Economie europeana. O prezentare sinoptica
DESCRIERE
Aparitia acestui manual de „Economie europeana“ are o dubla motivatie.
Prima dintre ele tine de o anume presiune specifica agendei de pregatire semestriala a studentilor, finalizarea participarii acestora la cursuri si seminarii insemnand trecerea unei probe de atestare a abilitatilor insusite in intelegerea unei problematici specifice. Evident este ca trebuie respectata o cutuma universitara ca studentii sa aiba la dispozitie o baza relativ sistematizata de idei, sub forma, eventual, a unor note de curs, care constituie – se spera – suportul minimal pentru studiul individual.
Acest obiectiv ne-a determinat sa publicam suportul de curs pentru disciplina „Economie europeana“ intr-o formula preliminara, chiar cu riscul de a provoca excesiv schematismul. Credem ca veti fi de acord ca prezentarea sinoptica ofera, in cele din urma, posibilitatea detasarii viziunii care ne este proprie, proiecteaza intelegerea in mod precis asupra elementelor distinctive ale modelului, faciliteaza – in maniera dictionarelor explicative – orientarea, printre reperele teoretice, de natura tipologica, oricarui cititor interesat.
In plus, abordarea sinoptica evidentiaza cu deosebire, ajutata si de metoda comparativa, conexiunile modelului, atat intre componentele sale functionale, cat si intre acestea si cadrul referential, de natura globala. Fara indoiala, in acest fel apar mai limpede tendintele, culoarele de pertinenta in evolutii, perspectivele, palierele unde pot fi testate solutiile sau zonele unde trebuie urmarite efectele.
Cea de-a doua motivatie a aparitiei in aceasta formula a cursului de „Economie europeana“ reprezinta o forma a datoriei noastre de a reflecta la ceea ce se intampla in jurul nostru. Este indeobste recunoscut faptul ca nevoia de a fi concordant cu realitatea inseamna inainte de toate sa intelegi mersul vremurilor. A fi in realitate constituie prin definitie o stare de cunoastere a mediului in care evoluezi, a problemei pe care trebuie sa o rezolvi, a calitatii solutiei pe care o adopti, a satisfactiei pentru ceea ce creezi. Economia europeana constituie pentru noi, ca romani, o tinta catre care trebuie sa ne catapultam in cunostinta de cauza.
Cursul nostru se refera la o formula de aproximare a globalizarii, care este economia europeana, in procesul complex al dezvoltarii Uniunii Europene.
Autorii
An aparitie 2004
Nr. de pagini 320
Format 14x20
OPINIA CITITORILOR