Imaginea prosperitatii
DESCRIERE
Cartea autorului Ellen Rogin „Imaginea prosperitatii" de la editura ACT SI POLITON
Imaginea prosperitatii / Picture Your Prosperity de Ellen Rogin si Lisa Kueng este un ghid de educatie financiara care se adreseaza publicului feminin, fara a-l exclude insa categoric pe cel masculin. Cele doua autoare isi propun sa ghideze pasii femeilor pe calea prosperitatii, definita nu doar ca bunastare economica, ci ca o modalitate prin care sa ne apropiem mai mult cu fiecare zi de cea mai extraordinara viata pe care o putem avea. Cartea „decodifica” pe intelesul tuturor o serie de notiuni din registrul financiar, explicandu-ti ulterior cum poti folosi aceste unelte pentru a obtine prosperitatea financiara.
Cele doua coautoare ale cartii sunt ambele experimentate in domeniul serviciilor financiare. Ellen Rogin este expert financiar, vorbitor TEDx, blogger, speaker motivational si coautoarea mai multor carti pe teme financiare pentru femei. Opiniile ei sunt adesea solicitate de numeroase publicatii si posturi de televiziune prestigioase din America. Lisa Kueng este directorul executiv al firmei de consultanta Invesco Consulting, avand o experienta de peste 15 ani in industria serviciilor financiare si activand de asemenea ca speaker si dezvoltator de programe educationale pentru investitori.
„Femeile din toate colturile lumii devin din ce in ce mai puternice pe plan financiar. La nivel global, femeile gestioneaza achizitii de 20 de trilioane de dolari. Ele controleaza peste jumatate din averea Statelor Unite. Femeile obtin mai multe diplome de licenta si de master decat barbatii. Ele reprezinta peste jumatate din forta de munca a SUA. Fiind noi insine femei care si-au construit o cariera in industria serviciilor financiare, am vrut sa profitam de acest elan si sa cream o carte care, speram noi, le va inspira pe femei sa-si creeze propria prosperitate personala, sa-si foloseasca banii ca o forta pentru bine in lume si sa schimbe fata domeniului financiar. Asta reprezinta pentru noi adevarata prosperitate.”
Fara a se dori un ghid financiar complet pentru gestionarea banilor, Imaginea prosperitatii iti ofera totusi informatii utile despre:
• cum sa creezi planuri de cheltuieli si economii potrivite pentru tine,
• cum sa-ti mentii intacte planurile potrivite de asigurare si de administrare a proprietatii,
• cum sa te lamuresti asupra optiunilor de investitie si de risc.
Autoarele sustin prin intermediul exemplului Tamarei Chapnot ca putem obtine foarte multe lucruri de la viata, atat in plan personal, cat si financiar, vizualizand ceea ce ne dorim, fiind recunoscatori pentru ceea ce viata ne-a oferit deja, daruind, si mai presus de toate, avand incredere ca toate se vor rezolva.
„Asa ca am scris aceasta carte ca sa te ajutam sa-ti definesti versiunea personala a adevaratei prosperitati si sa-ti impartasim idei si instructiuni despre decizii financiare inteligente pe care le poti lua pentru a transforma acea viziune in realitate.”
Iata mai jos care sunt cei 7 pasi care te vor conduce la obtinerea imaginii prosperitatii in viziunea autoarelor:
PASUL 1 – Creeaza-ti viziunea personala
Cele doua autoare ne ofera modelul lui Ellen si a modului neasteptat in care s-au aranjat toate lucrurile din viata ei intr-o maniera favorabila, dupa mai multe evenimente neasteptate. Plecand de la exemplul ei, Ellen Rogin si Lisa Kueng sustin ca visand cu ochii deschisi si creand o viziune financiara tangibila pe hartie vom putea transforma in realitate mai usor imaginea prosperitatii.
„Imaginea Prosperitatii este o reprezentare vizuala a ceea ce vrei tu de la viata ta, acum si pe viitor. Este o colectie de imagini, creata de tine, care re¬prezinta modul in care vrei sa arate viata ta si felul in care vrei sa te simti. Este menita sa fie o imagine onirica, dar si o harta a drumului – o vizualizare simpla care-ti arata in ce directie vrei cu adevarat sa te indrepti si ce impact ar pu¬tea avea acest lucru asupra finantelor tale. Si, ca bonus, o poti crea in doar cincisprezece minute.”
Ellen Rogin si Lisa Kueng considera ca Imaginea prosperitatii este importanta din doua motive: in primul rand ne ajuta sa ne concentram asupra chestiunilor esentiale din viata noastra, iar in al doilea rand ne ajuta sa ne slefuim viziunea asupra viitorului. Potrivit celor doua autoare, „ingredientul activ” in orice imagine a prosperitatii este vizualizarea, Rogin si Kueng argumentand in continuare cum functioneaza aceasta. Autoarele ne ofera exemple concrete in acest sens din sport si medicina, sustinand apoi ca asa cum putem aplica vizualizarea in aceste domenii, o putem aplica foarte bine si pentru situatiile financiare.
Rogin si Kueng te invita apoi sa iti pregatesti Caietul pentru Prosperitate, care te va ajuta sa iti construiesti pas cu pas Imaginea prosperitatii. Un alt instrument de care vei avea nevoie in aceasta etapa sunt imaginile de la sfarsitul cartii pe care le poti gasi si online la adresa: PictureYourProsperity. com accesand tab-ul Book Bonuses. Cand apare casuta respectiva, tasteaza parola „PYPnow” si vei putea accesa aceleasi fotografii, pe care le poti printa.
Autoarele te vor sfatui pas cu pas cum sa folosesti aceste instrumente pentru a exersa vizualizarea si pentru a obtine propria Imagine a Prosperitatii. Dupa ce vei obtine varianta personala a Imaginii prosperitatii, autoarele te vor ghida sa: o interpretezi; sa te concentrezi asupra viziunii tale; sa creezi o Imagine a Prosperitatii pentru cupluri si sa te convingi ca metoda functioneaza prin intermediul exemplelor concrete furnizate.
PASUL II – Preia controlul situatiei tale financiare
In privinta situatiei financiare ai crede ca nu poti face prea multe modificari din moment ce ai un venit fix pe care trebuie sa il administrezi luna de luna si aproximativ aceleasi cheltuieli. Chiar daca ai impresia ca lucrezi cu niste constante la acest capitol, cea mai mare variabila pe care nu o iei acum probabil in considerare este abordarea ta fata de acest gen de probleme. Autoarele te vor ghida:
• Sa calculezi ce ai si ce datorezi;
• Sa creezi in scris un inventar al capitalului si datoriilor;
• Sa faci o analiza a datoriilor de pe cardul de credit;
• Sa determini valoarea ta neta;
• Sa intocmesti un plan de cheltuieli ordonandu-le in functie de prioritati;
• Sa-ti faci testul cu privire la situatia ta financiara si sa il interpretezi la final;
• Sa-ti faci un plan de actiune;
• Sa reusesti punerea lui in aplicare acordand atentie fiecaruia dintre aceste sectoare:
1) Primul sector: Alocarea planului de investitie astfel incat sa te ajute sa-ti atingi obiectivele;
2) Al doilea sector: Economiseste si investeste suma potrivita pentru tine;
3) Al treilea sector: Vorbeste constant si eficient despre bani cu sotul sau partenerul tau;
4) Al patrulea sector: Obtine asigurarea potrivita pentru a te proteja pe tine si familia ta;
5) Al cincilea sector: detine un testament sau un plan al patrimoniului succesoral complet si actualizat.
La sfarsitul capitolului vei gasi o anexa care sa te ajute sa pui in aplicare acest plan de evaluare a situatiei financiare.
PASUL III – Creeaza un plan de castiguri
Daca in capitolul I ai folosit imagini pentru a-ti crea viziunea financiara si cea asupra vietii, daca in capitolul II te-ai „confruntat cu realitatea”, in privinta unor arii importante de planificare financiara, in acest capitol autoarele te vor ghida sa creezi un plan tangibil pentru viitor.
Vei primi idei de investitii pe care sa le folosesti in functie de banii de care dispui si de necesitatile pe care le ai pe termen lung si pe termen scurt. Vei invata asadar:
• Cum sa faci trecerea de la imagine la realitate cu ajutorul listei de obiective si a intrebarilor de planificare a imaginii;
• Sa prioritizezi obiectivele, urmand exemplul oferit de autoare;
• Sa analizezi moduri de a investi banii si de a genera un posibil castig suplimentar precum: magia dobanzii compuse, optiunile de investitii pentru obiective financiare pe termen scurt, conturile cu dobanda variabila sau conturile de economii, certificatele de depozit, fondurile de obligatiuni pe termen scurt, optiunile de investitii pentru obiective financiare pe termen scurt sau investitiile pe piata de capital.
• Ce sunt actiunile si fondurile mutuale si cum poti castiga bani folosindu-le;
• Cum sa-ti creezi portofoliul de investitii in acord cu obiectivele tale;
• Care sunt categoriile de baza ale investitiilor:
• Cum sa folosesti categoriile in folosul tau;
• Ce tip de abordare sa folosesti in functie de interesul pe care il urmaresti:
• Sa-ti folosesti instinctul atunci cand investesti;
Intreg acest capitol este un valoros ghid de educatie financiara foarte util nu numai pentru femei, ci pentru toti cei care isi doresc o mai buna organizare a propriilor finante, dar si gasirea unor noi modalitati de a castiga sau investi bani.
PASUL IV: Transforma planul in realitate
In aceasta etapa este important sa intreprinzi actiunile potrivite pentru a ajunge la rezultatele scontate, iar autoarele iti ofera si exemple concrete in acest sens pentru a te inspira.
Ellen Rogin si Lisa Kueng considera ca exista un lucru mult mai important pentru a-ti atinge obiectivele financiare decat sa acumulezi mai multi bani, mai multa cunoastere si mai multa disciplina, si anume: sa ai o mentalitate care sa te sprijine in ceea ce faci. Adica NU genul de mentalitate intalnit in randurile de mai jos:
• „N-o sa reusesc niciodata sa ma pensionez.”
• „Sunt atat de nepriceputa in privinta banilor.”
• „Piata este foarte riscanta.”
• „Niciodata sa nu cheltui capitalul de baza.”
• „De obicei, oamenii bogati sunt escroci.”
• „E nevoie de bani ca sa faci bani si eu nu am ceea ce trebuie.”
• „Banii ii corup pe oameni.” Etc.
Pentru ca, sunt de parere autoarele, poti avea cunostinte financiare foarte solide, dar fara o mentalitate care sa te ajute, e posibil sa te chinui inutil. Vei fi ajutata astfel sa intelegi de unde vin convingerile tale financiare, cum te afecteaza gandurile negative, cum poti trece de la ingrijorare la incredere si cum sa folosesti ghivecele financiare (conturile separate) pentru a stabili un plan constant de economii si investitii.
Ulterior vei fi sfatuita sa inlocuiesti convingerile tale financiare limitative cu unele care te sustin in atingerea obiectivelor, facand astfel mai usoara trecerea la actiunile potrivite. Aflam tot aici trei depozite financiare la care ar trebui sa se gandeasca majoritatea oamenilor, si anume:
• Contul tau pentru solutii;
• Contul tau pentru pensionare;
• Contul tau pentru facultate;
Dar si cum functioneaza un cont. Autoarele au un raspuns pentru tine chiar si in cazul in care esti de parere ca nu iti permiti sa economisesti, iti pun la dispozitie un set de intrebari care sa te ajute sa decizi daca ai nevoie de un consultant financiar sau iti poti administra singur finantele si te ghideaza cum sa-ti angajezi un consultant financiar, dar si cum sa iti construiesti o echipa puternica de sustinere financiara sau sa iti transformi partenerul de cuplu intr-un partener si in materie de finante, punandu-ti totodata la dispozitie elementele esentiale de constructie financiara pentru cupluri.
Anexa de la sfarsitul capitolului iti va fi de un real folos pentru a-ti organiza mai bine documentele si datele de contact importante pe care le detii.
PASUL 5: Mareste-ti coeficientul de fericire pe plan financiar
Potrivit celor doua autoare poti face asta urmand cativa pasi simpli:
• Scapa de datorii;
• Concentreaza-te pe motivele pentru care esti recunoscatoare;
• Afla raspunsul la intrebarea: Te pot face banii fericita?
• Contribuie cu bani prin donatii, achizitii, voluntariat, sustinand cu bani (sau timp si energie) diverse cauze sociale, daruind, facand lucruri dragute pentru altii, si fa din asta un obiectiv incluzand contributiile in planul tau financiar. Include contributiile in Imaginea ta a Prosperitatii;
• Ajuta-i pe altii, chiar daca ai mereu senzatia ca nici tu nu ai suficient;
• Invata sa oferi, dar sa si primesti;
• Schimba-ti perspectiva, in loc sa te gandesti la probleme, gandeste-te la posibilitati;
• Lasa Guvernul sa te ajute sa contribui. Profita de beneficiile fiscale asociate contributiilor tale caritabile;
PASUL VI: Consolideaza-ti situatia financiara
„Viata e simpla. Lucrurile nu ti se intampla, se intampla pentru tine. Totul se intampla exact la momentul potrivit, nici prea curand, nici prea tarziu. Nu trebuie sa-ti placa... dar e mai usor sa alegi sa-ti placa.” - Byron Katie
Cum poti mentine prosperitatea chiar si in situatii de criza? Autoarele ne ofera raspuns la aceasta intrebare prin intermediul exemplului lui Hannah, sintetizand:
• Schimba-ti perspectiva cantarind optiunile dupa modelul: Volatilitatea pietei de capital este oribila? Sau ar putea fi o oportunitate de a cumpara la un pret bun? Faptul ca ti-ai pierdut locul de munca este ceva ingrozitor? Sau este o sansa de a incerca ceva nou si posibil mai satisfacator sau mai profitabil?
• Gaseste avantajul intr-o situatie dezavantajoasa;
• Fii creativa pe plan financiar;
• Creeaza liniste pe plan financiar;
• Scapa de stresul financiar cu ajutorul respiratiei;
• Practica yoga si meditatia pentru a obtine succesul financiar;
• Ai incredere in viitorul tau financiar;
• Opreste stresul financiar apeland la o „dieta” media;
• Scapa de dezordine – ordinea da roade chiar si in cazul banilor;
• Treci cu bine peste crizele financiare, intelegand ca recesiunea nu este intotdeauna rea;
• Bazeaza-te pe echipa ta in perioadele dificile;
• Protejeaza-ti resursele financiare cu ajutorul asigurarilor;
• Redacteaza un plan succesoral actualizat;
PASUL VII: Construieste o viata intreaga de prosperitate
„Femeile din Occident vor salva lumea”. - Dalai Lama
Autoarele sunt de parere ca ar trebui sa iei in considerare faptul ca banii reflecta scopul tau in viata. Cu ajutorul lor, dar si avand atitudinea corecta fata de ei, iti poti schimba propria soarta, dar si, mai ales, poti schimba in bine destinele celor din jur. Autoarele atrag atentia asupra rolului tot mai important al femeilor asupra viitorului omenirii, precizand ca:
„Femeile din intreaga lume sunt in situatia de a controla mai multi bani decat oricand pana acum. Se estimeaza ca pana la 59 de trilioane de dolari vor fi transferate intre generatii pe parcursul urmatorilor patruzeci de ani. Se estimeaza ca 70% din acei bani vor ajunge in mainile femeilor. Esti¬marile variaza, dar vorbim de o suma cuprinsa intre 28 si 41 de trilioane de dolari, bani pe care e posibil ca femeile sa ii controleze in urmatorii patruzeci de ani. Cat inseamna 25 de trilioane de dolari? Este un 25 urmat de doisprezece zerouri. Daca ai pune una langa alta bancnotele care in¬sumeaza un trilion de dolari, s-ar intinde pe o distanta de 155 956 000 de kilometri. Asta e mai mult decat suficient ca sa ajungi la soare. Apropo de asta, cu 25 de trilioane de dolari ai putea face peste douasprezece calatorii dus-intors pana acolo!”
Daca doar 1% din acesti bani s-ar folosi pentru a face lumea un loc mai bun:
• fiecare copil de pe planeta ar putea avea acces la educatie,
• foametea mondiala s-ar sfarsi.
Daca in schimb 10% din acesti bani s-ar folosi pentru a face lumea un loc mai bun:
• s-ar elimina majoritatea bolilor infectioase la nivel mondial;
• s-ar spori cercetarea energiei regenerabile cu 1000%
• s-ar spori cercetarea in cazul autismului, cancerului la san si a bolii Alzheimer cu 1000%
• ar creste finantarea pentru a pune capat traficului de fiin¬te umane cu 1000%
• si inca am avea suficiente resurse disponibile pentru a stabili un fond de investitii care ar genera o dobanda suficienta pentru a continua sa platim in mod con¬stant pentru toate aceste investitii.
Asadar, in conditiile in care femeile preiau puterea economica intr-un mod tot mai evident, autoarele le indeamna pe femei sa constientizeze impactul tot mai mare pe care il pot avea asupra lumii din jur si puterea lor din ce in ce mai mari de a schimba lumea. Inspira-te din modelele oferite ca exemplu in acest capitol si incepe sa fii si tu o Activista pentru Abundenta, folosindu-ti propria Imagine a Prosperitatii.
La finalul cartii Ellen Rogin si Lisa Kueng isi exprima dorinta ca aceasta carte sa constituie doar un inceput pentru tine, inceputul pentru a-ti pune in practica Imaginea Prosperitatii, amintindu-ti printr-un citat de Eleanor Roosevelt ca:
„Viitorul apartine celor care cred in frumusetea propriilor visuri.”
Autori: Ellen Rogin, Lisa Kueng
OPINIA CITITORILOR