Fabule - La Fontaine. Colectia elevi de 10 plus
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cartea autorului La Fontaine „Fabule - La Fontaine. Colectia elevi de 10 plus" de la editura PRESTIGE KIDS
S-a nascut pe 8 iulie, 1621, la Chateau-Thierry, Franta.
A fost poet, dramaturg si prozator. Jean de La Fontaine a fost membru al Academiei Franceze.
S-a impus in literatura universala prin fabulele sale publicate in 12 carti, in perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop si Fedru, precum si de traditiile populare, si inzestrat cu un talent deosebit, el a depasit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformandu-le in adevarate opere de arta.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franta in timpul absolutismului si a demascat cu mult umor si verva viciile claselor dominante, necrutandu-l nici pe rege si nici pe curtenii sai, ca in Greierele si furnica, Corbul si vulpea, Lupul si mielul etc. Eroii din fabulele sale, care apartin lumii animalelor si regnului vegetal, personificand tipuri si caractere, reprezinta diferite aspecte ale vietii sociale din Franta acelui timp.
Un alt merit al lui consta in lirismul care strabate fabulele sale, prin aceasta deosebindu-se de aproape toti scriitorii clasici francezi. Fabulele au fost scrise in limba vie a poporului. La Fontaine este initiatorul versului liber in literatura franceza.
Fabulele lui La Fontaine au fost traduse in foarte multe limbi; acest fapt a influentat dezvoltarea ulterioara a acestei specii literare, inclusiv a fabulei romanesti, prin Ion Heliade-Radulescu, Alexandru Donici, dar mai ales prin Grigore Alexandrescu.
Fabule celebre: La Cigale et la Fourmi (Greierele si furnica), Le Cor-beau et le Renard (Corbul si vulpea), Le Loup et Agrteau (Lupul si mielul), Le Renard et la Cigogne (Vulpea si barza). Moare pe 13 aprilie, 1695, la Paris.
Cuprins:
Baiatul si invatatorul; Broasca si Boul; Broasca Testoasa si cele doua Rate Salbatice; Broastele care cer un monarh; Catarul care-si lauda obarsia; Camila si Scandurile plutitoare; Cainele cu urechile taiate; Carpaciul si Bogatasul; Ciobanul si Naluca lui; Cocoselul, Cotoiul si Soricelul; Cocoselul si Perla; Cocosul si Vulpea; Corbul si Vulpea; Dreptatea Leului; Gaita impodobita cu pene de paun; Gaina cu ouale de aur; Greierele si Furnica; Hotul pacalit; Iepurele si Broasca Testoasa; Iepurele si Broastele; Inmormantarea Leoaicei; Laptareasa si oala cu Iapte; Lebada si Bucatarul; Leopardul si Maimuta; Leul biruit de Om; Leul indragostit; Leul ramolit; Leul si Soricelul; Leul si Taunul; Lupul devenit Cioban; Lupul si Barza; Lupul si cainele; Lupul si Mielul; Lupul si Vulpea; Maimutoiul si Delfinul; Magarul si Cainele; Motanul si Gherlanul veteran; Motanul, Nevastuica si lepurasul; Murgul si Lupul; Nebunul care vinde intelepciune; Negustorul, Nobilul, Ciobanul si Fiul de Rege; Nevastuica intrata in hambar; Oile si Lupii; Padurarul si Padurea; Patania Corbului care voia sa imite un Vultur; Para Lupului; Pestisorul si Pescarul; Plugarul si Copiii sai; Porcul, Capra si Berbecul; Porumbelul si Fumica; Razbunarea Calului pe Cerb; Randunica si Vrabiile; Se pregateste Leul de razboi; Sfatul Sobolanilor; Stejarul si Trestia; Sarpele si Pila; Soarecele de la Targ si Soarecele de la Tara; Soarecele si Stridia; Taurii si Broastele; Testamentul lamurit de Esop; Taranul si Naparca; Ursul si cei doi fartati; Victoria invataturii; Viforul si Soarele; Vraciul care pica-n iaz; Vulpea si Barza; Vulpea si Tapul; Vulturul si Bufnita.
Anul aparitiei: 2018
Format: 13X20 cm
Nr. pagini: 150
OPINIA CITITORILOR