Genetica si genomica medicala. Editia a IV-a revazuta integral si actualizata
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cuvant inainte acad. Gheorghe Benga
„Realizarea unei noi editii a cartii a devenit necesara datorita progreselor extraordinare ale geneticii si genomicii medicale in ultimii cinci ani, determinate de noile tehnologii de analiza moleculara. S?a dezvoltat medicina genomica, o medicina personalizata, de precizie, care genereaza beneficii majore in diagnosticul, tratamentul si profilaxia bolilor genetice, precum si ale bolilor comune, inclusiv boli cardiovasculare, cancer, diabet sau boli psihiatrice. Testele genetice s?au integrat deja in practica medicala de rutina. In aceste conditii am procedat la revizia integrala si mai ales la actualizarea textului editiei precedente, care s?a bucurat de un succes remarcabil, primind in 2019 premiul „C.I. Parhon” al Academiei Romane.
Editia a IV?a se intituleaza, firesc, Genetica si genomica medicala. Adaugarea genomicii in titlul cartii este o reflectare a dezvoltarii acestui domeniu si recunoasterea rolului esential al medicinei genomice in managementul bolilor umane din toate specialitatile medicale. Astfel, «genetica a devenit stiinta principala ce sta la baza medicinei» (Vogel & Motulski, 2010).
Actualizarea textului a necesitat introducerea unor subiecte noi sau modificate esential, ce reflecta progresele deosebite ale genomicii. Am introdus un nou capitol, „Medicina genomica si medicina de precizie”, precum si subcapitole noi care vizeaza: ecogenomica (nutrigenomica, farmacogenomica), citogenomica, epigenomica bolilor umane, oncogenomica s.a. Am dezvoltat unele subiecte de larg interes, in special bolile comune ale adultului, genomica bolii canceroase sau abordarea genetica in tratamentul bolilor umane (cu accent pe terapia celulara de inlocuire, editarea genomica si terapia genica). Aceasta va permite largirea accesibilitatii si interesului tuturor specialistilor.” (Mircea Covic, Ionel Sandovici, Eusebiu Vlad Gorduza, Dragos ?tefanescu)
OPINIA CITITORILOR