea este realizata dupa un plan judicios intocmit, fiind structurata in opt capitole. Capitolul I este consacrat unor consideratii preliminare necesare in care este invederat stadiul cercetarii imbogatirii fara justa cauza si este prezentata metodologia analizei comparative a acestui izvor important de raporturi juridice obligationale.
Capitolul al II-lea este destinat descifrarii originii istorice si definirii conceptului de imbogatire fara justa cauza in dreptul roman, dreptul francez si german, precum si in dreptul altor tari europene: Italia, Elvetia si Olanda. Capitolul al III-lea cuprinde o sinteza a principalelor teorii prin care s-a incercat sa se deceleze fundamentele si natura juridica a imbogatirii fara justa cauza in dreptul german si francez. Mai sunt enuntate si teoriile in materie din spatiul dreptului olandez. Nu sunt ignorate nici doctrina si jurisprudenta romaneasca.
Partea centrala a lucrarii este ocupata de analiza actiunii de in rem verso, pe de o parte, in dreptul roman si francez si, pe de alta parte, in dreptul german. Astfel, dupa cateva consideratii asupra naturii juridice a actiunii in imbogatirea fara justa cauza, sunt pe larg abordate aspectele privind conditiile de admisibilitate a acestei actiuni in dreptul roman si francez si apoi in dreptul german. Capitolele VII si VIII contin comparatii cu alte institutii juridice si aplicatii practice ale imbogatirii fara justa cauza in jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatii Europene, cu precadere din dreptul public, in speta in materia impozitelor si taxelor. Lucrarea se incheie cu concluzii generale, in care sunt formulate si cateva propuneri de viitoare reglementare in dreptul romanesc, sub forma unei scheme alcatuita din cinci sectiuni.
In concluzie, apreciem ca lucrarea pe care o analizam este o realizare stiintifica de drept comparat reusita, complexa si suficient de cuprinzatoare, care se remarca printr-o analiza temeinica si valoroasa a imbogatirii fara justa cauza in dreptul roman si german, cu incursiuni necesare in spatiul dreptului francez.


Nr pagini: 328
Anul aparitiei: 2009

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0490 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.