Elena Josan, Comoara sanatatii

Preț: 18,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2005

DESCRIERE

Comoara sanatatii va ajuta sa va mentineti starea de sanatate si sa fiti fericiti alaturi de cei care va sunt atat de dragi: copiii si sotul/sotia dumneavoastra.

Multe din retetele pe care vi le-am propus in aceasta lucrare au fost verificate pe membrii familiei mele (fiica si mama mea), iar rezultatele au fost dintre cele mai imbucuratoare, pentru ca nu exista fericire mai mare decat sa-i stii pe cei dragi teferi si sanatosi.

Personal va pot spune ca, folosind multe din retetele universale, ma simt, la cei 50 de ani ai mei, cu 10 ani mai tanara, mai energica, mai plina de viata.

Incercati si dumneavoastra!

Acum aveti la dispozitie"Comoara sanatatii", un adevarat"colac de salvare", care va ofera solutii in lupta cu orice maladie, si mai mult decat atat, paginile sale va dezvaluie o suita de secrete pentru prelungirea vietii.

Aceasta lucrare este totodata un indrumar pentru toti cei care lucreaza in camine si aziluri de copii si batrani, in scoli si gradinite si sunt preocupati nu numai de nivelul cunostintelor, dar si de starea lor de sanatate fizica si mentala.

Metodele propuse pentru mentinerea tonusului, a unei stari generale bune, exercitiile pentru dezvoltarea atentiei, si a capacitatii de gandire si memorare la copii, pot fi puse in aplicare si de catre dumneavoastra, parinti acestor atat de gingase si fragile fapturi.

Totodata, folosind retetele propuse in carte, ieftine si accesibile fiecaruia dintre noi, facem economii de, milioane, ne facem o viata mai frumoasa, mai fericita.


Bazele sanatatii


Fiecare om viseaza sa fie sanatos si fericit. Dar destul de des, omul isi aminteste de sanatate atunci cand multe neglijente trebuie reparate.

Uneori, aparitia mal adi ei nu depinde de modul de viata al omului. Insa, cel mai adesea omul singur atrage boala, fiind lenes, nepasator, indiferent sau din lipsa de cunostinte in domeniul fiziologiei– al legilor de functionare ale organismului.

Pe om il dezorienteaza si faptul ca natura pare a nu avea sentimentul dreptatii. Unii beau, fumeaza; nu au grija de sanatate si totusi ajung pana la 90 de ani, altii devin handicapati de la o simpla raceala.

Motivele sunt multe: mostenirea genetica, meniul mamei in perioada sarcinii, modul ei de viata (daca a fumat sau a fost stresata, etc.) precum si de modul cum a decurs nasterea. Dar startul inegal, inca nu este un motiv ca sa fii ultimul in maratonul vietii.

Un om cu sanatatea slabita sau cu posibilitati fizice limitate este o persoana care are la ce lucra pentru imbunatatirea situatiei. Nu sunteti in impas daca nu ati capatat un organism excelent. Oricand aveti o posibilitate de a indrepta situatia spre mai bine.

A fi sanatos sau a fi bolnav, omul singur alege prin faptele si gandurile sale, manifestandu-si astfel libertatea. Si nu are rost critica la adresa medicinei, daca faptele alese nu corespund modului de viata sanatos. Din pacate, foarte multi au fost educati dupa exemple de neglijare totala a propriei sanatati. Exista legi precise pentru functionarea organismului uman, iar incalcarea lor aduce pedeapsa.

Organismul uman este un mecanism foarte fin si complicat, el nu rezista mult la greselile omului. De. la inceput el se incovoaie sub greutatea greselilor si ofera omului un timp oarecare pentru a reveni la starea initiala. Pe urma, cand suma greselilor acumulate depaseste o anumita limita, el devine ca un resort de otel si loveste pe contravenient foarte dureros.

Daca dumneavoastra nu va iubiti propriul corp, el raspunde cu boala, cu durere si suferinta. Dar fara el, ce ati face? Corpul si sufletul nostru nu au o existenta separata, ci sunt strans unite. De aceea fiecarei stari a sufletului ii apartin procese biochimice absolut materiale ale fiziologiei noastre. De exemplu, la oamenii care se simt ofensati, oprimati, nesatisfacuti sau lipsiti de dragoste, imunitatea organismului scade considerabil.

Pe fondul acesta incepe inmultirea necontrolata a celulelor canceroase. Omul care isi doreste sanatate corporala trebuie sa aiba grija in primul rand de sanatatea sufletului si a mentalului, fiindca dorintele noastre care vin din adancul sufletului se realizeaza adesea. De aceea straduiti-va sa aveti o gandire pozitiva:„eu sunt cea mai sanatoasa, cea mai tanara, cea mai buna, cea mai fermecatoare”, sau„cel mai puternic, cel mai hotarat”.

Incercati sa iertati pe toti cei care v-au gresit (la tel cum este propovaduit in biserica), pentru a nu semana in organismul dumneavoastra semintele bolilor ingrozitoare. Gandurile sunt materiale, de aceea ganditi pozitiv.

Trecand hotarul unei existente pasive si dezordonate, omul se transforma dintr-un inghititor rabdator de pastile, dintr-un obiect al terapiei in eroul principal al propriilor coliziuni vitale. El se autostimuleaza in abandonarea modului de viata relaxant, confortabil, se opune in permanenta inertiei stereotipului vietii cotidiene, format de-a lungul anilor si, datorita acestui fapt, ca pe niste trepte, urca tot mai sus si mai sus spre culmile sanatatii fizice si echilibrului psihic.

Toate indoielile, neincrederea in puterile proprii, lipsa de dragoste fata de sine, sunt o otrava, care ataca la inceput sufletul, apoi trece in corpul fizic si omul se imbolnaveste. Omul trebuie sa se adapteze nu numai la incarcaturi fizice dar si psihice. Ca sa puteti pastra o dispozitie buna de dimineata pana seara, este nevoie de calire psihica. Fiecare om poate, daca vrea, sa se invete sa receptioneze calm tot ce se petrece in imprejurul lui si daca nu putem schimba situatia, sa schimbam atitudinea fata de ea. Cu atat mai usor iti este cand accepti oamenii asa cum sunt ei, cand poti sa ierti si sa iubesti; poti descoperi in fiecare om talentul si calitatile lui admirabile.

Stresul nu-l poate guverna pe acel om care poseda darul de a ierta.

De aceea e posibil sa te tratezi nu numai cu ceai uri si pastile, dar si cu dragoste fata de sine, de oameni, de arta, de soare si natura, deoarece atunci cand starea sufletului este permanent buna, corpul lupta impotriva bolilor mai cu spor.

O DIMINEATA PENTRU SANATATE

In majoritatea situatiilor organismul nostru regleaza automat functiile vitale, dar cu timpul este posibil sa se deregleze tot mai des. Daca omul este un stapan grijuliu al corpului sau, el poate sa sprijine eforturile zilnice ale organelor interne in truda lor cea de toate zilele. Orice alergator de curse stie ca rezultatul erosului depinde de startul luat. Acelasi lucru se intampla si cu organismul uman. Daca ii dam un start corect de dimineata, il ajutam sa scoata la capat misiunea pe care o are.

Noaptea, in timpul somnului, majoritatea proceselor din corpul nostru incetinesc (sau isi micsoreaza viteza). Dupa trezire viteza lor nu poate sa creasca brusc, de aceea ridicarea rapida din pat provoaca uneori (mai ales la batranete) reactii nedorite: ridicarea tensiunii, palpitatii cardiace, vartejuri, pierderea echilibrului, etc. De aceea ridicarea din pat se face dupa efectuarea in prealabil a unor miscari care sa pregateasca toate sistemele organismului pentru o functionare satisfacatoare pe timpul zilei.

Etapa I– Imbunatatirea circulatiei sanguine. Daca ati urmarit cu atentie cum se trezeste o pisica, cum isi intinde tot corpul, atunci stiti ce aveti de facut. Cateva miscari ale corpului, mainilor si picioarelor, incordarea si relaxarea muschilor, rostogolire a usoara in dreapta si in stanga, activeaza fluxul si refluxul sanguin, functionarea muschiului cardiac (al inimii).

Etapa II– Imbunatatirea starii coloanei si a picioarelor. Pe rand, se intind inainte picioarele cu degetele indoite cat se poate de mult spre partea anterioara a corpului. Se intinde piciorul drept cu calcaiul inainte, pana devine cu 4 - 6 cm. mai lung decat piciorul stang, se numara pana la 3 sau la 5, in functie de cat puteti rezista, si se revine in pozitia initiala. Se repeta de 3 - 5 ori, apoi se schimba piciorul si se efectueaza acelasi lucru cu piciorul stang. Dupa o mica pauza (daca este nevoie de reglare a respiratiei) aceeasi miscare se efectueaza cu ambele picioare. Metoda aceasta ajuta la reducerea durerilor de coloana si de picioare.

Etapa III– Trezirea organelor interne si imbunatatirea alimentarii cu sange. Specialistii in reflexoterapie confirma faptul ca fiecare organ intern este reprezentat pe un anumit deget de la maini si de la picioare.

Daca efectuarn un masaj energie al degetelor, ajutam toate organele interne sa inceapa o functionare sporita. La inceput se maseaza pe rand, apasand puternic varfurile degetelor, apoi se maseaza prinzand intre degetul mare si aratator partea de sus si partea de jos, apoi partile laterale ale fiecarui deget, de parca imbracam fortat o manusa mica care nu corespunde cu marimea degetului. Degetele se maseaza de la unghii spre palma, apoi cu degetul mare se maseaza centrul palmei cu miscari circulare in sensul acelor de ceasornic.

Cu degetele incalzite in timpul masaj ului, se maseaza punctele care regleaza cel mai bine tensiunea. Punctele se afla in ureche dupa tragus. Se introduc degetele aratatoare de la maini in urechi in asa fel incat varful lor sa fie indreptat inainte, in directia privirii si se efectueaza diferite miscari: rotire, apasare, etc. Se scot degetele din urechi si se maseaza cu degetul mare si aratator marginea pavilionului urechilor, apoi toata suprafata lor. In timpul frectiilor urechile se intind
in sus, in jos, inapoi si in diferite directii.

Pentru imbunatatirea auzului palmele se suprapun peste urechi cu degetele indreptate spre ceafa. Degetele rarnan lipite de cap, iar palmele se ridica si se aduc inapoi spre ureche cu o miscare brusca, care ajuta aerului sa intre cu viteza in ureche, ajungand pana la membrana timpanica si masand-o.

ETAPA IV– Trezirea functiilor creierului. Palmele cu degetele incrucisate se aduc in varful capului, apasand si miscand pielea capului inainte– inapoi, apoi in dreapta si in stanga ( de la o ureche la cealalta), de cate trei ori in fiecare directie. Cu baza pal mei se maseaza crestetul capului. Capul si umerii se ridica putin deasupra pernei si cu pumnul se bate usor de cateva ori pe adancitura de la baza craniului, unde el se uneste cu prima vertebra.

ETAPA V– Intinerirea coloanei si imbunatatirea circulatiei in capilare. Ridicati mana dreapta si o duceti dupa cap. Intindeti mana dreapta si piciorul stang in directii diametral opuse. Ramaneti asa cateva secunde, dupa care schimbati mana si piciorul. Repetati de trei ori, apoi ridicati ambele maini, intindeti picioarele lipite unul de altul cu degetele intinse inainte si intindeti bine tot corpul. In pozitia aceasta efectuati exercitiul„Pestisorul”: vibratii laterale ale corpului de la degetele picioarelor pana la degetele mainilor de parca trec valuri mici si corpul se misca, tremurand ba in partea dreapta, ba in stanga. Dupa o mica pauza ridicati in sus (spre tavan), bratele intinse si picioarele drepte, repetati miscarile cateva secunde. Urmeaza gimnastica pentru intestine care imbunatateste digestia si previne constipatia. Cu palma dreapta se maseaza abdomenul de 20 - 30 de ori, in sensul acelor ceasornicului. Cu pumnii, masati abdomenul in directia sus– jos, apasand mai puternic cand masati in sus si mai slab atunci cand masati in jos, spre centru si in directia dreapta– stanga.

Acum organismul dumneavoastra este pregatit pentru activitate. Daca totusi nu aveti posibilitate sau timp suficient, atunci puteti sa va limitati la un singur exercitiu care ajuta organismul sa treaca de la starea de relaxare la functionarea activa. Se procedeaza in felul urmator: ambele brate se ridica si se duc dupa cap, intinse drept. Degetele picioarelor se intind inainte. Intindeti din rasputeri bratele si picioarele in directie opusa, inspirand in acelasi timp cat mai mult aer. Ramaneti asa 3 - 5 secunde, apoi piciorul drept se indoaie din genunchi, talpa lipita de pat se apropie spre coapsa, in acelasi timp cu bratul drept incercam sa ajungem pana la calcaiul piciorului indoit, facand o expiratie lunga. Se repeta cu membrele din partea stanga a corpului. Exercitiul va ajuta atunci cand va este somn si nu puteti sa dezlipiti ochii, somnolenta dispare, organele incep o functionare mai activa si creierul se oxigeneaza rapid.

ETAPA VI– Ridicarea din pat se face fara graba (mai ales daca sunteti hipertensivi). Trebuie realizata foarte lent, rostogolindu-va ca o minge. Ridicarea rapida din pat se interzice! Nu se recomanda ca in dormitor sa se auda bataile ceasului, al carui ritm nu este deloc specific organismului uman. Nu este bine nici sa va sculati cu ajutorul ceasului cu alarma care provoaca un stres zilnic cu vocea lui tipatoare. Mai bine formati-va obisnuinta sa va sculati dupa o comanda data creierului seara, inainte de adormire.

ETAPA VII– Spalarea se face numai cu apa rece. Daca vreti sa folositi si momentul acesta pentru intarirea sanatatii, umeziti cu apa rece si baza craniului, adancitura unde capul se uneste cu prima vertebra. Procedeul acesta previne durerile de cap, imbunatateste memoria. In loc de apa rece, puteti sa frecati locul respectiv cu o bucatica de gheata din congelator. Tot cu o bucatica de gheata preparata din ceai din plante (in special din musetel) se sterge obrazul pentru imbunatatirea circulatiei sanguine.

Pentru tonificarea si energizarea organismului se face o frectie energica cu apa sarata (o lingura de sare la 350 ml apa) cu o manusa sau o bucata de prosop flausat.

Daca ati visat urat, povestiti visul neplacut in fata apei curgatoare.

Terminati povestirea spunand:„Plecati, vise, cu apa!” si atunci visul nu


Elena Josan

Formatul in cm. (l x L): 13, 5 x 20
Numarul de pagini: 233
A aparut in: 2005-09

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0537 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.