Drept procesual penal. Partea generala - Radu Marius Eugen

PRP: 45,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 38,70 lei
Diferență: 6,30 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

Dreptul procesual penal este alcatuit din ansamblul de norme juridice care reglementeaza activitatea organelor judiciare, a partilor si a persoanelor, precum si a raporturilor care se stabilesc intre ele, in vederea constatarii tuturor faptelor care constituie infractiuni si a aplicarii pedepselor si normelor prevazute de legea penala celor care le-au savarsit.

Obiectul dreptului procesual penal il reprezinta relatiile sociale ce iau nastere ca urmare a activitatii organizate de stat pentru tragerea la raspundere penala si civila a celor care au savarsit infractiuni. Daca dreptul procesual penal este generalul, abstractul, procesul penal este particularul, concretul.

Acestei ramuri de drept ii revine sarcina de a reglementa in cele mai mici amanunte modul in care se deruleaza filmul intregii activitati procesual penale; in acest sens,normele dreptului procesual penal trebuie sa contina reguli exacte de desfasurare a urmaririi penale, a judecarii cauzelor penale si a punerii in executare a hotararilor judecatoresti penale.

Potrivit art. 1 c. pr. pen. normele de procedura penala reglementeaza desfasurarea procesului penal si a altor proceduri judiciare in legatura cu o cauza penala.

Normele de procedura penala urmaresc asigurarea exercitarii eficiente a atributiilor organelor judiciare cu garantarea drepturilor partilor si ale celorlalti participanti in procesul penal astfel incat sa fie respectate prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari ale Uniunii Europene in materie procesual penala, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte.

Normele juridice procesual penale indica:
- autoritatile publice care au dreptul si, totodata, obligatia sa traga la raspundere persoanele care au savarsit infractiuni, stabilind structura si atributiile acestora;
- persoanele fizice si juridice care pot fi antrenate in activitatea de realizare a justitiei, atributiile, drepturile si obligatiile procesuale ale acestora;
- actele si mijloacele care pot fi folosite de organele judiciare, de parti si alte persoane in desfasurarea procesului penal;
- sanctiunile care pot fi aplicate in situatia incalcarii normei procesuale (decadere, nulitati, amenda judiciara, sanctiuni disciplinare etc.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0556 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.