Gateste cu mine - Retete de acasa - Florin Dumitrescu
Preț: 49,99 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor: Florin Dumitrescu
Editura: COREUS VIP PUBLISHING
Anul publicării: 2016
DESCRIERE
Cartea lui Florin Dumitrescu - Gateste cu mine.
De aceasta data nu sunt in postura de jurat, mentor sau autoritate in domeniul culinar. Azi, aici, sunt doar un gurmand, iar dragostea mea pentru mancare este mai presus de pasiunea de a gati.
Pentru ca, inainte de a fi bucatar, am fost copil, fiu si nepot, iar amintirile, trairile, gusturile cu care am intrat in contact in acea perioada m-au format ca adult.
Inainte de a fi bucatar sunt prieten, iubit, coleg, iar relatiile interumane m-au facut sa inteleg cat de importanti sunt cei din jur in evolutia noastra personala si profesionala. Inainte de a fi bucatar sunt sot si tata, iar azi stiu ca mancarea pe care o gatesc pentru cei dragi este mai buna decat orice experienta culinara la vreun restaurant cu pretentii, pentru ca e gatita cu multa iubire.
In primul an de ucenicie in bucatarie trebuia sa ajut pe toata lumea. Nu aveam neaparat o sectie de care sa ma ocup, eram baiatul bun la toate. Dadeam cu matura, stergeam faianta, curatam legumele, curatam solzii de peste, duceam gunoiul, alegeam legumele urate de cele frumoase... Faceam treaba pe care orice ucenic trebuie sa o faca intr-o bucatarie.
Era o singura treaba pe care, insa, nu imi placea sa o fac... sa curat pestele afumat de oase. imi venea sa imi iau talpasita si visele grandioase de bucatar in devenire si sa fug. Se punea presiune foarte mare pe mine, de catre seful bucatar, de bucatarul de linie, ba chiar si de femeia de la vase care, cand trecea pe langa mine, imi spunea: "vezi ca ai scapat un os".
Ieseam mereu transpirat din "batalia" mea cu pestele afumat. Cand il curatam de oasele mici trebuia sa pastrez intacta carnea sfaramicioasa si asta nu era usor deloc! Dar, asa este inceputul oricui, in orice meserie. Pana cand ajungi sa iti dai seama ca treaba ta este foarte importanta pentru bunul mers al lucrurilor trece mult timp.
Daca imi scapa vreun os mic in vascheta cu peste curatat deveneam, brusc, "persona non-grata" in bucatarie. La vremea aceea nu intelegeam de ce era atat de important sa curat atat de bine pestele ala! De parca oamenii, acasa, cand mananca peste afumat, nu sunt in stare sa se descurce singuri cu oasele.
Mai tarziu am inteles ca fiecare restaurant are stilul si specificul lui si ca restaurantul unde lucram era unul cu pretentii si plin de clienti obisnuiti cu o anumita calitate. Stefan, bucatarul sef si mentorul meu, avea o vorba, care m-a ghidat dupa aceea in meseria mea, si anume: "cand gatesti, trebuie sa te pui in locul clientului si, daca iti este greu sa mananci ceva ce ai gatit sau il mesteci cu dificultate, nu iti faci meseria cum trebuie".
Bine, nu este cuvant cu cuvant ce mi-a spus el, dar cam asta am inteles eu. Treaba mea cu pestele afumat era foarte importanta, fiind un proces meticulos, care necesita multa atentie, o treaba pe care bucatarii de linie nu ar fi avut timp sa o faca, iar clientii nostri nu trebuiau sa depuna niciun efort atata timp cat luau masa in restaurantul nostru. Totul trebuia sa fie ca la carte.
Obisnuiesc sa mai fac acasa, din cand in cand, salata cu peste afumat. Este o salata pe care imi place sa o mananc vara sau primavara. Si daca acum cativa ani detestam mirosul de peste afumat, azi il ador!
Nu este intocmai reteta de restaurant, dar principiul este acelasi. Se curata pestele afumat de oase si de piele si se pastreaza cat mai intacta carnea. O sa vedeti cat este de greu sa faceti asta pentru prima salata, pentru care veti avea nevoie de cativa pestisori, dar cu timpul, va intrati in mana.
.
CUPRINS:
La cumparaturi
Copilarie
Supa de legume cu taitei de casa 15
Spaghete carbonara 18
Tocana de pipote de pui 22
Sos de usturoi 27
Adolescenta
Mic dejun englezesc 31
Creveti cu usturoi, ardei iute si rosii cherry 34
Salata cu peste afumat 38
Piure de cartofi 42
Gnocchi cu caramel si nuci 47
Maturitate
Omleta perfecta de dimineata 51
Paine cu untura frecata 55
Salata de spanac, busuioc si leurda 58
Tabouleh 63
Salata verde cu crutoane, branza de capra, rosii uscate 66
Salata de creveti cu ridichi si sfecla marinata 71
Avocado, mango, crudo si parmezan 75
Melci Bourguignonne
Midii in sos de vin si ierburi proaspete 82
Burger de creveti 86
Peste la aburi cu ierburi aromate 91
Ceviche de somon 94
Somon pe plita cu condimente 99
Supa de pui 102
Supa Vichychoisse pentru copii 106
Ciorba de burta v. 2. 0 111
Spaghete cu usturoi, ardei iute si ulei de masline 114
Tagliatelle cu creveti si dovlecei 118
Risotto cu sofran 122
Piept de pui grill 127
Paté de ficat de vitel si dulceata de fenicul 130
Ficat de vita cu sos de ceapa 134
Placinta de berbecut 138
Skirt de vita 143
Obraz de vita la cuptor 146
Antricot de vita cu cartofi prajiti si sos de ceapa 150
Beef Wellington (pentru copii) 154
Coaste de porc lipicioase 158
Legume caramelizate 163
Piure de legume (pentru copii) 166
Pomme du Sima 170
Creme brulée 174
Tarta cu catina 179
Index
Anul aparitiei: 2016
Format: 19 x 25. 5
Nr. pagini: 182
Pentru ca, inainte de a fi bucatar, am fost copil, fiu si nepot, iar amintirile, trairile, gusturile cu care am intrat in contact in acea perioada m-au format ca adult.
Inainte de a fi bucatar sunt prieten, iubit, coleg, iar relatiile interumane m-au facut sa inteleg cat de importanti sunt cei din jur in evolutia noastra personala si profesionala. Inainte de a fi bucatar sunt sot si tata, iar azi stiu ca mancarea pe care o gatesc pentru cei dragi este mai buna decat orice experienta culinara la vreun restaurant cu pretentii, pentru ca e gatita cu multa iubire.
In primul an de ucenicie in bucatarie trebuia sa ajut pe toata lumea. Nu aveam neaparat o sectie de care sa ma ocup, eram baiatul bun la toate. Dadeam cu matura, stergeam faianta, curatam legumele, curatam solzii de peste, duceam gunoiul, alegeam legumele urate de cele frumoase... Faceam treaba pe care orice ucenic trebuie sa o faca intr-o bucatarie.
Era o singura treaba pe care, insa, nu imi placea sa o fac... sa curat pestele afumat de oase. imi venea sa imi iau talpasita si visele grandioase de bucatar in devenire si sa fug. Se punea presiune foarte mare pe mine, de catre seful bucatar, de bucatarul de linie, ba chiar si de femeia de la vase care, cand trecea pe langa mine, imi spunea: "vezi ca ai scapat un os".
Ieseam mereu transpirat din "batalia" mea cu pestele afumat. Cand il curatam de oasele mici trebuia sa pastrez intacta carnea sfaramicioasa si asta nu era usor deloc! Dar, asa este inceputul oricui, in orice meserie. Pana cand ajungi sa iti dai seama ca treaba ta este foarte importanta pentru bunul mers al lucrurilor trece mult timp.
Daca imi scapa vreun os mic in vascheta cu peste curatat deveneam, brusc, "persona non-grata" in bucatarie. La vremea aceea nu intelegeam de ce era atat de important sa curat atat de bine pestele ala! De parca oamenii, acasa, cand mananca peste afumat, nu sunt in stare sa se descurce singuri cu oasele.
Mai tarziu am inteles ca fiecare restaurant are stilul si specificul lui si ca restaurantul unde lucram era unul cu pretentii si plin de clienti obisnuiti cu o anumita calitate. Stefan, bucatarul sef si mentorul meu, avea o vorba, care m-a ghidat dupa aceea in meseria mea, si anume: "cand gatesti, trebuie sa te pui in locul clientului si, daca iti este greu sa mananci ceva ce ai gatit sau il mesteci cu dificultate, nu iti faci meseria cum trebuie".
Bine, nu este cuvant cu cuvant ce mi-a spus el, dar cam asta am inteles eu. Treaba mea cu pestele afumat era foarte importanta, fiind un proces meticulos, care necesita multa atentie, o treaba pe care bucatarii de linie nu ar fi avut timp sa o faca, iar clientii nostri nu trebuiau sa depuna niciun efort atata timp cat luau masa in restaurantul nostru. Totul trebuia sa fie ca la carte.
Obisnuiesc sa mai fac acasa, din cand in cand, salata cu peste afumat. Este o salata pe care imi place sa o mananc vara sau primavara. Si daca acum cativa ani detestam mirosul de peste afumat, azi il ador!
Nu este intocmai reteta de restaurant, dar principiul este acelasi. Se curata pestele afumat de oase si de piele si se pastreaza cat mai intacta carnea. O sa vedeti cat este de greu sa faceti asta pentru prima salata, pentru care veti avea nevoie de cativa pestisori, dar cu timpul, va intrati in mana.
.
CUPRINS:
La cumparaturi
Copilarie
Supa de legume cu taitei de casa 15
Spaghete carbonara 18
Tocana de pipote de pui 22
Sos de usturoi 27
Adolescenta
Mic dejun englezesc 31
Creveti cu usturoi, ardei iute si rosii cherry 34
Salata cu peste afumat 38
Piure de cartofi 42
Gnocchi cu caramel si nuci 47
Maturitate
Omleta perfecta de dimineata 51
Paine cu untura frecata 55
Salata de spanac, busuioc si leurda 58
Tabouleh 63
Salata verde cu crutoane, branza de capra, rosii uscate 66
Salata de creveti cu ridichi si sfecla marinata 71
Avocado, mango, crudo si parmezan 75
Melci Bourguignonne
Midii in sos de vin si ierburi proaspete 82
Burger de creveti 86
Peste la aburi cu ierburi aromate 91
Ceviche de somon 94
Somon pe plita cu condimente 99
Supa de pui 102
Supa Vichychoisse pentru copii 106
Ciorba de burta v. 2. 0 111
Spaghete cu usturoi, ardei iute si ulei de masline 114
Tagliatelle cu creveti si dovlecei 118
Risotto cu sofran 122
Piept de pui grill 127
Paté de ficat de vitel si dulceata de fenicul 130
Ficat de vita cu sos de ceapa 134
Placinta de berbecut 138
Skirt de vita 143
Obraz de vita la cuptor 146
Antricot de vita cu cartofi prajiti si sos de ceapa 150
Beef Wellington (pentru copii) 154
Coaste de porc lipicioase 158
Legume caramelizate 163
Piure de legume (pentru copii) 166
Pomme du Sima 170
Creme brulée 174
Tarta cu catina 179
Index
Anul aparitiei: 2016
Format: 19 x 25. 5
Nr. pagini: 182
OPINIA CITITORILOR