Fabule de La Fontaine - Colectia Cartile de aur ale copilariei
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cartea autorului La Fontaine „Fabule de La Fontaine - Colectia Cartile de aur ale copilariei" de la editura STEFAN
Jean de La Fontaine (n. 8 iulie 1621, Chateau-Thierry, Franta - d. 13 aprilie 1695, Paris) a fost un poet, dramaturg si prozator francez. A ramas cunoscut in istoria literaturii indeosebi pentru fabulele sale. Jean de La Fontaine a fost membru al Academiei Franceze. Jean de La Fontaine s-a impus in literatura universala prin fabulele sale, publicate in 12 carti, in perioada 1668-1694.
Fiind inspirat de anticii Esop si Fedru, precum si de traditiile populare, si inzestrat cu un talent deosebit, el a depasit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformandu-le in adevarate opere de arta. Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franta in timpul absolutismului si a demascat cu mult umor si verva viciile claselor dominante necrutandu-l nici pe rege si nici pe curtenii sai, ca in „Greierele si fumica", „Corbul si vulpea", „Lupul si mielul" etc.
Eroii din fabulele sale, care apartin lumii animaliere si regnului vegetal, personificand tipuri si caractere, reprezinta diferite aspecte ale vietii sociale din Franta acelui timp. Un alt merit al lui La Fontaine consta in lirismul care strabate fabulele sale, prin aceasta deosebindu-se de aproape toti scriitorii clasici francezi.
Fabulele au fost scrise in limba vie a poporului. La Fontaine este initiatorul versului liber in literatura franceza. Fabulele lui La Fontaine au fost traduse in foarte multe limbi; acest fapt a influentat dezvoltarea ulterioara a acestei specii literare, inclusiv a fabulei romanesti prin Ion Heliade-Radulescu, Alexandru Donici, dar mai ales prin Grigore Alexandrescu. Fabule celebre: La Cigale et la Fourmi („Greierele si furnica") Le Corbeau et le Renard („Corbul si vulpea") Le Loup et l'Agneau („Lupul si mielul") Le Renard et la Cigogne („Vulpea si barza")
Nr. de pagini: 128
Anul aparitiei: 2018
OPINIA CITITORILOR