Drept penal. Partea speciala. Infractiuni contra persoanei si contra infaptuirii justitiei. Editia a IV-a
DESCRIERE
Din nou, la 2 ani de la aparitia editiei a III-a a prezentei lucrari, din dorinta de a oferi o abordare actualizata a temelor lucrarii, incluzand modificarile legislative substantiale intervenite (mai ales in ceea ce priveste capitolul privind infractiunile contra libertatii sexuale), interpretarile obligatorii sau abordarile recente ale practicii judiciare, propunem cititorilor editia a IV-a, care este revazuta si adaugita.
Cuprinsul lucrarii
Editia a IV-a contine o actualizare a textelor de incriminare, prin deciziile CCR, RIL sau HP pronuntate pana la data de 31 octombrie 2024. Cartea este imbogatita si cu jurisprudenta recenta, avand ca obiect diverse infractiuni din tematica. In cazul noilor infractiuni contra libertatii sexuale si a celorlalte modificari operate recent de legiuitor, s-a aprofundat analiza teoretica, incercand a se oferi cateva repere care sa aduca claritate acolo unde avem de-a face cu modificari uneori alambicate si greu de inteles.
Lucrarea corespunde tematicii la disciplina Drept penal. Partea speciala, dar este compatibila cu cea stabilita de Institutul National al Magistraturii sau de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pentru examenele organizate pentru admiterea ori promovarea in magistratura sau de intrare in profesie.
In lucrare sunt abordate, intr-o maniera structurata si detaliata, infractiunile din tematica disciplinei Drept penal. Partea speciala I, studiata in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Puncte forte
Practicienii cauta de fiecare data solutiile la propriile spete in literatura de specialitate. Din acest motiv, chiar daca poate nu am reusit intotdeauna sa oferim raspunsul exact la speta pentru care practicianul cauta raspuns, totusi, am incercat ca prin abordarea din prezenta lucrare sa oferim eventuale argumente stiintifice convingatoare spre o solutie justa in cazul acelor spete care nu se incadreaza intr-un „exemplu de scoala”.
Metoda este aceeasi cu cea pe care am propus-o si in alte lucrari, respectiv, pe langa prezentarea infractiunilor, scopul lucrarii a fost si acela de a stabili o „conexiune” mult mai bine definita intre doctrina si practica judiciara, prin oferirea a cat mai multor exemple jurisprudentiale de data recenta, care sa releve orientarea jurisprudentei in problemele controversate privind aplicarea normelor de incriminare.
Public-tinta
Lucrarea analizeaza conceptele pe care se sprijina textele de incriminare din tematica analizata. Aceasta abordare ajuta atat studentul, in demersul sau de a intelege caracteristicile acestor texte de incriminare, cat si practicianul, care este pus sa aplice textul de incriminare unei situatii juridice anume (parca mereu ipotezele intalnite in practica judiciara duc discutia dincolo de „exemplele de scoala”).
OPINIA CITITORILOR