Greta Garbo
DESCRIERE
Cartea autorului Cezar Petrescu „Greta Garbo" de la editura HOFFMAN
Cand Cezar Petrescu, autorul atator romane cu atat de diverse surse de inspiratie si cu atat de diverse posibilitati de investigatie, ne-a anuntat ca va scrie un roman intitulat „GRETA GARBO”, l-am privit cu neincredere si mirare.
- Cum? Dupa „Intunecare” si „Comoara Regelui Dromichet”, dupa „Baletul mecanic” si „Calea Victoriei”, dupa „Simfonia Fantastica” si „Scrisorile unui razes”, un roman care se intituleaza „Greta Garbo”? Ce poti scrie intr-un roman, care se numeste „Greta Garbo”?
„Tocmai – mi-a raspuns Cezar Petrescu, zambind cu acea placida candoarea cu care rosteste adevarurile cele mai teribile – tocmai fiindca am scris Intunecare si Comoara Regelui Dromichet si Baletul Mecanic si Simfonia Fantastica si Scrisorile unui razes si La Paradis general si Drumul cu Plopi si Omul din vis si Omul care si-a gasit umbra si Kremlin si Plecat fara adresa, tocmai pentru acest fapt, trebuie sa scriu neaparat, am datoria sa scriu, si un roman care se numeste Greta Garbo... Caci n-ai observat? Din ceea ce am facut pana acum, din ceia ce se lamureste ca am facut pana acum, nu observi care e profesiunea mea de credinta scriitoriceasca? Inregistrez realitatea. O inregistrez parcelat. Articulez o realitate cu alta, o problema sociala sau psihologica, cu alta. Un roman cu altul. Toate vor alcatui o fresca. O fresca a epocii, cu problemele ei si cu realitatile ei. Iar fiindca problemele si realitatile sunt diverse, diverse sunt si subiectele mele, divers si tonul, diversa si atmosfera, divers si scrisul... N-ai observat, ca fiecare carte a mea, continea samburele contrariului, adica tocmai al romanului care avea sa-i urmeze? Contradictia e numai aparenta. Ma recreez de-o carte, de atmosfera unei lumi, inchizand usa cu zavorul in urma si intrand pe alta usa in alta lume, cu alta atmosfera. Intre Intunecare si Baletul Mecanic, intre Scrisorile unui razes si Kremlin, intre Comoara regelui Dromichet si La Paradis General, contradictia e numai aparenta – de fapt sunt contrastele aceleiasi lumi, unde ma simt totusi la mine acasa, fiindca tu stii ca eu am trait viata, orice fel de viata, de la aspiratiile cele mai inalte pana la caderile cele mai de jos... Si voi scrie Greta Garbo, fiindca e un caz reprezentativ, un fenomen de depersonalizare caracteristic epocei, o drama si o comedie daca vrei, tot atat de semnificativa pentru epoca si tot atat de ispititoare pentru un romancier, cum ti s-a parut tie ca merita sa fie scris un roman ca Intunecare, Comoara Regelui Dromichet sau Baletul Mecanic. Voi serie romanul Greta Garbo, romanul unei victime foarte curente a fascinarii pe care o reprezinta lumea Hollywood-ului si al deformatiei sufletesti care face ravagii in anumite suflete si vieti, tocmai asa cum scriu romanul Apostol al invatatorilor, romanul Oras patriarhal, al vietii de provincie, romanul 1907 al revolutiei taranesti, romanul Taina a sasea, al casatoriei... Intru cat socoti, ca unul e mai putin vrednic de luare aminte decat celalalt? Intrucat o viata, e mai putin interesanta, dramatica si reprezentativa decat cealalta?...
Acestea spunand, Cezar Petrescu si-a luat palaria, a plecat, s-a inchis in casa si a scris romanul.
Acum imi pare ca nici el, nici eu, nici lectorul, nu au de ce sa regrete ca s-a tinut de cuvant.
Pamfil Seicaru
An aparitie: 2018
Format: 20 X 13
Numar pagini: 406
OPINIA CITITORILOR