Gramatica limbii romane in scheme (Maria Ticleanu)

PRP: 48,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 33,60 lei
Diferență: 14,40 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Aceasta lucrare, ajunsa la cea de a noua editie, a avut un parcurs pe care nu l-am sperat la inceput. Cand s-a nascut ideea de a incerca sa concepem o gramatica practica, am avut in vedere propria noastra experienta din timpul studentiei, cand pregateam examenele, concepand schite care sa ne ajute atat la intelegerea normelor stabilite de aceasta stiinta, cat si la reprezentarea raporturilor dintre elementele structurale, intr-o proiectie grafica.

Propriile rezultate la examenele de gramatica ne-au determinat sa concepem un sistem prin care sa punem la dispozitia celor interesati de acest obiect(fie din pasiune, fie din necesitatea pregatirii unui examen) un parcurs sigur si verificat in atingerea obiectivului. Sigur ca acest demers nu ar fi fost posibil fara rolul esential al profesorilor nostri, carora le purtam si astazi o nestramutata recunostina: la literatura romana, academicianul Serban Cioculescu, la istoria limbii, acdemicianul Gabriel Tepelea, la limba romana contemporana, Gh. N. Dragomirescu si alte somitati ale timpului.

De fapt, la baza acestei carti au stat incurajarile si sprijinul nemijlocit al Profesorului nostru, acad. Gabriel Tepelea, un reputat specialist in istoria limbii, politician de inalta tinuta, ca prim-vicepresedinte al PNt-CD, deputat si presedinte al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor.

Academicianul Gabriel Tepelea a avut disponibilitatea de a ne credita, dandu-ne girul specialistului care a simtit, citind manuscrisul, ca intr-adevar propunerea noastra indeplineste conditiile cerute unei lucrari de utilitate pentru cei dispusi sa studieze.

Prefata la prima editie a incurajat publicul sa se opreasca asupra acestei carti, care, iata, a ajuns la cea de a IX-a editie. Mai mult de-atat, profesorul ne-a scris o prefata care a insotit toate editiile din timpul vietii sale.

”Gramatica limbii romane in scheme”, scria profesorul in prefata citata, ai carui autori sunt fostii mei studenti, abordeaza intr-o viziune personala, (...) modalitatile practice ale insusirii obiectului, marcate de o sistematizare didactica, uneori excesiva, a aspectelor structurale si a conexiunilor dintre ele.

Sesizand intentia de a pune la indemana celor interesati o abordarea adecvata, cu acoperirea cerintelor pietii cartii, profesorul aprecia: ”Lucrarea este descriptiva si abordeaza, in sinteza, structurile gramaticale, morfologice si sintactice, precedate de o sumara prezentare a notiunilor de fonetica si de vocabular. Autorii au intentionat sa evidentieze si problemele de profunzime, neglijate de manualele scolare, dar prezente in testele de verificare la unele facultati: acordul articolului posesiv cand substantivul in genitiv este urmat de un determinant in acuzativ (”Serviciul de aprovizionare a armatei,”Departamentul de restructurare a economiei”; Serviciul de informatii al inspectoratului scolar”) este realizat in functie de raporturile stabilite intre termenii sintagmei. Se fac, de asemenea, disocieri privind folosirea prepozitiei a confundate de vorbitori cu articolul posesiv omonim, in situatia substantivelor precedate de adjectivele nehotarate sau propriu-zise(numeros, diferit, anumit)in forma de acuzativ: ”Optiunea a multi oameni”(nu a multor…). Se incearca clarificari privind situatii aparente ale subiectului aflat in alte cazuri decat nominativ si exceptiile propriu-zise.”

Concluzia fireasca este ca autorii au o viziune proprie in abordarea metodica a studierii si insusirii gramaticii in contextul actual de neglijare a aspectelor de cultivare a limbii si de transmitere a mesajelor, fara a tine seama de aspectul ei normat. ”Lucrarea nu este si nu poate fi o descriere integrala a structurii gramaticale a limbii romane si nici nu constituie o contributie originala a studiului acesteia, dar ii revine meritul de a fi abordat, intr-o viziune proprie, aspecte ale studierii limbii, utile celor preocupati de cunoasterea in amanunt a problemelor gramaticii romanesti.

In consecinta, incheia profesorul prefata la prima editie, o recomand calduros editurii si publicului larg romanesc.”

Iata de ce avem datoria sa cinstim pe inaintasi, sa-i omagiem, sa-i veneram si sa incercam, la randul nostru, sa fim utili generatiei noastre si, daca e cu putinta, si a celor de dupa noi, asa cum au procedat cei pe care astazi ii pretuim pentru ceea ce au facut in timpul vietii lor.

Avand in vedere satisfacerea cerintelor unei categorii de persoane interesate de un studiu aprofundat al gramaticii, am considerat necesar sa oferim si o varianta cu mai multi itemi. Acest recurs credem ca va contribui la acoperirea nevoii de exercitiu pe care o resimte un segment important al populatiei scolare orientate spre surse de pregatire cu oferta minimala de exersare a cunostintelor de baza. Procedand astfel, am fost nevoiti, din motive editoriale, sa fragmentam materialul: primul volum va contine partea teoretica sistematizata ce a constituit si pana acum atractia utilizatorilor, iar cel de al doilea cuprinde exercitiile grupate pe capitole si subcapitole, concepute sa consolideze cunostintele pe care acestia si le-au putut insusi din primul nostru volum sau din alte surse. in felul acesta, unii dintre cei interesati pot folosi numai primul, numai al doilea dintre volumele noastre sau pe amandoua, dupa cum le impune nevoia pregatirii.

Oricum va decide viitorul competitor, un aspect nu trebuie sa-i scape: pentru atingerea obiectivului, este necesar efort individual extins in insusirea gramaticii, un obiect cu multe capcane si asperitati, dar necesar in formarea oricarui intelectual, cu atat mai mult a celui care si-a fixat ca obiectiv o cariera in care comunicarea ocupa un loc de prim ordin.



Anul aparitiei: 2015
Format: 13, 5X19, 5 cm
Nr. pagini: 378

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0561 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.