Ghid pentru o viata traita cu credinta
DESCRIERE
Ghid pentru o viata traita cu credinta / A Guide to Confident Living de Norman Vincent Peale este lectura care te va ajuta sa depasesti obstacole mentale precum anxietatea, teama, sentimentul de inferioritate sau gandirea negativa, pentru a avea succes si a fi fericit. Cartea iti ofera cateva principii fundamentale ale succesului si fericirii care, dupa cum marturiseste autorul, nu au fost formulate de el, ci reprezinta chiar principiile fundamentale pe care le regasim in Biblie. Ceea ce aduce nou insa aceasta carte este faptul ca te va indruma CUM sa le folosesti intr-o maniera practica, adaptata omului modern, pentru a-ti revitaliza viata si a-ti indeplini cele mai mari dorinte.
Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) a fost unul dintre cei mai influenti clerici pe care i-a avut America, activand in paralel ca orator, scriitor si pastor al bisericii Marble Collegiate din New York, pe care a slujit-o timp de 52 de ani.
Precursor al gandirii pozitive, cea mai notabila carte a sa se intituleaza „The Power of Positive Thinking / Puterea gandirii pozitive”, pastorul Peale a transmis in cele 46 de carti ale sale mesaje de incurajare pline de intelepciune pentru o societate aflata in deriva. Acestea au devenit atemporale, fiind cum nu se poate mai potrivite pentru vremurile pe care le traim. Filosofia sa isi are originile in copilarie, cand s-a confruntat cu o zdrobitoare lipsa de stima de sine. Acesta este si motivul pentru care a afirmat la un moment dat ca: „E important sa te placi pe tine insuti. Din moment ce trebuie sa petreci atat de mult timp cu persoana ta, trebuie sa ai si niste satisfactii pe urma acestei relatii”.
Nu intamplator, milioane de oameni, de la vedete si oameni de afaceri, la lideri si presedinti de stat s-au inspirat din invataturile lui pentru a-si cladi o viata mai buna. Pentru meritele sale deosebite, in 1984 a fost distins de presedintele Ronald Reagan cu Medalia prezidentiala a libertatii.
Cartea este impartita in 13 capitole dupa cum urmeaza:
Capitolul I: O noua perspectiva asupra unei cai vechi de a-ti descatusa puterile
Cand ai stat ultima oara in liniste? Dar in linistea unei biserici, rugandu-te? Autorul iti aduce aminte in acest capitol sa faci asta si sa profiti de acea forma de energie care se degaja cand stai in liniste intr-o biserica pentru a gasi rapunsuri la problemele care te preocupa, pentru a alunga grijile si pentru a primi puterea lui Dumnezeu. Asta pentru ca: atunci cand omul isi deschide mintea spre spiritul nelimitat al puterii care umple Universul, aceasta il va patrunde si pe el. Iar acea putere este insusi crestinismul despre care Norman Vincent Peale spune ca:
„E terapie profunda, care poate patrunde pana in inima unei persoane sau a unei societati (care insumeaza un amalgam de indivizi) ca sa distruga centrii infectiosi, sa creeze nuclee vitale, sa transforme si sa ofere o noua energie – intr-un cuvant, sa recreeze.”
Citeste aici povestile emotionante ale oamenilor care au reusit sa depaseasca diverse probleme mergand la biserica si rugandu-se in liniste si convinge-te ca si tu poti scapa de probleme dobandind putere spirituala.
Capitolul II: Nu tine supararile in tine
Oamenii din zilele noastre sunt mai tensionati, mai nervosi, mai tematori si mai anxiosi decat in trecut, de aceea multi dintre ei dezvolta diferite complexe si nevroze. Nu intamplator „cozile” la consiliere psihologica s-au marit din ce in ce mai mult, din dorinta indivizilor de a scapa de problemele care le apasa pe suflet. Iar aceasta este o practica foarte buna din moment ce problemele sufletesti ajung sa ne imbolnaveasca la un moment dat si trupul. Insa de ce oamenii uita ca si preotii ii pot ajuta la fel de bine sa depaseasca problemele sufletesti, ca si un bun consilier?
In plus, un preot bun te va ajuta sa te ierti pentru pacatele infaptuite si sa depasesti sentimentul de vinovatie cu care multi dintre noi ajungem de multe ori sa traim intreaga viata, simtindu-ne nefericiti si neimpliniti. Destainuie-te si totul iti va parea apoi mult mai usor. Argumentul cel mai credibil in acest sens ti-l ofera autorul in acest capitol:
„A fost stabilit deja ca nervozitatea, furia sau ura pot stimula anumite secretii in organism si pot tulbura functionarea corecta a sistemului fizic. Vina poate afecta omul intr-o maniera similara. Medici de renume au demonstrat teoria conform careia ura si resentimentele cauzeaza probleme fiziologice clare, iar aceste concluzii sunt sustinute de o multime de rezultate de laborator, disponibile publicului. Pur si simplu, nu poti lasa otrava cauzata de vina sa iti ramana in minte si, in acelasi timp, sa fii fericit si productiv.”
Capitolul III: Cum sa scapi de complexul de inferioritate
Vei fi uimit sa descoperi in acest capitol straniile forme pe care le iau de cele mai multe ori complexele de inferioritate si cat de multe pierdem in viata cand le cadem victime. Dar autorul este convins ca fiecare dintre noi isi poate depasi aceste complexe atat timp cat nu se lasa coplesit de sentimentul infrangerii. Iar sentimentul infrangerii arareori ii cuprinde pe cei care au tarie morala si credinta. Credinta ca Dumnezeu vegheaza asupra noastra ne da o energie extraordinara in fata careia pana si cele mai adanc inradacinate complexe de inferioritate palesc. Descopera aici exemplele celor care au experimentat acest lucru pe cont propriu si convinge-te singur de forta credintei!
Capitolul IV: Cum sa-ti gasesti echilibrul in viata
Traim intr-o lume agitata, in care fiecare se da peste cap sa faca mai mult, sa ajunga la timp, sa rezolve totul, dar in acelasi timp mancam prost, ne odihnim putin, ne stresam mult. In aceste conditii nu e deloc de mirare ca bolile isi fac de cap cu noi.
Lectia acestui capitol este sa ne stabilim un ritm si sa il mentinem pe tot parcursul vietii. Sau, cu alte cuvinte, sa luam lucrurile mai usor pentru ca ulterior totul ni se va parea mai usor. Autorul gaseste tot aici o explicatie pentru permanenta stare de incordare in care traiesc cei mai multi dintre noi, oferindu-ne totodata si solutia pentru a trai mai relaxati: Majoritatea oamenilor sunt mereu incordati, pentru ca raman concentrati nu asupra lui Dumnezeu, ci asupra necazurilor si anxietatilor personale. Asadar, retine si relaxeaza-te: „Energia stimulatoare vine din relaxare. Puterea vine din calm.”
Capitolul V: Cum sa-ti conturezi calea spre succes
Marcus Aurelius, cel mai intelept om din Roma, a spus: „Viata noastra este ceea ce gandurile noastre fac din ea.“ Ralph Waldo Emerson, cel mai intelept american, a zis: „Omul este ceea ce gandeste intreaga zi.“
Capacitatea de a rationa este una dintre cele mai importante aptitudini ale noastre, iar ideile de succes ne pot asigura un trai frumos si linistit. Dar de unde vin ideile de succes? Cum apar ele? in lumea galagioasa in care traim? Cum ne putem educa mintea astfel incat sa adopte doar gandurile pozitive si sa evite gandurile negative care ajung in cele din urma sa ne alcatuiasca lumea?
Norman Vincent Peale ne ofera aici raspunsuri la aceste intrebari alaturi de o serie de exemple de indivizi care au invatat sa gaseasca linistea mentala si echilibrul chiar in mijlocul acestei lumi agitate in care traim. Asa cum au reusit ei, la fel de bine poti reusi si tu!
Capitolul VI: Rugaciunea – cea mai puternica forma de energie
„Cea mai puternica forma de energie pe care o poate genera cineva este rugaciunea. Rugaciunea, precum radiumul, este o forma de energie luminoasa care se autoregenereaza.“ - Alexis Carrel
Pastorul Peale ne aminteste aici ca suntem parte din natura si din Dumnezeu si ca, pentru a reusi cu adevarat in viata, trebuie sa fim in armonie cu natura si cu Dumnezeu. Iar legatura cu Dumnezeu nu poate fi mentinuta decat prin rugaciune. Din pacate, multi oameni au eliminat rugaciunea din viata lor, ceea ce este o omisiune tragica, pentru ca procedand astfel, ne asumam sa purtam intreaga greutate si povara a vietii.
Pastorul te indruma aici cum sa te rogi pentru a pastra acea legatura simpla cu Dumnezeu care iti ofera puterea ca, indiferent de dificultatile, necazurile, durerile, tragediile si desertaciunile care iti vor iesi in cale, sa te ridici mereu deasupra lor cu capul sus.
Capitolul VII: Uita de esecuri si mergi inainte
Este timpul sa uiti si sa ierti. Sa uiti de nenorocirile care s-au abatut vreodata asupra ta, sa uiti de colegii ranchiunosi sau de cine stie ce lucruri neplacute ti s-au mai intamplat. Asta pentru ca supararile tinute timp indelungat si ura intensa formeaza obstacole impenetrabile in calea energiei care curge printr-un om.
Pastorul Peale ne aduce aminte in acest capitol despre uitare si iertare, de faptul ca, simplul efort de a adopta o atitudine plina de bunavointa fata de o alta persoana, te ajuta sa uiti de nedreptati. Multi oameni ajung sa se simta mizerabil distrugandu-si orice posibilitate de a fi fericiti in viitor, doar pentru ca nu uita insultele, ironiile sau nedreptatile. Aminteste-ti asadar ca pentru a putea sa mergi inainte trebuie sa uiti.
Capitolul VIII: Cum sa te eliberezi de temeri
Cu totii avem temeri. Unele sunt normale, altele se instaleaza atat de confortabil in mintea noastra incat nu mai putem scapa de ele si ajung sa ne imbolnaveasca. Dar te-ai gandit vreodata cate lucruri ai fi putut face daca temerile pe care le nutresti nu ti-ar fi pus piedica?
Pastorul Peale ne propune in acest capitol o alternativa la frica, si anume, credinta. Pentru ca atat timp cat credinta noastra in Dumnezeu este vie, nu vom fi niciodata infranti de temeri. Si mai mult decat atat, ne ofera un medicament impotriva fricii care a functionat deja pe o multime de oameni si pe care ti-l recomanda si tie. Dar poate nici nu ai nevoie de el atata timp cat stii ca: „Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii si al dragostei si al intelepciunii.“
Capitolul IX: Puterea si eficienta pot fi ale tale
Religia crestina este un mecanism puternic, dar multi dintre noi nici macar nu suntem constienti de acest lucru. Acest verset din Biblie, apartinandu-i Sfantului Evanghelist Marcu ne aminteste insa ca credinta are o extraordinara proprietate vindecatoare si o forta care genereaza putere: „Adevarat zic voua ca oricine va zice acestui munte: Ridica-te si te arunca in mare, si nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea va zic voua: Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea.“ Si tot Biblia ne spune prin vocea lui Iisus ca: „Daca veti avea credinta... nimic nu va fi voua cu neputinta.“ si ca „Cel ce crede in Mine va face si el lucrarile pe care le fac Eu, si mai mari decat acestea va face, pentru ca Eu Ma duc la Tatal.“ Asadar, poate ca telechinezia nu tine deloc de paranormal, ci doar de mintea noastra... Povestea unui alcoolic care a renuntat la obiceiul de a bea descoperind ca are o credinta mai puternica decat acest
obicei este cu adevarat impresionanta si te va convinge ca si tu poti depasi probleme chiar mai grave cu ajutorul credintei.
Capitolul X: Cum sa eviti supararile
„O minte linistita nu poate fi dezorientata sau inspaimantata, ci trece prin bune si prin rele in propriul ritm, asa cum un ceas isi continua ticaitul in mijlocul furtunii.“ - Robert Louis Stevenson
Daca cineva ne-ar comanda sa ne facem griji, am gasi motive sa ne ingrijoram si sa ne temem in fiecare secunda. Din fericire, nimeni nu ne va cere asta niciodata. In schimb, multi dintre noi facem acest lucru din oficiu, fie ca este cazul, fie ca nu. In felul acesta ajungem uneori coplesiti de griji, ne imbolnavim, suntem agitati si nervosi si nu stim ce sa mai facem ca sa ne regasim echilibrul. Dar te-ai intrebat vreodata cum fac ceilalti de sunt mereu calmi si linistiti? Crezi ca ei nu au griji? Nu exista om care sa nu aiba griji... Si atunci? De ce unii ne dam de ceasul mortii coplesiti de griji, iar altii trec prin viata linistiti de parca grijile nici nu ar exista?
Ei bine, cei pe care ii vezi tu mereu linistiti au inteles probabil ca nu putem controla totul si ca e bine sa ne incredem ca Dumnezeu ne va ajuta sa depasim orice dificultate. Odata ce vei fi inteles asta, nu iti vei mai face griji niciodata...
Capitolul XI: Cum sa ai o casnicie fericita
„In principiu, exista doar o regula pentru fericirea conjugala si intemeierea unei familii unite, iar aceasta este atmosfera religioasa care trebuie sa existe in casa.”
Cand vine vorba de casnicie si cum sa o facem sa reziste cat mai mult timp, pastorul Peale ne atrage atentia ca una dintre nevoile partenerilor de care uitam adesea sa tinem cont este aceea de a fi apreciati. Daca ne-am aminti mereu de acest lucru, multe dintre problemele de cuplu ar disparea. Tot aici vei citi despre povestile unor cupluri divortate sau in prag de divort care arata ca religia practicata personal si in familie este cel mai bun raspuns la problema fericirii conjugale. Sfaturile referitoare la cum poti avea o casnicie fericita pentru cat mai mult timp vor prinde bine oricarui cuplu si le vor ajuta sa depaseasca cu bine momentele mai dificile.
Capitolul XII: Cum sa faci fata suferintei
„In noaptea mortii, speranta vede o stea, iar iubirea care asculta poate auzi fosnetul unei aripi.“ - Ingersoll
Moartea face parte din viata. Este pana la urma doar una dintre etapele ei. Dar atunci cand cineva apropiat paraseste aceasta lume, de ce ne simtim sfasiati de suferinta? Ne intoarcem in acele momente la intrebari banale precum: Ce este moartea si ce presupune mai exact ea? Dar raspunsurile sunt foarte vagi in lipsa unei educatii religioase solide.
In acele clipe trebuie asadar sa ne amintim de unul dintre adevarurile fundamentale ale crestinismului, si anume ca: ceea ce pare a fi moarte, nu este moarte deloc. Iisus Hristos nu vedea moartea asa cum o vedem noi, pentru ca stand aplecat deasupra trupului unei fetite, a zis: „Nu plangeti; n-a murit, ci doarme.“; iar cand a ajuns la familia indurerata a lui Lazar, le-a spus: „Lazar, prietenul nostru, a adormit; Ma duc sa-l trezesc.“
Citeste povestile emotionante din acest capitol, dar si modul in care pastorul Peale vede moartea, iar moartea nu ti se va mai parea niciodata un lucru atat de ingrozitor.
Capitolul XIII: Schimba-ti gandurile si vei schimba totul
„Noi singuri forjam lanturile pe care le purtam in viata.“ - Charles Dickens
Toti marii intelepti, din Antichitate si pana azi au sustinut importanta gandirii pozitive pentru a ne putea bucura de pace interioara, fericire si putere. Cu toate acestea, multi dintre noi au tendinta ca atunci cand dau de greu sa cada cu usurinta prada gandurilor negre, uitand ca de fapt existenta noastra nu este alcatuita din imprejurarile in care ne aflam, ci de gandurile pe care le nutrim.
Patorul Peale ne aminteste asadar ca nu suntem cine credem ca suntem si ca in mod cert devenim ceea ce gandim. De aceea, e suficient uneori sa ne schimbam gandurile pentru a schimba lumea in care traim. Retine lectia acestui capitol si traieste conform ei in fiecare zi:
„Invata arta de a trai. Practica-ti religia. Gandeste-te la bucurii, nu la tristete.”
An aparitie: 2021
Nr. pagini: 320
OPINIA CITITORILOR