Drept penal. Partea speciala I. Infractiuni contra persoanei si infractiuni contra patrimoniului. Editia 8
DESCRIERE
Despre lucrare
Partea speciala a dreptului penal, privita ca stiinta ori ca disciplina de studiu, are menirea de a facilita intelegerea incriminarilor si a modului in care diferite fapte penale pot fi incadrate in tiparele fixate de legiuitor. Este o operatie de transpunere in formule, adica in articole de lege, a unor fapte de viata, considerate intolerabile pentru derularea normala a relatiilor sociale. Pentru cei care stapanesc litera si spiritul Codului, orice formula are o traducere clara in fapte penale concrete si orice fapta penala concreta poate fi transpusa intr-o formula. Operatia pare simpla, dar nu este, deoarece faptele de viata, faptele penale in acest caz sunt, de regula, de o mare complexitate si cu greu se lasa incadrate in tipare.
Cuvintele autorului despre lucrare
Aspiratia spre exactitatea formulei matematice, in permanenta confruntare cu incertitudinea data de complexitatea oricarei fapte penale, reprezinta, deopotriva, dificultatea si atractivitatea acestei discipline juridice, pe care o numim Drept penal – partea speciala. Prezenta lucrare, structurata in doua parti, analizeaza primele doua titluri din partea speciala a Codului penal: Infractiuni contra persoanei si Infractiuni contra patrimoniului.
Stradania de a introduce in analiza infractiunilor numeroase exemple din practica judiciara penala, mai veche sau mai recenta, exemple insotite de comentarii, poarta speranta ca lucrarea sa prezinte interes si pentru practicienii dreptului penal.
Despre Editia 8
Necesitatea unei noi editii a cursului a fost impusa de evolutia legislatiei in domeniu si de acumularile doctrinare.
Din cuprins
- Infractiuni contra vietii
- Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii
- Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie
- Agresiuni asupra fatului
- Infractiuni privind obligatia de asistenta a celor in primejdie
- Infractiuni contra libertatii persoanei
- Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile
- Infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale
- Infractiuni ce aduc atingere domiciliului si vietii private
- Furtul
- Talharia si pirateria
- Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii
- Fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice
- Distrugerea si tulburarea de posesie
- Infractiuni care au produs consecinte deosebit de grave
Puncte forte
- cuprinde ultimele modificari aduse prin Legea nr. 248/2023, Legea nr. 200/2023, Legea nr. 213/2023, Legea nr. 217/2023, Legea nr. 171/2023
- jurisprudenta bogata
- tratarea tematica a materiei, urmarind structura Codului penal
- tratarea infractiunilor conform schemei clasice de analiza
- analiza unor probleme de drept controversate
- indicarea practicii judiciare relevante
Despre autor
Valerian CIOCLEI este profesor universitar, la disciplinele Criminologie si Drept penal – partea speciala, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; membru al Senatului Universitatii din Bucuresti; avocat (din 1993); membru in Consiliul stiintific al INPPA (din 2012); membru al Comisiei de redactare a Noului Cod penal; profesor invitat la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne si la Universitatea Rennes 1.
OPINIA CITITORILOR