Elemente de teledetectie aplicate in geografie
DESCRIERE
In studiul geografiei, se remarca o serie de discipline ce sunt menite sa asigure pregatirea studentilor pentru cercetare si utilizarea mijloacelor de cercetare in vederea obtinerii de informatii si rezultate. In ultimele decenii se observa ascensiunea teledetectiei, in studiile si cercetarile geografice, pusa tot mai mult in evidenta de catre dezvoltarea mijloacelor si programelor informatice si punerea lor in slujba invatamantului.
Pentru geografie teledetectia este, alaturi de cele spuse mai sus, totodata si o disciplina de studiu menita sa prezinte principiile si metodele specifice acestui domeniu, considerat mai degraba tehnic, cu rol de observare de la distanta asupra elementelor mediului geografic.
Prezenta lucrare prin titlul sau „Elemente de teledetectie aplicate in geografie”, aflat in concordanta cu continutul, isi propune sa prezinte o varianta aplicata a teledetectiei, dedicata tocmai domeniului geografic. Cum insasi geografia se poate studia in cadrul unor specializari precum sunt: mediu, planificare, meteorologie – hidrologie, cartografie si turism, ori geografia propriu zisa, iar obiectul de studiu are o complexitate deosebita si mai ales o desfasurare spatiala si o dinamica temporala, putem spune ca teledetectia aduce posibilitati de explorare prin produsele sale, de tipul imaginilor, pentru toate acestea, constituindu-se astfel o directie a sa, pe care o putem intitula chiar teledetectie geografica.
In continutul lucrarii, teledetectia este definita si prezentata prin domeniul sau de preocupare, atat de ansamblu cat si din punctul de vedere al aportului pe care il aduce geografiei, ramurilor sale si specializarilor de profil. Capitolele lucrarii sunt axate pe studiul ramurilor de baza pe care le are teledetectia, iar pentru fiecare dintre acestea sunt scoase in evidenta punctele de interes geografic, fiind aduse exemple de analiza asupra unor procese si fenomene, precum si momente sau proiecte destinate cercetarii domeniului terestru, la fel si din spatiul Universului.
Cartea aceasta reprezinta un suport de curs, pentru introducerea in domeniul teledetectiei, adresata studentilor geografi de la nivelul de licenta. Desigur ca punerea in tema, cu notiunile de teledetectie, poate fi facuta in orice etapa a activitatii profesionale, mai ales atunci cand, prin proiectele urmate, suntem pusi in contact cu imaginile de teledetectie si mai ales cu exploatarea acestora. Desi este o lucrare scrisa intr-un format accesibil, pentru intelegerea continutului sunt necesare cunostinte de profil sau studii efectuate in paralel, legate de cartografie, informatica, dar si alte discipline din categoria celor fundamentale pentru geografie. Cartea este rezultatul unei activitati indelungate, legate de pregatire si predare, ea se bazeaza pe o intensa documentare, iar toate acestea au condus la o autenticitate a continutului, acesta fiind dirijat, pe parcursul capitolelor, catre sfera geografiei, inclusiv prin imbinarea termenilor geografici cu cei de teledetectie.
OPINIA CITITORILOR